Švedska masaža

Terapiju Švedskom masažom razvio je doktor Par Henrik Ling u kasnom 19. stoljeću. Masaža uključuje dlanove, podlakticu i laktove, a obradjuje površinske mišiće.

Svrha

Ona tijelu donosi opuštanje tako što obradjuje mišiće i to dugim pokretima koji klize i prate smjer krvi koja se vraća prema srcu. Kako bi smanjili trenje, terapeuti koriste ulja i losione koji uz to svojim ugodnim mirisom stimuliraju osjetila i kožu. Spomenuti pokreti pomažu u podizanju razine kisika u krvi, oslobadjaju mišiće toksina, otrova i ostalih otpadnih tvari te povećavaju cjelokupnu fleksibilnost.

Tehnike

Iako je ova masaža najpoznatija po dugim pokretima koji klize mišićima, postoje i druge tehnike koje uključuju gnječenje, titranje, lagano udaranje te ostale aktivne ili pasivne pokrete.

Tradicionalna Švedska masaža koristi kombinaciju sljedećih pokreta:

• Lagani effleurage pokreti – riječ je pokretima kojima se lagano i lepezasto kruži preko određenih dijelova tijela uz upotrebu ulja za masažu.

• Duboki effleurage pokreti su slični svojoj “laganijoj varijanti”, međutim oni uključuju upotrebu šaka terapeuta. Ovi pokreti se izvode uz dodatak pritiska pa povećavaju cirkulaciju i rad limfnog sustava. Osim toga, zagrijavaju površinko tjelesno tkivo i smanjuje edem.

• Petrissage pokreti uključuju trljanje i gnječenje prstima ili palčevima. Oni imaju za cilj rastegnuti mišićno tkivo i donijeti elan oslabljenim i atrofiranim mišićima.

• Friction pokreti pomažu širenju mišićnog tkiva te otklanjaju ožiljke uzrokovane ozljedama ili operacijama.

• Titranje uključuje nježne vibracije kože i površinskog tkiva. Ovi se pokreti koriste za opuštanje mišića i popuštanje ligamenata.

• Lupkanje – ova tehnika uključuje lagane udarce koji moraju biti malo snažniji od uobičajenih, ali ne agresivni. Ovi pokreti stimuliraju umorne mišiće, živčani sustav te poboljšavaju tonus mišića i izgled kože.

Korisnost

Ova masaža je najpoznatija po svom učinku opuštanja i oporavku prenapregnutih ili ozlijeđenih mišića. Redovitim odlaskom na tretman poboljšat ćete svoju cirkulaciju. To znači da će vaše tkivo i drugi dijelovi tijela dobivati više kisika.

Ona također stimulira limfni sustav, pomažući tijelu da se riješi otrova i na taj način ojača vaš imunološki sustav. Eliminacija ovih toksina i metaboličkog otpada skraćuje vrijeme oporavka nakon intenzivnog vježbanja.

I živčani sustav ubire korist od Švedske masaže, dajući tijelu signale da je vrijeme za opuštanje i ugađanje. Ustvari, redovita masaža je jedan od načina ublažavanja stresa.

Preporučljivo je nakon masaže popiti minimalno 2 dcl vode kako biste pomogli tijelu da ispere mliječnu kiselinu koja se otpušta tijekom masaže. Vodu je potrebno piti i u idućih 24 do 48 sati što će olakšati izbacvanje toksina.