DREVNA AROMATERAPIJA

Biljni mirisi se već stoljećima koriste za liječenje – bilo u obliku tamjana u vjerskim obredima, u parfemima, balzamima i pomastima.

Iz zapisa i slika drevnih civilizacija Egipta, Kine i Perzije vidljivo je da su eterična ulja koristili njihovi svećenici, liječnici i iscjelitelji.Naprimjer, u drevnom Egiptu za balzamiranje mumija koristila su se eterična ulja cimeta, bora, cedra i mire.Kada je 1922. godine otkrivena Tutankamonova grobnica, unutar je pronadjeno i nekoliko posuda zapečaćenih voskom.Kada su posude otvorene unutar njih nalazila su se još uvijek nepokvarena eterična ulja.Sjetimo se starih Rimljana, kao pobornika masaža i kupki s aromatičnim biljem, te Grka s vijencima od mirisnog bilja oko glave.Iz ovoga možemo zaključiti da su drevni narodi poznavali terapeutska svojstva mirisnih biljki, te da su u njihovom svakodnevnom životu ove biljke imale široku primjenu.Pojam aromaterapije prvi je na zapadu uveo francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse, 1920. godine.Nakon eksplozije kemikalija u laboratoriju, na njegovoj ruci nastala je opekotina. Uronio je ruku u prvu posudu na koju je naišao.U posudi se nalazilo lavandino ulje i na njegovo iznenadjenje, rana je brzo zacijelila, bez ožiljaka.Nakon ovog događaja zainteresiralo ga je djelovanje eteričnih ulja iz čega je nastala moderna aromaterapija.

Aromaterapija, (grčki aroma= miris, therapeia= liječenje, služenje), u svojem najširem obliku, doduše ne pod tim nazivom postoji već od najranijeg doba. Doslovno znači liječenje mirisom. Ima svoje korijene u mnogim drevnim načinima liječenja i iscjeljivanja. Svrstavaju je u alternativnu medicinu. Po svojoj je prirodi holistička i komplementarna metoda iscjeljivanja.

Komplementarna – jer se nadopunjuje s ostalim alternativnim granama medicine, čak i sa konvencionalnom.

Holistička – jer promatra osobu na svim razinama- fizičkoj, duhovnoj, mentalnoj i emotivnoj razini, uzimajući u obzir i životni stil osobe, obrasce prehrane, društvenog života itd. Djeluje na otklanjanju uzroka neravnoteže u organizmu, te daje prednost prevenciji održavanja zdravlja i ravnoteže čitavog tijela i duha, iako se koristi i u kurativne svrhe.