Mirisni sprej

Cvjetovi, lišće ili korijenje mnogih biljaka sadrže esencijalna eterična ulja koja imaju nevjerojatne efekte u liječenju ili kozmetičkoj primjeni. S obzirom na praktičnu primjenu, mogli bismo ih svrstati u dvije skupine:

  • ona koja djeluju ljekovito
  • ona koja daju osjećaj ugode uglavnom zbog mirisnih sastojaka. U praksi se, međutim, obje skupine često koriste zajedno u različitim medjusobnim kombinacijama već i zbog činjenice da su, bez obzira na aromatičnu oštrinu ili blagost, sva eterična ulja djelotvorna u nekom od segmenata indisponiranog psihofizičkog stanja. Znanost pojašnjava da mnoge biljke sadržavaju visoke koncentracije ulja koja im daju specifične mirise i arome. Svako pojedino eterično ulje može sadržavati i do pedesetak zasebnh komponenti, uključujući supstancije poput fenola, linola, geraniola i sl.
    Ni moderna tehnologija još nije u stanju u potpunosti sintetizirati eterična ulja s autentičnom kombinacijom svih sastojaka što ih pojedino ulje sadrži. Aromaterapeuti, dakle, s razlogom tvrde da svako od njih ima zasebne karateristike u primjeni, proizašle iz “životne snage i duše” pojedine biljke, što im, kao i zbog nevjerojatne prirodne raznolikosti i količine sastojaka u pojedinom ulju, s pravom daje epitet esencijalnosti.
    Eterična ulja prostor ispunjavaju svojim ugodnim mirisom. Međutim, njihovo se dezodorirajuće djelovanje ne svodi samo na prekrivanje loših mirisa. Eterična ulja s antibakterijskim djelovanjem eliminiraju bakterije odgovorne za raspadanje, trulež, a time i loše mirise. Pritom, molekule eteričnih ulja raspršene u zraku povoljno djeluju na naše raspoloženje, razinu stresa i zdravlje.

Prilikom odabira eteričnog ulja za korištenje u aroma svjetiljci ili difuzeru vodite se vlastitim ukusom i željama.

Za prostore u kojima boravi više ljudi, poput ureda, škola vrtića, te za prostore u kojima je veća mogućnost zaraze, poput liječničkih ordinacija i čekaonica.
Preporuka:

  • KAMILICA U LAVANDINU za smirenje i opuštanje
    -eterična ulja NARANČA, KLINČIĆ, MANDARINA za poticanje dobrog raspoloženja.