Najbolja eterična ulja protiv bolova

Najdjelotvornija eterična ulja koja se upotrebljavaju u svakodnevnoj primjeni kada se radi o ozljedama,opeklinama ili nekim analognim tegobama na koži

Eterično ulje Čajevca vrlo djelotvorno kada se radi o ranama i ogrebotinama gdje postoji velika mogućnost za infekciju stoga ulje kao što je čajevac može zbog svojih antibakterijskih svojstava reducirati rizik od širenja infekija na otvorenim ranama ili većim ozljedama.

Eterično ulje Lavande jednako djelotvorno kao i ulje Čajevca kada su u pitanju,ozljede,opekline i veće otvorene rane te će zbog svojih ljekovitih svojstava ublažiti bol te će na taj način ubrzati proces zacijeljivanja rana(čisto e.u. smije se nanositi na otvorenu ranu 1-2 kapi).

E.U. Lavande može pomoći smanjiti ožiljke kada se razrijedi u kombinaciji s biljnim uljem masline u omjeru: na 50 ml b.u.dodati 25-30 kapi e.u. lavande/tretirati lagano dva puta dnevno na kožu.

Za opekline od sunca, macerat gospine trave(50 ml.) kombinirati s 15-20 kapi e.u. lavande te dodati par kapi e.u. paprene metvice.

Ulje tretirati na vlažnoj koži dva puta dnevno(hidrolat lavande može umiriti nadraženu,iritiranu kožu te će takvim postupkom brže zacijeliti).

Budući da eterično ulje lavande ima protuupalni učinak,pospješuje brže zacjeljivanje rana.

Kada je upalni proces snažnije izražen koristiti e.u. lavande u kombinaciji s e.u. čajevca ili s e.u. eukaliptusa koje ima protuupalni učinak,smiruje kožu te djeluje antiseptički.

Za masnu kožu potrebno koristiti u tretmanu b.u. lješnjaka(30 ml.) u kombinaciji s 3-4 kapi lavanden i 2-3 kapi čajevca(mješavinu ulja upotrijebiti u prijepodnevnom terminu,ali prije nanošenja ulja lice oprati).

Za tip kože koja je sklona ljuštenju ili perutanju,odnosno kožu koja je suha, izvrsno je ulje lavande(mješavina ulja za tretiranje iste):

 • 180 gr.shea maslaca i 35 kapi e.u. lavande).

Za tip kože koja je starija,zrelija,odlično je ulje lavande koje može smanjiti postojeće bore,ali i spriječiti nastanak novih.Regenerirati će istu te reducirati starenje(mješavina za takav tip kože):

 • 30 ml. b.u. plod divlje ruže i 5-6 kapi e.u. lavande).

Mješavinu ulja primjeniti prijepodne te poslijepodne.Nakon čišćenja lica dobro je aplicirati s nekoliko kapi ulja na kožu lica.Kako bi koža lica bila vlažna upotrijebiti hidrolat smilja(ruža).Kao nadomjestak ulju lavande moguće koristiti e.u. geranija.

Lavanda kao ljekovita biljka zbog svojih svojstava(acetat- ponaša se drukčije od kiseline od koje potiče/linalol – terpenski alkohol koji je prisutan u mnogim cvjetajućim i začinskim biljkama) zaustavljaju neurotransmitere – (supstance koje posreduju u prenošenju električnih signala izmedju nervnih čelija) opušta,odnosno smiruje.

 • U tretmanima za njegu tijela kombinacija biljnog i eteričnih ulja:

– biljno ulje makadamije(100 ml.),

– e.u. lavande (35-40 kapi),

– e.u.eukaliptus/radiata (8-10 kapi),

– e.u.limun (10-12 kapi).

Kombinacija eteričnih ulja za relaksaciju:

 • Eterična ulja lavande,ylang-ylanga i jasmina namjenjeni su relaksaciji svih osjetila,pogotovo nakon napornog i stresnog perioda.

– Eterično ulje lavande relaksira tijelo i um te je izvrsno u borbi protiv stresa i nesanice.Iznimno korisno u liječenju respiratornih tegoba te glavobolje.

Ylang-ylang eterično ulje sadrži slatkast ,egzotičan miris te je poznato po svome afrodizijačkom djelovanju.Blagotvornog je djelovanja te smanjuje stres i anksioznost.

– Eterično ulje Jasmina nosi titulu kralja eteričnih ulja.Svojstva ove biljke pružaju osjećaj euforije,pospješuje osjećaj samopouzdanja te budi sva osjetila.

Probleme glavobolje koje uzrokuje migrena može isprovocirati stres zato relaksacija čini vrlo važan segment tretmana glavobolje koja vodi do migrene.

Aromaterapijskim tretmanima možemo postići pozitivan pomak za opuštanje,ublažavanje te eliminaciju boli.

Eterično ulje paprene metvice medju najučinkovitijim uljima kada se radi o težem obliku glavobolje kao što je migrena.

