Vrste masaža i tretmani

SHIATSU MASAŽA


Shiatsu
je stara, tradicionalna, japanska metoda liječenja. Shiatsu znači pritisak prstima, ali za razliku od masaže na Zapadu, gdje se koristi gnječenje i trenje, kod shiatsu masaže ključan je  pritisak i istezanje. Shiatsu koristi dlanove, prste, palčeve, zglobove, laktove, koljena i stopala za rad na tijelu, pomaže uravnotežiti protok energije i jača vitalne organe.

Vjeruje se da je bolest rezultat blokirane ili neuravnotežene energije. Shiatsu djeluje kao i kineska akupunktura. Postoje dvije energetske sile, ying i yang.

Dakle, blokirana ili neuravnotežena energija dopušta da bolest preuzme tijelo.

Shiatsu djeluje na cijelo biće, od fizičkog do duhovnog aspekta čovjeka, tako da tijekom i nakon tretmana pacijent može iskusiti različite reakcije – plač, smijeh, radost i smirenost. Te reakcije su znak da je tijelo probilo stare energetske obrasce.

Shiatsu tretmani su dobri za razne bolesti, od dišnih problema, probavni smetnji, glavobolje i grčeva u nogama, do svakodnevnih oboljenja. Akupresurna tehnika vuče korijene iz akupunkture i tradicionalne kineske medicine.

Zbog brojnih prednosti, Shiatsu masaža se smatra terapijom liječenja, ali masaža ne liječi samu bolest.

KRALJEVSKA MASAŽA


Masaža u četiri ruke
ili kraljevska masaža je posebna vrsta masaže, prilikom koje dva terapeuta vrše tretman na jednoj osobi, često koristeći sinhronizirane pokrete ruku. Kraljevska masaža može biti poput doživljavanja dvije masaže cijelog tijela u isto vrijeme.

Terapeuti će tijelo koristiti kao platno na kome će sprovoditi lagane i detaljne pokrete uz različiti pritisak ruku. Postoji više stilova masaža u četiri ruke, a to sve varira od terapeuta do terapeuta, kao i od samog salona.

Ova masaža je generalno gledajući,skuplji oblik masaže, jer dva terapeuta moraju biti prilično uskladjeni u brzini i vještinama što se tiče same tehnike masiranja.

Kada dva terapeuta – (četiri ruke) prolaze kroz tvoje telo, um reagira drukčije. U početku se možda mogu u jednoj mjeri pratiti pokreti njihovih ruku, gdje svaki od njih radi nešto posebno. Ipak, vrlo brzo će mozak shvatiti da ne može ovo pratiti.

Kraljevska masaža posebno koristi ljudima koji ne mogu baš lako da se opuste prilikom masiranja. Izuzetno je pogodna u zimskim mjesecima, kada je koža suha, jer joj nedostaje vlažnosti i dodatna njega. Pravilna njega kože zimi ima svoja pravila.

Da bi terapeuti uskladili svoje pokrete na ledjima i tijelu, jedan od njih će preuzeti vodstvo dok će ga drugi pratiti. Osjećaj će biti kao da oni obavljaju istu stvar – istodobno.

Na primjer, jedan će možda početi  masirati jednu ruku ili nogu, dok će drugi raditi isto to, ali na drugoj strani  tijela.

Praksa je pokazala da su terapeuti koji sprovode kraljevsku masažu najčešće već radili zajedno u prošlosti. Oni odlično poznaju jedan drugog i znaju kako će se svaki od njih ponašati. To je važno kao bi mogli pružiti što bolji osjećaj tijekom masiranja, jer će biti uskladjeni u pokretima, zatim u pritisku, kao i brzini masiranja.

Zbog svega toga, masaža u četiri ruke ili kraljevska masaža (poznata i kao duo masaža) ne treba začuditi što stoji dvostruko više od uobičajenih tretmana. Svakako ne treba eliminirati činjenicu da su i ostale masaže tijela vrlo korisne i djelotvorne za naše zdravlje.

Zašto je masaža u četiri ruke bolja od one sa dvije ruke?

