Glog(lat.Crataegus)

Čaj od gloga se tradicionalno upotrebljava za liječenje i sprječavanje kardiovaskularnih smetnji. Pozitivno utječe na anksioznost, nervozu i napetost, a sadrže mnoge fitokemikalije koje mogu djelovati pozitivno na ljudsko zdravlje. 

U nastavku članka pročitajte koja su to ljekovita svojstva koje glog pruža te pronađite recept za pripremu čaja od glogaglogove bobice

Foto: Photospin

Glog – uzgoj

Glog (lat. Crataegus) je grmolika biljka iz porodice ruža, koja se može naći u šumi, na livadama i u raznim vrtovima gdje služi kao ukrasna biljka. Postoje dvije vrste:

  • crveni glog (lat. Crataegus oxyacantha),
  • bijeli glog (lat. Crataegus monogyna).

Plod gloga je mesnat i pomalo je trpkog okusa, ali se od njega mogu praviti džemovi i marmelade, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea. Jestivi su i listovi, ali se sušenjem koriste za pripremu ljekovitog čaja, kao i cvjetovi. 

Danas se glog može pronaći u svim bolje opremljenim prodavaonicama zdrave hrane u obliku čaja, tinkture ili dodataka prehrani. Najjednostavniji oblik upotrebe gloga je u obliku biljnog čaja.

Čaj od gloga – ljekovita svojstva

Nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline navode ljekovita svojstva koja posjeduje čaj od gloga. To su:

Čaj od gloga je najpoznatiji u narodu po svom ljekovitom djelovanju na srce i krvožilni sustav. Mnoga istraživanja potvrđuju da pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reagiraju nakon konzumacije gloga, manje se umaraju i manje doživljavaju simptome poput nedostatka daha i “preskakanja” otkucaja srca.

Glog može djelovati ljekovito najviše zbog dijetalnih vlakana koja djeluju pozitivno na probavu, a sadrži i aktivne biljne spojeve koji djeluju antioksidativno. To su:

  • flavonoidi,
  • rutin,
  • kvercetin,
  • viteksin.

Čaj od bobica i cvjetova gloga može se koristiti kod problema s kožom.

Kako bi se uočilo poboljšanje u općem zdravlju potrebno je konzumirati čaj nekoliko mjeseci s pauzama. Prije konzumiranje obavezno se posavjetujte s liječnikom kako biste se upoznati s mjerama opreza.

Čaj od gloga – priprema

Kako biste priredili čaj od gloga, slijedite ove korake:

  1. Stavite 1 – 2 čajne žličice osušenih cvjetova u šalicu kipuće vode.
  2. Potom poklopite i  ostavite da odstoji 10-tak minuta.
  3. Potom procijedite i ispijate maksimalno 3 šalice dnevno.

Okus je kombinacija gorkastog i kiselkastog. Možete ga začiniti po želji s malo meda ili cimeta.

Jedna studija američkih znanstvenika iz 2005. godine argumentira činjenicu da je minimalna efektivna doza gloga 300 miligrama dnevno, a maksimalna bi trebala biti 500 miligrama. 

Nikako se ne preporučuje se konzumiranje više od 1800 mg gloga dnevno jer se tad mogu pojaviti simptomi trovanja. Nakon 3 tjedna poželjno je kratko pauzirati pa onda nastaviti.biljka-glog

Foto: Photospin

Čaj od gloga – mjere opreza i nuspojave

Premda je glog uglavnom sigurna biljka, kod nekih osoba može izazvati neželjene posljedice, kao što su:

Poželjno izbjegavati upravljanje vozilom jer se može javiti pospanost i usporenost refleksa, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Prije svake upotrebe gloga posavjetujte se s liječnikom, a ako primijetite nuspojave obavezno prestanite s upotrebom!