Kombinacija ulja za opisanu tegobu:

 • Eterično ulje paprene metvice(2-3 kapi) umasirati u predjelu sljepoočnice,u predjelu vlasišta,vrat te ramena.
 • E.u. paprene metvice koristiti u difuzeru.

Ukoliko se radi o upali sinusa ili s jačom prehladom dobro je upotrijebiti eterično ulje eukaliptusa u kombinaciji eteričnim uljem paprene metvice ili lavande.Za prevenciju nastanka migrene korisno je udisati ulje lavande izravno iz bočice dok se ne osjeti opuštanje.

Upala muskulature i bolovi u zglobovima

Učestale su upale mišića te bolova u zglobovima medju ostalim uslijed fizičkog opterećenja,izlaganja tjelesnim naporima.Aromaterapijski tretmani benefit jesu za ovakvu vrst tegoba.Eteričnim uljima zbog svojih ljekovitih svojstava uz pomoć biljnih jednako tako ljekovitih svojstava postižemoopuštanje napetih mišića te ublažavanje bolova koja se inače koriste u kupkama i kao ulja za parcijalnu ili potpunu masažu.

Kada je muskulatura tijela izložena fizičkim naporima,poglavito nakon jogginga, ili dugotrajnog hodanja,najučinkovitija terapija jest topla voda u kombinaciji s eteričnim uljima(dodatak gorke soli) gdje će ista ublažiti bolove u istima te smanjiti napetost.

KOMBINACIJA SASTOJAKA:  

 • gorka sol(180-200 gr.),
 • jojoba ulje(jedna žličica),
 • e.u.paprene metvice(8-10 kapi),
 • e.u.eukaliptus radiata(20 kapi),
 • e.u.lavanda(20 kapi).

KOMBINACIJA ULJA ZA OLAKŠANJE BOLOVA U MIŠIĆIMA I ZGLOBOVIMA:

– macerat gospine trave/kantarion(100 ml),

– e.u. eukaliptusa radiata(20 kapi),

– e.u. bijelog bora(20 kapi),

– e.u. paprene metvice(10 kapi).

NAPOMENA:

 • Mješavinu tretirati lagano na bolna mjesta u smjeru srca.

Eterična ulja se ekstrahiraju iz biljaka,budući da su visokokvalitetna ista djeluju podražavajuće na ljudski organizam,odnosno njegovu psihofizičku stabilnost ili ravnotežu.

Kako se mirisne molekule udišu putem olfaktornog sustava, iste putuju do limbičkog dijela mozga koji je zadužen za emocije te na taj način djeluje pozitivno na raspoloženje.

Citrusna eterična ulja poput naranče,limuna i mandarine svojom svježinom pospješuju radost,vedrinu,eliminiraju stres,anksioznost,strah,napetost i stvaraju ugodnu atmosferu u okruženju u kojem se nalaze.

Najčešće korišteno eterično ulja za ovakvu vrst namjene jest eterično ulje limuna koje možemo koristiti u difuzeru, udisati izravno iz bočice ili koristiti u kupkama, tijekom tuširanja ili u pripravcima za njegu tijela.

Zbog lošeg raspoloženja na koje utjecaj ima stres,teško se u takvom stanju osoba može opustiti stoga je dobro primjeniti citrusna eterična ulja koja su posebno učinkovita u smislu relaksacije,jer djeluju umirujuće te motivirajuće(u prvom redu lavanda koja ide u kombinaciji s ostalim citrusnim uljima).

DIFUZER(osjećaj opuštanja):

 • e.u.limuna(10 kapi),
 • e.u.lavande(10 kapi).

Ostala eterična ulja koja su jednako djelotvorna kao i limun jesu grejp,mandarina i bergamot.

Kako se eterična ulja ne otapaju u vodi,nikada ista ne nakapati izravno nego ih pomiješati s nekim od biljnih ulja(moguće i sojino vrhnje koje sadrži lecitin koji je prirodni emulgator).

Važno je napomenuti da citrusna eterična ulja(naranča,grejp,limun…) mogu prouzročiti fotoosjeljivost tako da se ne preporuča primjeniti prije izlaganja suncu.

Stanje anksioznosti,poglavito česte promjene raspoloženja imaju utjecaja na koncentraciju te opće psihofizičku sposobnost stoga su za takve pojave najoptimalnija eterična ulja grejpa i limuna koja osvježavaju,ali i idu u kombinaciji s e.u.lavande i eukaliptusa koja opuštaju,smiruju kada smo govorili o strahu,tjeskobi i napetosti,ali istodobno mentalno i tjelesno podižu kada je osoba iscrpljena i umora.

VAŽNA OBAVIJEST:

Kvalitetna eterična ulja moraju biti čista,organska(nesmiju sasdržavati nikakve aditive i štetne kemikalije) i moraju nositi certifikat da bismo bili sigurni u njihov sastav te provjerenu kvalitetu.