Način na koji ljekovita ulja pomažu u borbi protiv težih oboljenja kože

Ljudska koža vrlo je osjetljiv organ te ona kao takva nosi sa sobom brojne popratne negativne pojave od raznih oboljenja i infekcija, stoga je potrebno konstantno djelovati da ista bude čista i njegovana,a da bi ona doista bila takva koriste se biljna i eterična ulja.

U prvom redu,biljna ulja moraju biti hladno prešana i to iz prirodnog uzgoja budući da sadrže pregršt nutrijenata,hranjivih tvari kako bi liječili kožu kada je ugrožena vanjskim utjecajima te se nije u stanju zaštititi.

Nadalje,biljna ulja posjeduju masne kiseline,minerale te vitamine te djelovanjem svih spomenutih faktora hrane kožu,regeneriraju i protektiraju.

Eterična ulja,zbog svojih antiupalnih,antifungicidnih i antibakterijskih svojstava pozitivno djeluju na kada je riječ svrbežu,upalnim stanjima te bolovima uslijed težih kožnih oboljenja.

Koža je indikator razno raznih negativnih stanja te nestabilnosti u samom organizmu koji se manifestiraju u obliku osipa,alergija i brojnih upalnih stanja.

DERMATOLOŠKE BOLESTI

Dermatitis(odredjeno upalno stanje – dermatitis/atopijski je kronična upala dermatoza praćena svrbežom,na koži se pojavljuju crveni plakovi neravnih rubova i mjehurići koji vlaže,a nakon toga se pretvaraju u kraste).

Atopijski dermatitis je kronična bolest koja se ponavlja,a manifestira se senzibilnom,suhom i iritantnom kožom(eritemi-poremećaj znakovit po mrljama crvene uzdignute kože koje često izgledaju poput meta i obično su simetrično raspodjeljene po tijelu,osjećaj snažnog svrbeža koji se ciklično mijenja).

Simptomi atopijskog dermatitisa osciliraju,individualno,a u tom segmentu vrlo važnu ulogu igra genetika,a faktori takvog dermatološkog stanja su suha i crvena koža te u takvom stanju intenzivno svrbi(laktovi,zglobovi,koljena i lice – učestalo i snažno češanje može ostaviti posljedice u tom pogledu da ostavlja mrlje(fleke) te je moguće i trajno).

Esencijalna ulja koja donose pozitivne učinke za dermatitis atopijski

Kako je već ranije navedeno esencijalna(biljna-hladno prešana) i eterična ulja moraju biti 100% čista i prirodna te takva regeneriraju kožu,ublažavaju svrbež,djeluju protuupalno te antibakterijski.

Potrebna kombinacija ulja za dermatološki problem:

– ulje jojobe(50 ml),

ulje noćurka(50ml) – ulje iznimno pogodno za tretiranje kompliciranijih i težih dermatoloških tegoba),

elemi eterično ulje,25 kapi, (15 kapi za djecu),

– eterično ulje lavande(15 kapi za djecu),

eterično ulje čajevca, 25 kapi,(15 kapi za djecu),

eterično ulje cedra,25 kapi,(15 kapi za djecu).

 • Primjena kombinacije odabranih ulja djeluju iznimno hidratizirajuće, regenerirajuće, protuupalno te antibakterijski(svrbež i češanje već iziritirane kože stvara oštećenja koja se javljaju u obliku krasti,te se u takvom stanju pretvaraju u bakteriju(staphyloccocus),ali i virusnu infekciju(herpes simplex).
 • Jojoba ulje – nosi vrlo važnu ulogu kada se javljaju tegobe dermatitisa. U sebi sadrži kemijski sastav alkohola triterpenskih(spojevi koji su u pravilu sekundarni metabolički produkti) i fitosterola(biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porijekla.Po svojoj strukturi i funkciji nalik kolesterolu).

 • Ulje prvenstveno štiti kožu(posjeduje antialergijska, antibakterijska i regenerativna svojstva, stimulira proizvodnju tjelesnih stanica te u tom pravcu djeluje protuupalno).
 • Ulje noćurka – namjenjeno za tretiranje većinom dermatoloških tegoba.Ulje je iznimno bogato gama linolenskom masnom kiselinom( je omega-6 masna kiselina koja igra vrlo važnu ulogu u moždanim funkcijama,normalnom rastu i razvoju).Ublažava svrbež, perutanje, nastanak krasti te crvenila.
 • Čajevac(eterično ulje) poznato kao antibakterijsko, antivirusno i protugljivično.
 • Lavanda (eterično ulje) – djeluje protuupalno i pospješuje epitelizaciju kože(zarastanje,zacjeljivanje).
 • Elemi (eterično ulje)- potiče zdrav rast tkiva i zarastanje kože.
 • Cedar(eterično ulje) riješava probleme perutave kože sklone upalnim procesima.
 • Macerat nevena djeluje protuinfektivno i terapeutski na rane koje teško zarastaju.Protuupalna kombinacija biljnih ulja ublažiti će neugodnu i intenzivnu svrbež te neugodan osjećaj zatezanja kože. Macerat nevena djeluje,kako je napomenuto, protuinfektivno, protuupalno, zacjeljujuće i terapeutski na ozlijede,odnosno rane koje teško zacjeljuju.
 • Ulje boražine – zbog visokog udjela omega-6 masnih kiselina, (gama linolenske) ima sposobnost inhibicije upalnih procesa.
 • Pačuli (eterično ulje) – za tretiranje peruti koju uzrokuje seboreični dermatitis(poznat i kao seboreja,dugoročni je kožni poremećaj.Simptomi uključuju crvenu,ljuskavu,masnu i upaljenu kožu.Često zahvaća područje kože bogate žlijezdama koje proizvode lipide,uključujući vlasište,lice i prsa).
 • Ulje ružinog drva – učinkovito kod patogenih gljivica koje drže važnu ulogu u nastanku ovakvoga stanja. Dodatak eteričnih ulja čajevca i lavande spriječiti će nastanak infekcija, djelovati će protuupalno i umirujuće.

