Aktivnost čakri u refleksologiji

 – Liječenje putem stopala bilo je vrlo rašireno u Kini,Egiptu i Indiji prije nekoliko tisuća godina.Najraniji poznati zapis o liječenju preko stopala je crtež na zidu Egipatske piramide poznat pod imenom “liječnikov grob” koji potječe iz 2330 god. prije Krista.

Indijanci  takodjer imaju tradiciju masaže stopala iz kojeg proizlazi njihov pristup shvaćanja da stopala predstavljaju našu vezu sa zemljom i svemirom.Azijska drevna civilizacija otkrila je cirkulaciju energije sustavom čakri i energetskim tijelima(aurom).

Shiatsu je razvijen u Japanu,a predstavlja kombinaciju masaže i akupresure.Koncept stare Kineske medicine je akupunktura koja se bazira na 14 meridijana na 365 točaka preko kojih se meridijani manifestiraju na površini kože.U Kini se refleksologija kristila da bi se otkrila mjesta neravnoteže, a zatim su se primjenjivale igle na specifičnim točkama meridijana.

U to vrijeme postojale su dvije vrste akupunkture.Liječnik bogataša primjenjivao je onu poznatu pod nazivom “Akupunktura pet elemenata” i liječio je cijelu osobu – tijelo,um,emocije i duh.Siromašne je liječio “bosonogi” liječnik koji je primjenjivao puno igala odjednom i uklonio samo simptome bolesti koje je njegov pacijent osjećao.To je vrsta akupunkture danas kod nas vrlo rasprostranjena osim ako liječnik ne primjenjuje”tradicionalnu kinesku akupunkturu“.

Nije moguće precizno utvrditi odnos izmedju stare vještine obrade stopala prakticirane u starom Egiptu i ostalim drevnim civilizacijama te refleksologiji kako je danas koristimo.Diljem starog svijeta korišteni su različiti načini obrade stopala.

Dr.Riley smatra da se taj način liječenja širio iz Egipta preko Rimskog carstva.

U knjizi “Umjetnost refleksologijeInge Dougans navodi da je Sir Henry Head of London istraživao to područje već 1890g.

Teorija zona prethodila je modernoj refleksologiji,a temelje joj je postavio Dr.William Fitzgerald koji je uz podršku dr. Edwin Bowersa pisao o temi:

“Zone Analgezije”

U zajedničkoj knjizi “Umanjivanje boli kod kuće” objavljenoj 1917g. Napisao je:”Čovječanstvo počinje prepoznavati činjenicu da je bolest u velikom broju slučajeva greška tijela i uma“.

Svoj je rad dr.Fitzgerald nazvao “Zone Analgesia“.Primjenjivao je pritisak na zone koje odgovaraju pojedinim lokacijama ozljeda.Prvi je predstavio kartu s uzdužnim zonama tijela.

Dr.Fitzgerald je otkrio još jednu interesantnu činjenicu, a to je da primjena pritiska na te zone oslobadja boli,ali u većini slučajeva takodjer ublažava uzrok.Do istog rezultata se dolazi u refleksologiji koja je djelomično bazirana na zonalnoj teoriji.Svojim je radom Fitzgerald položio čvrsti temelj modernoj refleksologiji.

Dr.Shelby Riley je radio uz Dr.Fitzgeralda,ali je usavršio teoriju zona.Navodno da je dodao poprečne zone na nogama i rukama što je uz uzdužne zone definiralo reflekse u skladu sa zonalnom teorijom.

Fizioterapeutkinja Eunice D. Ingham vrlo je blisko suradjivala s dr.Riley i oduševila se konceptom zona.Počela je razvijati svoju teoriju refleksnih zona stopala oko 1930g.Imajući priliku da tretira stotine pacijenata,strpljivo je provjeravala svaku refleksnu točku da bi se konačno s potpunom sigurnošću ustvrdila da su refleksne zone na stopalima precizno ogledalo slike organa tijela.

Napisala je prvu knjigu “Priče koje nam mogu ispričati stopala” u kojoj precizno iznosi svoje iskustvo i prikazuje refleksnu sliku stopala kakvu danas poznamo.Knjiga je objavljena 1938g;a prevedena je na još sedam jezika čime su se spoznaje o refleksoterapiji proširile preko granica Sjedinjenih Američkih država.Treba naglasiti razliku izmedju refleksoterapije i zonalne terapije i ne smijemo ih miješati.

Postižući rezultate s teško bolesnim osobama od kojih su medicina i obitelji digli ruke.Eunice Ingham je dala znatan doprinos prihvaćenosti refleksologije medju liječnicima te medju laicima.

Dwight Byers se oko 1960g. Pridružila E.Ingham i s njom održava radionice.Nakon sedam godina organiziraju kontinuirano podučavanje i formiraju Nacionalni institut za refleksologiju.Nastavljaju razvijati teoriju i tehnike refleksologije.

Što je refleksologija?

Refleksologija je jedna od starijih metoda za samoozdravljenje,kako fizičkog tijela tako i psihičkog stanja.Stimuliranjem refleksnih zona svih dijelova tijela,smještenih u stopalu,postižemo ravnotežu krvnog,endokrinog,limfnog,živčanog i ostalih sustava.

Refleksologija je holistička terapija koja utječe na svaki vid našeg postojanja uzimajući u obzir sve što nas okružuje kao i svaki dio našeg tjelesnog sustava koji zajedno djeluju za našu dobrobit.

Tom metodom dijagnosticiramo i stimuliramo odredjene točke na stopalima ili dlanovima.Pritisak izaziva zrcalnu reakciju tijela s iscjeljujućim posljedicama.Refleksologija uzima u obzir svaki vid našeg života i naglašava cjelovitost našeg bića:tijelo,um,emcije,prehrana te životne situacije kojima smo izloženi.Sve je medjusobno povezano.

Refleksologija je komplementarna terapija kojom djelujemo na stopala i dlanove omogućavajući tijelu da se samo iscjeli.Refleksologija se može primijeniti da bi se povratila i održala prirodna tjelesna ravnoteža te potaklo iscjeljivanje(William Fitzgerald).

Refleksologija je komplementarna,biološka,integrativna zdravstvena znanost.Primjenjuje se poticajnim pritiskom na refleksne zone koje čine 7200 živčanih završetaka na svakom stopalu i dlanu potičući poboljšanje uputa koje prima svaki organ,dio tijela,žlijezda,s rezultatom tjelesnog poboljšanja,osnaženja i korekcija.

Refleksologija nije vjerovanje,naprotiv,Refleksologija se smatra ozbiljnom integrativnom znanosti te je visoko priznata kao neinvazivna komplementarna zdravstvena praksa,bez kontraindikacija.Može se predstaviti kao program koji će:

1.Zaustaviti nastavak pogoršanja

2.Uvijeriti tijelo da se biološki korigira

3.Ojačati i podržati sve sustave u tijelu

4.Ohrabriti dobro zdravlje.