Oman(Lat.Inula helenium)

 Vrsta ljekovite i začinske biljke. Dio ove biljke koji se koristi je korijen, a najšira upotreba je u medicini.

Biljka Oman pretežno raste u Velikoj Britaniji, centralnoj i južnoj Europi i Aziji. Ova biljka se koristi za bronhitis i astmu.

Oman je biljka koja nalikuje tratinčici. Veličine je suncokreta. Samonikla je biljka koja voli hladna i vlažna mjesta, a cvjeta u ljetnim mjesecima. Koristi se njen korijen.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Aktivni sastojci:,

  • alantolakton,
  • izoalantolakton.

Najrelevantniji ljekoviti učinak omana je kod problema s disanjem. Ljekovita svojstva ove biljke sadrži korijen, tako da se od njega pripremaju lijekovi ili čajevi.

Biljka omana najčešće se koristi u medicinske svrhe za:

  • bolesti pluća kao što su astma,bronhitis i kašalj,
  • poboljšanje probave,
  • liječenje mučnine.

Oman može djelovati opuštajuće, kao sedativ, te ima antifungalna, antibakterijska i antiparazitska svojstva. Upravo zbog tih svojstava koristi se u narodnoj medicini za rješavanje parazita u crijevima.


UPOTREBA

Osim što se koristi u medicinske svrhe, svježi ili osušeni korijen omana koristi se i u prehrambene svrhe. U hrani i piću koristi se kao začin, a najčešće se od njega pripravlja čaj. Korijen omana sadrži inulin, pa se iz tog razloga koristi kao dodatak prehrani.Svježi korijen omana može se dodati u med ili ekstrahirati u alkohol. Osušeni korijen češće se koristi za pripremu čaja i sirupa, a može se koristiti i kao začin. 

Od ove biljke rasprostranjeno se koriste i mast te tinktura. Mast se koristi za liječenje kožnih oboljenja i rana kod životinja. 

Upozorenje:

S ovom biljkom ne treba pretjerivati. Prevelike količine korijena omana može izazvati mučninu i povraćanje. Prije početka upotrebe posavjetujte se s liječnikom ukoliko niste sigurni kakvo bi djelovanje oman mogao imati na vaše zdravlje.

Osobe kojima se upotreba omana ne preporučuje su:

  • trudnice,
  • dijabetičari,
  • osobe alergične na ambroziju ili slične biljke,
  • osobe s visokim ili niskim krvnim tlakom.

Oman može djelovati na središnji živčani sustav te postoje indikacije da može uzrokovati pospanost. Stoga se njegova upotreba nikako ne preporučuje barem dva tjedna prije operacije koja zahtijeva primjenu anestezije.