Djelovanje ulja protiv Rosaceae

 • Kronična kožna bolest(rosaceae) prvenstveno obuhvaća područje lica,ali i oči. Pravi uzrok bolesti još nije proznat.Radi se o niz faktora kao što su medju ostalim sredina te naslijedstvo(visok postotak konzumacije “jake” hrane, alkohola,klimatske promjene,stres,nutritijenti i visoka razina lojnih žlijezda).
 • Kombinacija biljnih i eteričnih ulja iznimno djeluju na ublažavanje neugodnih simptoma uzrokovanih rosacea-om. Njihovo djelovanje fokusirano je na upalno stanje kože, dezinfekciju, hidrataciju te uspostavljanje zaštite kože.

Kombinacija ulja za tretiranje rozacee

 • biljno ulje Jojobe(50 ml),
 • biljno ulje Lješnjaka(50 ml),
 • eterično ulje Mirte(20 kapi),
 • eterično ulje Limuna(5 kapi),
 • eterično ulj Lavande(15 kapi),
 • eterično ulje Sandala(20 kapi),
 • eteričnog ulja Čempresa(10 kapi).

Ulje jojobe je antibakterijskog i protuupalnog djelovanja. Po Kemijskom sastavu, ulja nalikuje sebumu kože tako da je izuzetno korisno prilikom tretiranja rozacee.

Biljno ulje lješnjaka pogodno je za njegu masne kože, djeluje adstrigentno tako da je izvrsno za ovakvu vrst problema.

Eterično ulje limuna snažan je antiseptik stoga je učinkovito za dezinfekciju kože te uz to sprječava nastajanje novih infekcija.

Eterično ulje Sandala protuupalnog i antibakterijskog je djelovanja.

Eterično ulje lavande pomoći će u smirivanju upalnih stanja i ubrzati epitelizaciju(zacijeljivanje) kože.

Eterično ulje čempresa ima adstrigentno djelovanje pa će utjecati na sužavanje pora.

Esencijalna ulja koja uspješno djeluju u borbi protiv psorijaze

 • Kožna bolest Psorijaza, manifestira se jakom upalom i ljuštenjem iste.Sama zdravstvena tegoba svrstava se medju upalnu bolest kože, stoga ima svoj kontinuitet ,dakle kronična bolest koja zahvaća osim kože, i zglobove.
 • Stvara se,odnosno polaznu točku ima u imunosustavu,s tipom bijelih krvnih stanica(T-limfociti). T limfociti pomažu tijelu u zaštiti protiv infekcija i bolesti.
 • Stanje kod ovakve vrste kožne bolesti ponekad se popravi,katkad postaje teže ili goreg izgledaa takva stanja su popraćena infekcijama te vrlo važno za napomenuti,vremenskim uvjetima koja isušuju kožu,ali i važno za istaknuti što ide pod jači utjecaj,lijekovima(impliciranost kože lezijama/oštećenje ili nenormalna promjena u tkivu organizma obično uzrokovanu bolešću ili traumom).

Esencijalna ulja koja uspješno djeluju protiv ovakve vrste bolesti:

 • Ulje jojobe – vrlo pogodno za njegu upaljene i iziritirane kože,ali i vrlo učinkovito za sve tipove kože te izvrstan stabilizator za Ph kože tako da istu istodobno regenerira.
 • Macerat gospine trave(kantarion) – iznimno ulje kada je riječ o upalnim stanjima(upaljena mjesta na tijelu,crvena i zadebljana).
 • Eterična ulja – lavanda,čajevac,elemi i cedar uspješno otklanjaju upalne procese i regeneriraju kožu(kombinacija ovih eteričnih ulja 100% – og djelovanja/ulje crnog kima posebnog je djelovanja kod kroničnih kožnih bolesti,vrlo jakog protuupalnog djelovanja pogotovo za dermatitis,psorijazu i rosaceae-u).