Učinak refleksologije na ljudsko tijelo

  • Masažom stopala kao tretman što u pravom smislu riječi i jest,izravno stimuliramo pojedine organe u tijelu te takvim postupkom izravno utječemo na zdravlje istih.Potrebno je svakako staviti naglasak na snažan utjecaj,odnosno pritisak na psihofizičke traume koje ljudski organizam iz dana u dan prima na decidiranim punktovima stopala.
Liječenje Masaža Stop - Kako to učiniti? - Zdravlje - 2021

Refleksologija kao neinvazivna,komplementarna znanost uživa tradiciju gotovo šest tisuća godina.Punktovi na stopalima respondiraju svakom organu i ostalim dijelovima tijela.(tetive,mišići,ligamenti i kosti).Organi koji pripadaju lijevoj strani tijela nalaze se na lijevm stopalu,a organi koji se nalaze na desnoj strani tijela,pripadaju desnom stopalu.

Tretman koji dovodi um i tijelo u zdravo stanje, stimulira:

– glavobolju,

– bol u listovima,

– grčevi u nogama,

– iscrpljenosti organizma,

– vratnu kralježnicu i ramenima,

– depresija,

– bol u ledjima ,

– bol u koljenima,

– anksioznost,

– poremećaj cirkulacije.

– stres.

Detektiranje problema na točkama koje stimuliramo

  • Stimulirajući odredjenu točku na stopalu izravno djelujemo na pojedini organ te takvim postupkom detektiramo problem, odnosno tegobu s istim.Ukoliko se bol javi kada vršimo pritisak,odnosno stimuliramo navedenu točku,postoji ozbiljna smetnja ili ista ne funkcionira na prirodan način.Disbalans postoji ukoliko stopala nisu pravilnog oblika.
Istaknute vene su proširene vene, što ako vene na nogama postanu previše  vidljive?

(spušteno,uzdignuto,ozljede ili žuljevi),odnosno postoji neravnomjernost te se tada navedene točke,odnosno organi ne smiju stimulirati.Pravilnim pritiskom pojedinih točaka na stopalu, odnosno refleksnom masažom stopala djelujemo na organ koji se nalazi pod odredjenom refleksnom točkom.

Stimuliranjem odredjenih točaka djelujemo na zdravlje organa

BOL U RAMENIMA

Uzduž stopala s vanjske strane kako na lijevoj, tako i na desnoj nozi nalazi se kost koju zovemo METATARZALNA kost.Ista je refleksna točka za rameni pojas.Kada pritisak nije pravilno tretiran javlja se bol,ukočenost u vratu,jer se točka vratne kralježnice nastavlja na zglob palca.Potrebno je metatarzalnu kost tretirati naprijed nazad, uzdužno,(postupak pravilnog disanja kod refleksoterapije je izuzetno važan za opuštanje).

Lomljenje metatarzalne kosti stopala - simptomi, lečenje, rehabilitacija  nakon preloma metatarzalnih kostiju stopala

GLAVOBOLJ,BOL I UKOČENOST U VRATU

U prednjem dijelu stopala,na vrhu prstiju,u vrhu palca nalazi se punkt,odnosno točka za vratnu kralježnicu.U dijelu medijalnog svoda samog stopala i hallux valgusa(jedna od najčešćih deformacija prednjeg dijela stopala. Poznat i kao čukalj na stopalu.

Liječenje hallux valgusa

Karakteristike čuklja su povećani kut izmedju osovine prvog članka palca i kosti donožja (donožje je dio koštane osnove stopala složen od pet metatarzalnih kosti koje se broje od palca prema malom prstu), kao njihove izravne posljedice ne stimulira se pravilnim postupkom.Ukoliko se pristupi problemu na ispravan način,konkretno,masažom,a nije isključena i mogućnost laganih vježbi,može se novonastala tegoba dovesti u normalno stanje.

