Tretiranje kože eteričnim uljima

Prema djelovanju eteričnih ulja treba se odnositi kao prema lijekovima

O eteričnim uljima sve češće se govori te im se često pridaju gotovo nadnaravna svojstva. Eterična ulja se uistinu mogu koristiti kao pomoć pri terapijama nekoliko mnogih tegoba. Više eteričnih ulja možemo koristiti za više tegoba. Obično ćemo se odlučiti i spojiti tegobu s nekim uljem.

Fitoaromaterapija kod stresa - dermalna primjena, masaže i kupke Naturala.hr

Djelovanje na viruse (ravensara, eukaliptus radiata i globulus, čajevac…), bakterije (origano, timijan linalol, timijan tujanol…), gljivice (čajevac, palmarosa, klinčićevac…), protuupalno djelovanje (rimska i njemačka kamilica, lavanda prava, smilje…).

Eterična ulja uistinu mogu pomoći kod virusa, bakterija i gljivica, no moramo znati na koji ih način koristiti, u kojoj dozi i koncentraciji te tko ih ne smije koristiti.

Sigurnost primjene

Kad smo naučili ponešto o djelovanju eteričnih ulja, moramo se pozabaviti i onim najvažnijim – sigurnošću primjene. Kad nas nešto muči, skloni smo pokušati pomoći si trenutno ne mareći za potencijalnu štetu. Eterična ulja doista dolaze iz biljaka koje koristimo u čajevima ili kao začine, no nemojmo zaboraviti da za jednu kap eteričnog ulja često moramo pojesti količinu začina koja je gotovo nemoguća u jednom obroku. Ako smo se susretali s nekim začinom, nećemo biti alergični ni na neko eterično ulje, ali to ne znači da ne može izazvati iritacije ili oštećenja.

Pravila izravne primjene ulja na koži

Medicina.az - Varikoz, baş ağrısı,ostexondroza qarşı – DƏFNƏLİ YAĞ

Upotreba na koži je vjerojatno drugi najčešći oblik primjene eteričnih ulja nakon inhalacija, bilo preko difuzera, lampica ili inhalatora. Kad govorimo o koži, moramo biti svjesni nekoliko pravila:

Ne smijemo koristiti iritativna ulja – Dakle, lavanda prava, čajevac i ravensara ubrajaju se u manje iritativna ulja, no klinčićevac već može biti problematičan u višim koncentracijama. Iznimno iritativno je ulje origana, a još više, primjerice, kora cimetovca. Lovor, na primjer, smije ići na kožu do 0,5%.

Odgovarajuća koncentracija – Ako je riječ o sigurnim eteričnim uljima, imamo temeljno pravilo da na veću površinu može ići do 2,5% eteričnih ulja, na malu površinu i više, ali moramo biti itekako sigurni što stavljamo na lice. Iznimno malo eteričnih ulja smijemo stavljati izravno na kožu. Dakle, čajevac ne stavljamo izravno na akne, ali stavljamo ga na nokat s gljivicama. Kap ravensare može ići izravno na herpes, ali ne može se izravno proliti eterično ulje na prsa ili ledja pacijenata koji kašlju.

Prava doza – Ako stavimo samo 1% nekog eteričnog ulja koje smije ići na kožu te namažemo cijelo tijelo, primit ćemo veliku pojedinačnu dozu u organizam. Nemojte zaboraviti da naša koža nije samo pokrivalo nego i naš najveći organ preko kojeg eterična ulja ulaze u cijelo tijelo. Naša jetra će najvjerojatnije morati metabolizirati i te male strane lipidne molekule, što je može oštetiti.

Pazite na kvalitetu i kemotip eteričnih ulja – Česte su patvorine eteričnih ulja. Pazite na kemotipove, jer ružmarin kemotip kamfor ima mnogo nepovoljniji sigurnosni profil od ružmarin ct. verbenon, a i druge namjene. Eterična ulja iste biljke sintetiziraju često drugačija eterična ulja, ovisno o staništu i klimi u kojoj rastu.

 Na čiju kožu stavljate eterična ulja – Kod djece, trudnica i dojilja potreban je poseban oprez. Ako ne poznajemo dobro eterična ulja, bolje ih je izbjegavati na koži tih osjetljivih skupina. Ako netko ima osjetljivu kožu ili čak stanja poput akni ili atopijskog dermatitisa, eterična ulja mogu više iritirati takvu kožu.

etericna ulja koza aromaterapija 2

Koja eterična ulja iritiraju kožu?

Vrlo mali broj ulja može se koristiti nerazrijedjena na koži. U većini slučajeva razrijedit će se u biljnim uljima. Zanat i umjetnost kojem treba pristupiti studiozno i s puno ljubavi, a sve u svrhu kako ulja ne bi bila škodljiva i kako bi primjena ulja bila ugodna i jednostavna”.

Dermalni pripravci

Dermalni pripravci su  namijenjeni upotrebi na koži, te ponekad sluznici urogenitalnog sustava. Premda se dermalna upotreba uglavnom veže za postizanje ljekovitih efekata na koži, konstantno treba imati na umu da molekule eteričnih ulja vrlo lako prolaze kroz kožu u krvotok. Zbog toga se postiže učinak na željeni organski sustav ili cijelo tijelo.

Čista eterična ulja

Mali broj eteričnih ulja može se nanositi izravno na manju površinu kože. Najčešće su to blaga ulja koja ne iritiraju kožu, poput prave lavande, čajevca i ravensare. Treba izbjegavati osjetljivija područja kože poput vrata, lica, genitalija, blizine očiju te kože u blizini sluznice općenito. Tipična i vrlo česta pogreška u primjeni je primjena čistog eteričnog ulja čajevca po cijelom licu zbog akni.Čisto eterično ulje čajevca smije  se nanositi na akne. To je samo uvjetno točno, jer se može koristiti lokalno na mjestu upale, i to kroz kraće vrijeme. Nanošenje na cijelu površinu izaziva u početku blaže crvenilo, a nakon ponavljanih primjena crvenilo se intenzivira uz pojavu izražene suhoće kože.

