Kukui(lat.Aleurites moluccana)

Aleurites moluccana (L.) Willd. = A. trilobus Forst et Forst, Euphorbiaceae

Kod nas još uvijek nedovoljno poznato ulje, Kukui je i više od pola stoljeća simbol Havajskog otočja. Od njega se priprema boja za tetovažu iz kore, drvo se koristi u proizvodnji čamaca, plodovi su jestivi i nekoliko tradicionalnih specijaliteta priprema se upravo od kukuija. Americi isto nazivaju candle nut(svijeća od oraha), jer dugo gore kad se zapale. Ulje kukuija je laksativ,ali je manje agresivan od ulja ricinusa tako da je laksativ djelotvoran samo u enormnim količinama.

kukui

Kukui nije jedini član svojeg roda iz kojeg se dobije ulje. Tung drvo (Aleurites cordata, (Thunb) Mull. et Arg.) se takodjer koristi za dobivanje ulja, ali ne u kozmetičke svrhe. Poput ulja lana u Europi, to je ulje za premaz slika, te zaštitu drveta kojeg su japanski i kineski umjetnici koristili dugi niz stoljeća. Ono je bogato polinezasićenom, α-eleostearinskom kiselinom.

Kukui se upija u kožu daleko brže i od makadamije,babasu maslaca i brazilskog oraha. Koža koja slabo upija pojedina ulja, upit će ga u vrlo kratkom vremenu. Bez obzira što se dobro upija, kukui je vrlo hranjivo ulje, tako da je dobro i za njegu suhe kože. Zbog upijanja, kukui se koristi i za njegu mješovite pa čak i masne kože ukoliko nekome odgovara. Daje glatkoću koži, a dobar je za masažu kod ljudi koji ne vole masni osjećaj na koži i čija koža slabo upija ulja.

U njegovom sastavu do izražaja dolazi potrebna ravnoteža polinezasićenih masnih kiselina. Osim linolne sadrži i puno α‐linolenske kiseline. Po sastavu pomalo nalik na inka orah (inka inchi).  Kukui je odabran kao senzorijalni antipod arganu – za razliku od masne teksture argana, kukui se vrlo brzo upija. To je dobro za znati, jer nekim zahtjevnijim tipovima koža, argan je mastan, a kukui poprilično suh. U tom slučaju, dovoljno je izmiješati ulje kukuija i argana i načiniti njihov omjer koji koži odgovara, primjerice, 60% kukuija i 40% argana.

kukui ulje

Brzo se upija i u strukturu kose tako da je odličan za uljne pakunge za kosu.  Ubrzava i penetraciju pojedinih ulja u kožu, a dobro se kombinira s brojnim uljima poput ploda divlje ruže,buritija te pulpe pasjeg trna. Kukui je odličan nositelj za CObiljna ulja sjemenki – pola kukuija i pola nekih od tih biljnih ulja čini odličan hranjiv serum za lice. U emulzijskim sustavima daje tekući, osvježavajući osjećaj, što naravno ovisi i o emulgatoru.