Možda kraljevska masaža i nije za svakoga. Pogotovo za one osobe koje su izuzetno osetljive na dodir, ali je posebno dobra za populaciju koja je pod velikim stresom tako da imaju veću potrebu da se opuste prilikom masaže.

Baš zbog toga što tijelo masiraju dva terapeuta, brzo će se izgubiti pojam o tome što koji terapeut čini. Ovo je normalna reakcija tijekom ove masaže, jer  će klijent time i nesvjesno dopustiti sebi da se tijelo potpuno opusti, ali doista potpuno opusti i prepusti kraljevskom tretmanu.

Još jedna korist od masaže u četiri ruke odjednom je u tome, što masiranje više dijelova tijela istodobno poboljšava lošu cirkulaciju. Ovo vrijedi pogotovo za masiranje ruku i nogu, jer pomaže da bolje prostruji krv u tijelu, a to svakako utječe da cirkulacija bude bolja.

Kraljevska masaža – postupak

Prilikom ove masaže terapeuti masiraju one dijelove tijela koji to najviše zahtjevaju, a sve u zavisnosti od problema. Kombiniraju se različite masažne tehnike kao i vrste masaža.

Što se tiče primjene krema ili ulja za masažu, izbor je individualan sa dodacima eteričnih ulja koja pospješuju efekat masaže.

Kao što već znate, pokreti terapeuta dovode do potpunog opuštanja tijela, osećaja ugode i harmonizacije. U većini slučajeva klijenti doživljavaju ovu masažu kao da su doživjeli dvije u jednoj i zbog toga je ona toliko moćna.

Masaža u četiri ruke poboljšava disanje, otkucaje srca, dobru prohodnost hrane kroz želudac, bolju funkciju unutrašnjih organa za varenje kao što su bubrezi, jetra itd.

Masažom sjedalnog dijela tijela poboljšava se cirkulacija u području oko karlice, kukova, kao i bedara. Takodje se oslobadja napetost u nogama, zatim listovima, umornim i najviše opterećenim stopalima.

Kraljevska masaža smanjuje oticanje nogu

Kraljevska masaža doista može opustiti do te mjere da se napetost i otečene noge više ne osjećaju. Time što se poboljšava cirkulacija krvi, sprječava se oticanje nogu, odnosno smanjuju se bolovi u nogama zbog napetosti.

Dakako, smanjuju se šanse za stvaranjem proširenih vena kod mladje populacije, ali i starijih osoba, koje su danas vrlo ozbiljan problem sa kojim se bori sve veći broj ljudi.

Kada dodjete na tretman kraljevske masaže terapeuti će izmasirati i vaša stopala.

Masaža stopala je izuzetno terapeutska!

Svima nama je dobro poznato da ova masaža može pomoći da se bolje opustimo, pogotovo nakon dugog i napornog dana.

Stopala trpe najveći pritisak zbog težine našeg tijela, pa ne čudi što ona toliko godi. I svakako, svi uživaju u laganom diranju stopala. Pokraj toga, masaža stopala ima i neke druge koristi osim toga što nam pruža osjećaj ugodnosti.Kao i sve druge masaže, ona poboljšava cirkulaciju i još mnogo toga.

Primjena eteričnih ulja za ovu vrst masaže:

Primjena eteričnih ulja ima blagotvorno djelovanje na mentalno pa tako i fizičko zdravlje čovjeka. Eterična ulja pružaju opuštanje i imaju ugodni miris i ljekovita svojstva.

Djeluju na dva načina: Jedan način je putem čula mirisa, a drugi je putem krvotoka.

Koriste se samo prirodna ulja – bademovo, jojobino, avokadovo, maslinovo, nevenovo itd. Pararelno tome, koriste se i eterični sastojci – lavanda, eukaliptus, bor, ruzmarin, žalfija, limun…

Što se bademovog ulja tiče, poznato je kao slatko i gorko. Uglavnom se u kozmetici koristi slatko bademovo ulje koje se često primenjuje u aromaterapiji. Pogodno je za sve tipove kože a bogato je vitaminom A, E i B. Bademovo ulje omekšava kožu, hidrira je i čini glatkom i mekanom.

