chi medicina u aromaterapiji

Drevna kineska medicina zastupa mišljenje da kroz ljudski organizam,odnosno organe koji se nalaze u tijelu(meridijani i kanali,medjudjelovanje polova Yin i Yang) prolazi životna energija.Kada je tijelo zdravo, sile su u ravnoteži.

Temeljni zadatak drevne kineske “Chi medicine” jest lagana ili nježna intervencija,istodobno istu regulirati i usmjeravati kako bi takvim djelovanjem vratili unutarnji sklad te općenito zdravlje.Tim putem koriste se metode terapije što je akupresura gdje se pritom koristi fitoterapija uz to primjenjujući obavezan tretman masaže,svakako tjelovježba te kvalitetna ili zdrava prehrana.

U novije doba akupresura kao drevna medicina koristi biljna i eterična ulja za masažne tretmane.Sama metoda akupresure koristi terapiju za akutne i kronične bolesti,ali i stanja kao što su općenito, alergija na vanjske utjecaje,prehlada,poremećaj spavanja,koristi se u terapiji emocionalnih smetnji(anksioznost,depresija,ovisnost),probavnih smetnji(sindrom iritabilnih crijeva),koštano-mišićnog sustava,neurološke tegobe(migrena,glavbolja,Parkinsonova bolest),problem dišnog sustava(rinitis,astma) te generalno,vraćanja tijela u ravnotežu.

– Prehrana je izuzetno važna u akupresurnim tretmanima,jer točno definirane namirnice posjeduju energetski ljekovito djelovanje(Paprika zelena/vitamin C,A,B-kompleks,minerali/magnezij,mangan i željezo/Energetska vrijednost:20 kcal na 100 g,Rajčica/vitamini C,A,B6,E,minerali:mangan,željezo i bakar.Energetska vrijednost:18 kcal na 100 g,Celer,Brokula,Patlidžan,CiklaPeršin,Kupus,Mrkva,Luk i Češnjak).

Drevna medicina kao što je akupresura primjenjuje se u kombinaciji energetskim djelovanjem ljekovitih biljaka,aromatičnih esencija/biljnih i eteričnih ulja(metvica/menta – mentol aktivira receptore osjetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva zbog čega se javlja osjećaj hladjenja,smiruje probavni trakt,smanjuje bolove u želucu,ublažava grčeve,potiče metabolizam,djelotvorna kod sindroma iritabilnih crijeva,ublažava stres,smanjuje glavobolju i želučane tegobe koje su prouzročene stresom).

Biljna i eterična ulja u drevnoj medicini zauzimaju vrlo važno mjesto,jer u sebi sadrže ljekovita svojstva poglavito za psihofizičke tegobe.

  • Tri vrste medicine(integrativna,komplementarna i alternativna) imaju svoje polazište u drevnim sustavima metodom iscjeljivanja na bliskom i dalekom istoku te u sjevernoj i južnoj Americi,ali nisu involvirane u svakodnevnu zapadnu medicinu te zastupaju i primjenjuju različite metode iscjeljivanja.
  • Komplementarna medicina – odnosi se na nekonvencionalni pristup koji se često koristi istodobno s konvencionalnom (zapadno orijentirana) medicinom.
  • Alternativna medicina – odnosi se na nekonvencionalnu praksu koja se koristi suprotno konvencionalnoj medicini.
  • Integrativna medicina – odnosi se na upotrebu svih adekvatnih pristupa terapiji(konvencionalno i alternativno) u onom okviru koji drži fokus na kompletnu osobu te primjenjuje klasičan odnos liječnika i pacijenta.

Postoji razlika izmedju alternativne i konvencionalne medicine,ali istu nije jednostavno odrediti.Konvencionalna medicina temelji se na autentičnim znanstvenim dokazima,dok alternativna medicina ne mora udovoljiti najvišim standardima i kriterijima djelovanja.Ista u svojoj praksi koristi suplemente (dodatak u prehrani).

Konvencionalna medicina prvenstveno zastupa zdravlje kao odsutnost bolesti ili disfunkcionalna stanja.Najistaknutiji faktori kao uzrok bolesti jesu bakterije i virusi.Stav alternativne medicine jest definicija zdravlja,jer smatra da je ono holističkog pristupa,dakle ravnoteža sustava u kojem djeluje(duhovno,emocionalno te fizički).Ukoliko vlada nesklad, nastupaju bolesti.

