Postupak i kontraindikacije limfne drenaže

Tretman za limfnu drenažu u aromaterapiji vrlo je kompleksan,složen postupak koji zahtjeva nježne i duge ritmičke pokrete,a ima tendenciju povećanja protoka,odnosno kolanja limfe te reduciranja količine otrova(toksina) u tijelu.

SUSTAV LIMFE

U sastav imunosustava ulazi limfni sustav ljudskog tijela i on kao takav štiti organizam protiv infekcija.Konkretno,sama limfa je po svome sastavu i izgledu bistra,svijetlocrvena tekućina koja distribuira hranjive tvari i kisik u stanice tkiva.Akumulira otpadne tvari te ih čisti unutar limfnih čvorova.

U pojedinim dijelovima vrata,pazusima te preponama nalaze se limfni čvorovi koji se nalaze u centru kada je u pitanju drenaža limfe.Krvnih stanica je dvostruko manje od limfnih kada vršimo takvu komparaciju,a istu vršimo,jer su stanice krvi izuzetno važne za ljudski organizam.Limfni sustav za razliku od krvi koju pumpa srce,nema istu.Tretman,odnosno masaža(pritisak) pokreće krv u venama.

SVRHA LIMFNE DRENAŽE

Općenito gledajući s aspekta zdravlja,limfna drenaža ima blagotvoran učinak,ali svakako ovdje treba apostrofirati da ista drži imunosustav u ravnoteži,odnosno producira zdrav protok,drugim riječima,drži prirodni proces zdravim u tjelu.

benefiti koje nosi limfna drenaža:

– drži na minimum mogućnost oboljevanja od prehlada i virusa.Potpomaže organizmu da se bori protiv infekcije te takvim postupkom pospješuje liječenje.

– sposobnost zadržavanja tekučine u tijelu,jer protokom limfe,a budući da je sama tekučina može prouzročiti edem nogu i prsti na nogama,a to sve zbog dugotrajnog sjedenja.

– potiče tjelesnu prekomjernu težinu.Ukoliko je limfni sustav ubrzan,ubrzava se i metabolizam,ali se samim time i akumuliraju kalorije.

– reducira stvaranje simptoma alergije.

Limfna drenaža kao tretman pospješuje strukturu kože u svrhu reduciranja oticanja te na taj način čisti i otvara pore,ali i čišću kožu kada je riječ o ožiljcima.Tretman je vrlo učinkovit protiv celulita.

POSTUPAK ZA LIMFNU DRENAŽU

Za tretman limfne drenaže potrebno je postići optimalnu temperaturu u salonu ili prostoriji u kojoj se odvija sam postupak,jer je u pitanju stimuliranje limfnog toka.Koriste se vrlo lagani ritmički pokreti u smjeru limfnih čvorova,dakle od nožnog zgloba(gležanj) prema osrčju.

TRETMAN ZA NOGE

Vezivno tkivo u području zgloba,odnosno gležnja može blokirati limfno strujanje.Kada je prekinuta cirkulacija u predjelu noge,tada može biti prekinuto limfno strujanje.Prekidom cirkulacije uslijed infekcije ili nekim sekundarnim dogadjajem,moguća je akumuliranost tekućine u nozi što dovodi do edema.

Dakle,nije moguć tretman u vrlo osjetljivom području,jer može zaustaviti strujanje limfe.U tom slučaju tretman treba započeti u području prepona.(postupak se vrši obratno,od prepone niz nogu do stopala tako da samim tim limfa kola prema čvorovima).

Masažom gležnja istežemo vezivno tkivo,a u konačnici tretiramo samo stopalo(kompletna masaža stopala u kombinaciji s limfnom drenažom relaksirajuća i uz to aktivira imunosustav).

ISKUSTVO

Tretiranje limfne drenaže korisno je u prvom redu osobama koje su doživjele neki oblik povrede ili prošle operativni zahvat.Masaža je vrlo blaga i nježna te ista djeluje i kada se ne osjeti.(ručna limfna drenaža je vrlo djelotvorna kada je u pitanju otklanjanje anticelulita i jednako tako za skidanje akumulirane prekomjerne tjelesne težine,odnosno eliminacije lipida).

VAŽNA NAPOMENA:

TRETMAN LIMFNE DRENAŽE MOŽE IZVODITI SAMO STRUČNI TERAPEUT,JER SE RADI O VRLO KOMPLEKSNOJ TERAPEUTSKOJ TEHNICI.

KONTRAINDIKACIJE

Postupku limfne drenaže nesmije se podvrgnuti u nekim slučajevima:

– niskom tlaku,

– disfunkciji bubrega,

– hiperfunkciji štitnjače,

– bronhalnoj astmi,

– trombozi,

– kemoterapiji,

– disfunkciji slezene.

EKSTREMNE KONTRAINDIKACIJE:

1.akutna upalna stanja uz povišenu tjelesnu temperaturu,

2.maligna oboljenja s metastazama,

3.opće bolesti srca,

4.tromboza.

VAŽNA NAPOMENA:

1.Potrebno obaviti razgovor s liječnikom da se utvrdi, ukoliko postoji bilo kakvo zdravstveno stanje da se ne podvrgavate tretmanu,

2.ukoliko po preporuci liječnika primate bilo koji lijek,

3.nedavno obavljen operativni zahvat,

4.postojanje alergije.