Učinkovitost refleksologije na organe

Refleksoterapija uči da opstanak svakog organa i žlijezde ovisi o njihovoj sposobnosti stezanja i opuštanja. Kada se nešto prepriječi na energetskom kanalu, primjerice kada se kristali kiselina, otpadne tvari ili neiskorišten kalcij akumuliraju na osjetljivim živčanim završecima u stopalima, tok energije je prekinut što negativno djeluje na organ kojem je ova energija namijenjena. Blokade na energetskim linijama i poljima izazivaju primjetnu bol i, u odredjenim stanjima, ograničavaju pokret i funkciju te dolazi do primjerice ukočenog vrata ili boli u ledjima. One se takodjer odražavaju na krvotok što se prvo primijeti na udovima – hladne, krute i bolne ruke i noge vrlo su česta pojava. Otpadne tvari se akumuliraju u najnižoj točki gravitacije i refleksoterapeut ih jasno osjeća dok radi na stopalima.

U starijoj životnoj dobi ljudi često pate od visokog krvnog tlaka i drugih srčanih problema te raznih oblika reumatskih problema i bolova. Isto tako, u slučaju operativnog zahvata bilo koje prirode, primjerice zamjene kuka ili koljena, refleksoterapija može pomoći tijelu da se što brže oporavi. Kako svaki operativni zahvat u tijelu izaziva reakciju šoka, a anestetici smanjuju zaštitu imunološkog sustava, redoviti postoperativni refleksotretmani mogu biti od velike pomoći.

Refleksoterapija je danas jedna od najpopularnijih oblika komplementarne medicine. Ono što je čini popularnom njena je jednostavnost i sigurnost. Ova neagresivna, stoljećima primjenjivana metoda svoje mjesto je, osim na Istoku, našla i u mnogim klinikama i bolnicama diljem Europe i svijeta.