Djelovanje aromaterapijskih postupaka na upalna stanja u organizmu

Upala je bolni proces koji može zahvatiti bilo koji dio tijela, a nastaje kao reakcija na neki od uzročnika. Uzročnike dijelimo na žive i nežive – živi uzročnici su virusi, bakterije, gljivice i paraziti.

Neaktivne ili nežive uzročnike dijelimo na kemijske i fizikalne.

– Fizikalni su mehaničke ozljede- oštećenja nastala djelovanjem previsoke ili preniske temperature, razna zračenja.

– Kemijski mogu biti razne vrste otrova, organskog ili anorganskog porijekla.

Vrste upala

Po trajanju, upale mogu biti perakutne – nastaju unutar nekoliko minuta ili sati; subakutne – nastaju unutar nekoliko sati ili dana; akutne – nastaju u nekoliko dana ili tjedana; subkronične – nastaju u nekoliko tjedana i kronične koje nastaju nekoliko mjeseci ili godina.

Po uzroku- upale mogu biti tipične – uzročnik je poznat, dokaziv i netipične – kod njih se ne može dokazati uzročnik, ali je vidljivo da se nešto dogadja. U netipične upale spadaju autoimune bolesti- lupus, Crohnova bolest. S obzirom na zahvaćenost organizma, upale dijelimo na lokalne – zahvaćen samo dio organizma, najčešće strogo ograničen te opće ili generalne – zahvaćaju veliko područje ili cijeli organizam.

Kakva je uloga aromaterapije?

Aromaterapija može biti vrlo učinkovita u sprečavanju upala, jer su eterična ulja antiseptička, a metode primjene vrlo učinkovite, naročito u doba godine kada su infekcije češće. Za te svrhe koristimo mirisne lampice, difuzere, sprejeve i raspršivače u koje nakapamo ulja sa snažnim antiseptičkim svojstvima, npr. čajevac, limun, eukaliptus, ružmarin, bor, lavanda.

Osim inhalacija, korisne su i kupke koje pomažu organizmu da se obrani od infekta. U kupke možemo dodati ulja koja imaju imunostimulirajuće djelovanje, poput bora, limuna, tamjana, lavande ili čajevca.

Kod akutnih upala važno je posjetiti liječnika, jer jedino liječnik može odrediti vrstu i uzročnika upale te propisati sustavnu terapiju. Aromaterapijom je moguće olakšati simptome koji prate akutne upale – svrbež, kašalj, temperaturu i sl., te podići imunitet, a samim tim i ubrzati izlječenje. S obzirom na mjesto ili organ zahvaćen upalom, primjenjuju se razne tehnike, a od ulja koristimo analgetska, imunostimulirajuća, spazmolitička, diuretička, cirkulatorna i balansirajuća eterična ulja. Od baznih ulja koristimo ulja koja brzo prodiru u kožu i imaju antiseptičko djelovanje.