Mentalno i tjelesno stanje te odsustvo ili odgoda bolesti(abnormalna stanja) manifestira ili predstavlja konvencionalna medicina.Uz gore navedeno svakako treba pripisati sve biokemijske i fizičke procese i simptome koji su konstantno prisutni.

Ravnotežu uma i tijela,tjelesnu otpornost,te cjelovitost duha,uma i tijela, izbalansiranost i njihova koherentnost zastupa i primjenjuje alternativna medicina.

Integrativna medicina ima za cilj ući u kombinaciju s konvencionalnom medicinom kada je najučinkovitije.Većina tretmana u tom smislu jesu popularni.Tretmani u akupunkturi isključivo se fokusiraju na manipulaciji ruku(osteopatska i kiropraktička)koji su poznati primjeri u praksi.Vrste terapija koje se u sklopu ovog programa apliciraju jesu homeopatija, naturopatija i energetsko liječenje.

Djelotvornost alternativne medicine

Egzistira nekoliko metoda terapija alternativne medicine koje jesu svaka od njih točno odredjena za pojedine simptome i stanja.Izuzeti možemo i neke vrste terapija iste medicine koje jesu bile na testiranju,ali nisu utvrdjene kao one koje bi bile za medicinsku upotrebu iz razloga što takva terapija ne može biti djelotvorna.

Znanstveno je dokazano da se mnoge vrste alternativne medicine vodi u praksi tisućama godina,jer su uvršteni čimbenici kao što su program dijete kao terapija,masaža,biljna medicina i akupunktura.

U postupku istraživanja moguće jesu reperkusije u smislu izostanak zauzimanja za medicinska istraživanja na znanstvenoj bazi,nedostatak istraživanja jednako tako i na alternativnoj medicini, uopće,sami pristup na osnovi terapije te inih proizvoda u svrhu njihove djelotvornosti prije istupa,odnosno upotrebe u javnosti koji bi bili korišteni u svrhu liječenja prije upotrebe konvencionalnih lijekova,ali jednako tako usporedo s istim oslabljena korist za konvencionalno liječenje većom zastupljenosti ili primjenom alternativne medicine.

Istraživanja su pokazala da se u konvencionalnoj medicini identični tretmani primjenjuju za svaku osobu dok je alternativna medicina etablirana na primjeni izuzete neravnoteže pojedinih pacijenata stoga se istima identičnom dijagnozom vrlo često primjenjuju različiti tretmani kao naprimjer,igle u postupku akupunkture,glavobolja,medikamenti u alternativnom liječenju kao što je homeopatija.

Aktivno liječenje se primjenjuje u konvencionalnoj medicini(terapijsko) u smisu primjene proizvoda koji su poput terapije(lijek),ali ne formu aktivnog lijeka(homeopatska terapija).

Homeopatija kao lijek na biljnoj bazi kada govorimo o alternativnoj terapiji,dizajniranje placebo efekta vrlo je jednostavno,ali dizajn istog efekta u fizikalnim tretmanima poput kiropraktike ili akupunkture teško je izvedivo,ali moguće(postupak meditacije i zdrave prehrane).

Terapija na alternativnoj bazi te dijagnoza koja se postavlja u adekvatnom tretmanu nisu uvijek u zadanom standardu,jer pojedini kiropraktičari primjenjuju različite metode postupka akupunkture gdje sadržaj biljnih pripravaka te sama djelotvornost, odudaraju.

Akupunktura je kao alternativna medicina koristila kvalitetno osmišljen placebo efekt(primjenjuje se neprozirni omotač koji je priljepljen na koži pacijenta na akupunkturnoj točki.Uvršteni su takvi omotači koji sadrže iglu koja penetrira u kožu(liječenje je aktivno),dok neke nisu (placebo). Kako bi terapija bila djelotvorna, treba postojati potvrda da su djelotvornije od placebo efekta.

Komplementarna i alternativna medicina jest primjena terapijskih mogućnosti koje nisu dokaz pacijentima kada se radi o tegobama koje mogu ugroziti život istih.

Rizik alternativnih terapija je prisutan dok se pojedine mogu izuzeti kao sigurne(upotreba meditacije, tretman akupunkture te ručn tretmani namjenjeni u svrhu liječenja kada se pojave bolovi bez upotrebe lijekova). Tretmani akupunkture za liječenje mučnine(čaj od đumbira za tegobe s probavnim tegobama).Alternativnoj medicini u svim svojim postupcima nije otkrivena štetna pojava dok je u rijetkim ili odredjenim slučajevima potvrdjena.