Poljska preslica(Lat.Equisetum arvense.)

Korijen koji nosi u sebi izuzetna ljekovita svojstva,a nalaze se na poljima i uglavnom suhim predjelima.Biljka je koja raste u vlažnim uvjetima.Ova nadasve ljekovita biljka ide i pod nazivom “mala preslica”, konjski rep i kositrena trava.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 10277.jpg

Kiselost čini biljku ljekovitom

U biljci se nalaze spojevi:

flavonoid ( antioksidacijsko djelovanje)

saponini

sitosterol (smanjuje razinu kolesterola)

vitamin C

kalij ( djeluje diuretski)

Biljka koja čini kosti jačima

Sadrži tvari,odnosno elemente koji pozitivno djeluju na kosti, kosu, nokte i kožu.( mangan, željezo i kiseline). Biljka se upotrebljava isključivo za regeneraciju tkiva postoperativno i svakako za jačanje gustoće kosti kada nastupi osteoporoza.Kalcij je zadužen za bolju gipkost kosti(zacjeljivanje lomova,obnavljanje ligamenata,iščašenja zglobova i jačanje tkiva i hrskavice).Djeluje kao pomoć kod reumatoidnog artritisa.

Izvrstan diuretik

Učinkovit diuretik koji bubrege čini otpornijima (urinoinfekt). Osloboditi će tijelo viška tekućine. Djelotvoran kod upalnih stanja, cista, infekcija i urinarnih poteškoća.Za muškarce je učinkovita kod upala,općenito ili problema prostate. Za oba spola izvrsno sretstvo za odstranjivanje bubrežnih kamenaca.Na metabolizam djeluje kao diuretik koji će ubrzati gubitak viška tjelesne mase.

Odlično sretstvo za njegu kože i kosti

Zahvaljujući kiselinama koje posjeduje te flavonoidima, biljka odlična za njegu kože i nokti. Pospješuje pomladjivanje kože.Djelotvorna kod kožnih problema. Alergije kože mogu se reducirati upotrebom čaja ove ljekovite biljke. Koža postaje zategnutija te će djelovati mladje. Učinkovito djeluje i kod tegoba samog vlasišta te jača korijen kose, potiče rast i pomoć je kod gubitka kose.Najbolje djeluje u obliku tinkture za kosu i nokte.Problem upaljenih i desni koji krvare, konzumira se čaj od ove biljke.(riješava probleme konjunktivitisa i rana).

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je unnamed-file.jpg

Naglasak kod ove ljekovite biljke stavlja se na upale i ozlijede.

Svakako se još upotrebljava za:

dijabetes

hemeroide

anemiju

upale dišnih organa.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je mocvarna-preslica-3-1200x700-1-1048x611.jpg

Važno je istaknuti za ovu iznimno ljekovitu biljku priprema čaja

Čaj od poljske preslice se priprema nešto drukčije od ostalih vrsta čajeva. Sušenu poljsku preslicu potrebno je kuhati u vodi oko pet minuta, a nakon toga ostaviti da odstoji još 15-ak minuta. Čaj se pije topao i svakako izmedju obroka. Ovakav čaj se konzumira tri puta dnevno, a maksimum se koristi oko 10 grama biljke dnevno.