POSTUPAK ZA ODREDJENO STANJE:
– Rotacijom palca noge relizira (oslobadja) se zategnutost u vratu,ali naglasak je pri tome na usmjerenost palca i lijeve i desne noge.Ovakvim tretmanom osloboditi će se ukočenost u vratu.S medicinskog aspekta gledano,potrebno je tretirati cijelo područje zglobnog te podzglobnog dijela,odnosno dijela palca tako da se samim time oslobadja zategnutost muskulature i pršljenova vrata.

NAPETOST I STRES U MIŠIĆIMA

MSD medicinski priručnik za pacijente: Sindromi torakalnog otvora

Akumulirani stres se pohranjuje u solarnom plexusu.Solarni pleksus je vrsta malog skladišta u kojem je pohranjen sav nagomilani stres. Točka solarnog pleksusa nalazi se u sredini gornje trećine stopala na mjestu gdje se spajaju refleksna točka dijafragme i trbuha. Kada je pritisnuta točka solarnog pleksusa, taj stres se otpušta i tijelo se obnavlja. Popravlja se raspoloženje, smanjuje depresija. Točku solarnog pleksusa je preporučljivo stimulirati laganim rotirajućim pokretima.(Čakra koja je najviše izložena okolnim utjecajima je solarni pleksus. Ova čakra koja koja se nalazi u predjelu trbuha, nekih tri-četiri prsta iznad pupka, zadužena je za primanje energije i informacija iz okoline i njihovu obradu / Solarni pleksus je kod većine nas onečišćen, zato što smo u ovom svijetu stalno okruženi pritiscima i negativnostima iz okoline ).

Brachial plexus | Kompetentno o zdravlju na iLive

RESPIRATORNE SMETNJE/BOL U PLUĆIMA

Polazna točka za stimulaciju respiratornog sustava nalazi se u središnjem dijelu stopala,i uzdžno do refleksnog punkta pojasa ramena(jastučići tik do prstiju u doljnjem dijelu).Kad samo stopalo nije prirodnog oblika ili forme(ravno ili nisko stopalo),u tom slučaju respiratorni sustav se ne stimulira na adekvatan način te se u takvom tretmanu javljaju smetnje(smetnje dišnih puteva i infekcija pluća).Pravilan tretman ovog dijela stopala,odnosno točke stimulacije vrši se jačim pritiskom,drugim riječima,uzdužna stimulacija potiska do ramenog pojasa vertikalno do solarnog plexusa i sve do centralnog dijela stopala.

Što je rak pluća? – Hrvatska kuća disanja

BOLNA LEDJA

Kada je riječ o položaju refleksnih zona kralježnice,daje nam odgovor da punktovi neće biti dobro tretirani,a to se javlja kada je stopalo nisko ili ravno.Točka kralježnice se prostire uzduž središnjeg dijela stopala,dakle od palca do pete.Tretman ove točke se može vršiti i pritiskom cijelog dlana(ne samo prstima/dobrobit je u tome da treba tretirati lateralnu stranu zgloba s doljnje strane palca iz razloga što je u tom dijelu smješteno sedam vratnih kralježaka u na to se spajaju i leđni kralješci).

Spuštena (ravna) stopala - 3D scene - Mozaik digitalno obrazovanje i učenje

TEGOBE U PROBAVNOM TRAKTU

Tretman za probavni trakt,općenito metabolizam treba biti pravilno obradjen.Probavni sustav treba funkcionirati na pravilan način,dakle biti u funkciji zdravog organizma.Kada probava djeluje u disfunkciji,automatski se usporava metabolizam,djeluje tromo te se takvim radom stvara višak tjelesne mase,točnije,akumulacija lipida u tkivu.Masaža za ovakve tegobe izvodi se na način da se šaka ruke povlači od prstiju nogu prema peti te se takvom stimulacijom dobrano ubrzavaju metabolizam i uspostavlja normalan rad probave.

ZAKLJUČAK:

Konkretno,provodjenje terapije,ciljano za decidirane organe,stimulacijom se potiče brži protok krvi kroz vene,odnosno žile i samim tim prirodan protok krvi kroz sami organ koji stimuliramo putem stopala,ali isto vrijedi i za ostale organe,odnosno cijeli organizam.(svaki organ u tijelu ima svoju refleksnu točku na stopalu).