Posebna pozornost na pojedinu skupinu muskulature:

Kraljevska masaža posebnu pozornost posvećuje mišićima u zonama gdje se stvara napetost tako da terapeuti u ovoj masaži masiraju zone gdje se akumulira napetost i stres. To su trapezasti mišići (ramena), vratni, mišići u medjulopatičnom djelu i leđni mišići. Jednako tako masiraju se i mišići vrata i prsni mišići.

Što se može očekivati za vrijeme kraljevske masaže kao i nakon nje?

Uz to što ćemo se osjećati zdravije, sretnije i odmornije, postoje i neke druge pozitivne pojave koje ova masaža pruža:

-potpuna relaksacija tijela,

-eliminacija umora i stresa,

-poboljšanje raspoloženja,

-poboljšanje cirkulacije u organizmu,

-bolja elastičnost tijela.

ŠVEDSKA MASAŽA

Terapiju Švedskom masažom razvio je doktor Par Henrik Ling u kasnom 19. stoljeću. Masaža uključuje dlanove, podlakticu i laktove, a obradjuje površinske mišiće.

Svrha švedske masaže

Ona tijelu donosi opuštanje tako što obradjuje mišiće i to dugim pokretima koji klize i prate smjer krvi koja se vraća prema srcu. Kako bi smanjili trenje, terapeuti koriste ulja i losione koji uz to svojim ugodnim mirisom stimuliraju osjetila i kožu. Spomenuti pokreti pomažu u podizanju razine kisika u krvi, oslobadjaju mišiće toksina, otrova i ostalih otpadnih tvari te povećavaju cjelokupnu fleksibilnost.

Tehnike švedske masaže

Iako je ova masaža najpoznatija po dugim pokretima koji klize mišićima, postoje i druge tehnike koje uključuju gnječenje, titranje, lagano udaranje te ostale aktivne ili pasivne pokrete.

Tradicionalna Švedska masaža koristi kombinaciju sljedećih pokreta:

• Lagani effleurage pokreti – riječ je pokretima kojima se lagano i lepezasto kruži preko određenih dijelova tijela uz upotrebu ulja za masažu.

• Duboki effleurage pokreti su slični svojoj “laganijoj varijanti”, međutim oni uključuju upotrebu šaka terapeuta. Ovi pokreti se izvode uz dodatak pritiska pa povećavaju cirkulaciju i rad limfnog sustava. Osim toga, zagrijavaju površinko tjelesno tkivo i smanjuje edem.

• Petrissage pokreti uključuju trljanje i gnječenje prstima ili palčevima. Oni imaju za cilj rastegnuti mišićno tkivo i donijeti elan oslabljenim i atrofiranim mišićima.

• Friction pokreti pomažu širenju mišićnog tkiva te otklanjaju ožiljke uzrokovane ozljedama ili operacijama.

• Titranje uključuje nježne vibracije kože i površinskog tkiva. Ovi se pokreti koriste za opuštanje mišića i popuštanje ligamenata.

• Lupkanje – ova tehnika uključuje lagane udarce koji moraju biti malo snažniji od uobičajenih, ali ne agresivni. Ovi pokreti stimuliraju umorne mišiće, živčani sustav te poboljšavaju tonus mišića i izgled kože.

Korisnost švedske masaže

Ova masaža je najpoznatija po svom učinku opuštanja i oporavku prenapregnutih ili ozlijeđenih mišića. Redovitim odlaskom na tretman poboljšat ćete svoju cirkulaciju. To znači da će vaše tkivo i drugi dijelovi tijela dobivati više kisika.

Ona također stimulira limfni sustav, pomažući tijelu da se riješi otrova i na taj način ojača vaš imunološki sustav. Eliminacija ovih toksina i metaboličkog otpada skraćuje vrijeme oporavka nakon intenzivnog vježbanja.I živčani sustav ubire korist od Švedske masaže, dajući tijelu signale da je vrijeme za opuštanje i ugađanje. Ustvari, redovita masaža je jedan od načina ublažavanja stresa.

Preporučljivo je nakon masaže popiti minimalno 2 dcl vode kako biste pomogli tijelu da ispere mliječnu kiselinu koja se otpušta tijekom masaže. Vodu je potrebno piti i u idućih 24 do 48 sati što će olakšati izbacivanje toksina.