Nešto je opravdanija upotreba čistog eteričnog ulja čajevca kod gljivičnih infekcija stopala. Naime, neki ljudi mogu biti osjetljiviji na ponavljanu primjenu čistih eteričnih ulja uz pojavu kseroze (suhe kože), eritema (crvenila), te kasnije čak i alergijskih reakcija. Stoga je čak i za primjer čajevca bolje koristiti formulacije koje ne moraju biti komplicirane. Primjerice, za gljivičnu infekciju stopala jednostavna formulacija od 50% čajevca i 50% ulja ricinusa sasvim je dovoljna da smanji moguće neželjene efekte, te čak djeluje bolje nego čisti čajevac zbog protugljivičnog djelovanja biljnog ulja ricinusa.

Čista eterična ulja znaju se koristiti kod onihomikoza, odnosno gljivičnih bolesti noktiju, budući da biljna ulja tešku ulaze u strukturu nokte.

U aromaterapijskoj praksi postoje primjeri primjene nekih eteričnih ulja, poput ravensare, u vrlo velikim dozama (50mL), direktno na veliku površinu kože. To neovisno opisuju Dominique Baudoux i dr. Daniel Pénoël za slučajeve teških infekcija. Eterična ulja ne smiju primjenjivati na ovaj način bez medicinske kontrole.

Laneno ulje – bogato omega-3 masnim kiselinama, dnevna doza i nuspojave | Prehrana - Kreni zdravo!

Inhalacija i udisanje eteričnih ulja

Eterična ulja koristimo udisanjem ili nanošenjem na kožu. Ovakva, lokalna upotreba u velikoj je većini slučajeva sasvim dovoljna kako bismo iz odabranog eteričnog ulja izvukli ono najbolje za vlastito zdravlje. I kod udisanja i kod nanošenja na kožu, dolazi do apsorpcije eteričnih ulja u krvotok (kod udisanja, eterična ulja preko njušnih živaca i središnjeg živčanog sustava dospijevaju u pluća, a preko njih u krvotok), odakle djeluju na organe ili sustave unutar tijela.

Udisanjem molekule eteričnih ulja dospijevaju i u limbički sustav, predio mozga povezan s emocijama, pamćenjem i učenjem. Zahvaljujući utjecaju na limbički sustav, eterična ulja sudjeluju u održavanju naše mentalne oštrine i emocionalne ravnoteže.

INHALACIJA

Ova vrsta primjene eteričnih ulja je jednostavna, neškodljiva i praktična, pa i ne čudi što eterična ulja najčešće koristimo baš na ovaj način. Inhalaciju koristite u slučaju problema dišnog sustava, glavobolja, stresa i napetosti, za smanjenje fizičkog ili mentalnog umora, ili jednostavno – za uživanje.

Eterična ulja možemo udisati izravno (korištenjem inhalatora, ili  izravno iz bočice ukoliko nam ne smeta intenzivniji miris), ili neizravno – korištenjem aroma svjetiljke, difuzera ili sprejeva.

IZRAVNA INHALACIJA

Ukoliko ne posjedujete inhalator, možete pripremiti “parnu kupku” – posudu s vrućom vodom u koju ste dodali 1 – 2 kapi eteričnog ulja. Nagnite glavu nad posudu, te je potpuno prekrijte ručnikom, zatvorite oči i udišite.  Kombinacija vruće pare i eteričnog ulja izrazito je djelotvorna u slučaju tegoba dišnog sustava – u ovom slučaju birajte eterična ulja s djelovanjem protiv začepljenosti i upala dišnih puteva.

(Eukaliptus – Ružmarin)

Ovakva ‘vruća’ inhalacija izvrsna je i za vašu kožu. Otvara pore, potiče cirkulaciju, olakšava čišćenje kože. Izvrstan je korak prije nanošenja hranjive maske za kožu.

Preporuka: RUŽA u GERANIJU (zrela koža), KAMILICA u LAVANDINU (problematična koža), MATIČNJAK u PALMAROSI (osjetljiva koža), ili eterična ulja ruže,jasmina,lavande i palmarose.

Uz odabir eteričnog ulja, bitna je i količina, stoga nemojte pretjerivati kako ne biste postigli suprotan učinak.

Savjet: 

  • ako nosite kontaktne leće, skinite ih prije vruće inhalacije.

NEIZRAVNA INHALACIJA

Eterična ulja neizravno inhaliramo kad su raspršena u zraku, u prostoru u kojem boravimo. Najčešće su raspršivači aroma svjetiljke, difuzeri, sprejevi.

Aroma svjetiljke, iako nepraktične, zagrijavanjem eteričnog ulja pospješuju njegovu hlapljivost, a time i raspršivanje u prostoru.

U aroma svjetiljku u pravilu se dodaje do 10 kapi eteričnog ulja, medjutim, poneka su ulja intenzivnijeg mirisa (ylang-ylang) te je dovoljna i manja količina. Kod ovakvog načina primjene, vodite se vlastitim nosom!

Difuzeri za raspršivanje eteričnih ulja uglavnom ne koriste toplinu, već čestice eteričnog ulja raspršuje struja zraka. Kod ovakve upotrebe ne dolazi do raslojavanja eteričnih ulja, već se ona raspršuju u svojem punom obliku i sastavu.