Crijemuš(Lat.Allium ursinum)

Divlji ili šumski luk,medvjeđi luk. Raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke.

Tamnozeleni listovi, najčešće dva, ponekad tri na jednoj biljci, imaju dugačke peteljke, široki su i plosnati.Biljka intenzivno miriši na češnjak, naročito ako se protrlja ili zgnječi.

Ljekovitost

Crijemuš se smatra djelotvornijim od bijelog luka. Za razliku od većine drugih ljekovitih biljaka, ne koristi se u sušenom stanju, jer dakako gubi ljekovitost. Sadrži alicin koji ima antibiotsko djelovanje. Listovi su bogati C vitaminom, a sadrže i oko 7 mg% karotina. Najčešće se koristi protiv povišenog krvnog tlaka, povišenih lipida u krvi i kod ateroskleroze.Posjeduje i brojna druga pozitivna djelovanja. Smatra se da poboljšava pamćenje, pomaže kod vrtoglavice i pritiska u glavi i služi kao preventiva od infarkta.

Izvrsno je sredstvo protiv prekomjerne sluzi u dišnim organima, kod slabog apetita, bolesti jetre, upala mokračnih kanala, tvrde stolice, akutnih i kroničnih proljeva, crijevnih parazita. Čisti krv od akumuliranih toksina i time ublažava tegobe kod reume, gihta i kožnih bolesti, naročito lišajeva. Teže zacjeljive rane brže će zacjeliti, ako se mažu sokom srijemuša.