Primjena fitoterapije u aromatretmanima

Aromaterapija kao neinvazivna,komplementarna znanost je neizostavni segment fitoterapije,disciplina je u medicini koja u smislu liječenja,prevencije bolesti i općenito očuvanja zdravlja, upotrebljava sve dijelove biljke ili njezine pojedine dijelove,ali i ekstrakte proizašle iz njih,a isti idu pod nazivom esencijalna ili eterična ulja.

Kombinacija esencijalnih ulja i fitoterapijskih pripravaka

  • Aromaterapija je grana medicine koja izuzetno puno poklanja od svoje prirode,odnosno svoga vlastitog djela,a sve to zahvaljujući fitoterapiji.Ista je arsenal dobrobita u smislu zdravlja u cjelini i na tome se bazira kao takva,ali ona liječi u konačnici što je krajnji cilj,svrha.Ona se nudi,pomaže te nudi riješenja te kao takva mogu se upotrebljavati pomoć inhalacije kod upalnih tegoba,dermatološki,kada ista nanosimo izravno na kožu,ali razrijedjena(eterična ulja) s baznim(biljna ulja),ali ista “moraju” biti hladno prešana(maslinovo / bademovo).


U svrhu liječenja,ali i uz posebno važnu ulogu farmacije, potrebno je znanje struke,liječnika-aromaterapeuta i dakako,farmaceuta kada se posebice primjenjuju oralni i rektalni zahvati.


Važno je napomenuti kada se radi o esencijalnim uljima, generalno gledajući,budući da ista nisu obična,rafinirana ulja što je važno istaknuti iz razloga što spomenuta ulja koriste osobe koje disponiraju s osnovnim znanjem kada je riječ o aromaterapiji,a poglavito o medicini,jer nemaju potrebna znanja.

Za odredjenu vrstu bolesti postoje i odredjena esencijalna ulja,drugim riječima,ne smije se primjeniti bilo koje eterično ili biljno-bazno ulje(metvica paprena aplicira se isključivo kod bolesti kolona iritabilnog i to oralno,jer primjenjujući neku drugu metodu kao npr;dermalno ili inhalatorno neće se postići pozitivan učinak,odnosno ljekovito djelovanje).


U fitoterapiji postoje tipovi ekstrakata kao što su macerati(postupak maceracije:odstajanje biljnog materijala u otapalu/voda ili etanol alkohol-45%/.uglavnom i često se koriste pripravci(čajevi).

Aromaterapija se stvara iz fitoterapije


Prirodna(kvalitetna) eterična ulja moraju zadovoljiti slijedeće uvijete:


Naziv svakog eteričnog ulja na bočici mora biti na latinskom i hrvatskom jeziku,(eukaliptus globulus,eterično je ulje koje se koristi za inhalaciju infekcije dišnog sustava, limunski eukaliptus, eucalyptus citriodora(ne koristi se za inhalacije te nije djelotvoran kod dišnih infekcija).

Ime vrste,podvrste te varijante,

– Naznačen biljni organ/produkt iz kojeg se dobije odredjeno ulje(list,cvijet,kora i korijen, nije dovoljno reći “eterično ulje mandarine”, jer se taj naziv odnosi na dva ulja koja se dobivaju iz usplođa (kore ploda) i lista. Ta dva ulja posve su različita sastava i djelovanja),

Postupak kojim se dobije ulje(tještenjem ili vodenom parom),

– Način uzgoja(konvencionalni,organski,biodinamički ili samonikli/čist uzgoj- bez upotrebe insekticida,herbicida te ostalih toksičnih kemikalija),

– Kemotip(identična vrsta biljke, zavisno o mjestu rasta, proizvodi ulja različitog kemijskog sastava i različita djelovanja),

– Lot(broj koji je od posebne važnost,jer se putem istoga može detektirati gdje je ulje prroizvedeno,gdje je analizirano te na koji je način i gdje skladišteno),

– Zemlja porijekla( provjeriti po eteričnim uljima lavande i ružmarina).

Upotreba lijekova u fitoterapiji

Posebno je važno napomenuti da kod primjene eteričnih ulja ili bilo kojih drugih biljnih pripravaka provjeriti na kakvoj se terapiji lijekova nalazi.Kombinaciju odredjenih lijekova i eteričnih ulja potrebno je uskladiti,prilagoditi,jer pojedini ljekoviti pripravci mogu reducirati ili potencirati učinak lijeka koji se tada primjenjuje( pacijent ili osoba koja koristi inhalaciju eteričnim uljem eukaliptusa globulusa (Eucalyptus globulus), nikako ne smije paralelno uzimati antitusike (lijekovi protiv kašlja).Fitoaromaterapija zorno objašnjava koji se lijekovi smiju koristiti u kombinaciji s eteričnim uljima ili biljnim pripravcima.

Esencijalna ulja i fitoterapijski pripravci

U koju svrhu upotrijebiti:

– dermalno( tretiranje kože/hladno prešano ulje, bademovo),

– inhalacijom(udisanje),

– oralno(usta/tablete,kapsule).

Fitoterapijski pripravak mora biti kvalitetan

Fitoterapija – znanost,odnosno sustav medicinske prakse koji se temelji na znanstvenim ili medicinskim dokazima.Proizvodi istih farmakološki su aktivni lijekovi,poput klasičnih farmaceutskih lijekova.Budući da je etablirana na farmaciji ne može se svrstati pod komplementarnu tj;alternativnu medicinu.U pojedinim se zemljama fitoterapija uzima kao forma tradicionalne medicine,ali u osnovi kao lijek budući da je fitoterapeutski proizvod.

Opće je poznato da u fitoterapiji egzistira nekoliko formi ili oblika u kojima se biljni materijali mogu upotrijebiti, kao i nekoliko vrsta njihovih ekstrakata te otopina. Infuzi i dekokti (čajevi), tinkture (alkoholni macerati biljaka), lipidni macerati (biljke uronjene u biljna ulja), prah (aktivne supstance nastale sušenjem tinktura), integralne otopine (tinkture dobivene posebnom vrstom obrade, koja omogućava maksimalni udio aktivnih supstanci) i eterična ulja (hlapljive supstance dobivene destilacijom ili ekstrakcijom biljnog materijala).

  • Infusije (dekokti )– biljni čajevi izradjeni od svježih ili suhih listova, cvijeća, korijenja ili sjemena različitih vrsta biljaka. Iste mogu imati izvrsna ljekovita svojstva ukoliko se nanose eksterno ili u oblogama.

– U samoliječenju upotrebljavaju se već navedene infuze(dekokte) sušenog bilja.Posebno je važno da se pripremi dovoljna ili umjerena doza(uzeti potrebna količina biljnog materijala/ružmarin – za dnevnu dozu potrebno uzeti 4-5 grama sušenih listova).