Pasivni stretching u aromaterapiji

Pasivni stretching – tehnika koju možemo primjeniti uz masažu, trening ili kao samostalnu tehniku.

Uz pomoć terapeuta izvode se posebni pokreti gdje dolazi do boljeg protoka krvi u zglobovima te općenito muskulaturi gdje se samim tim potiče cirkulacija(drenaža),povećava se gipkost u zglobovima,pospješuje se rad unutarnjih organa što dovodi do ravnoteže cijelog organizma.

Svrha tretmana je vraćanje postularne ravnoteže putem reprogramiranja osteomuskularne osovine.U prvom redu,postizanje rezultata na energetskoj razini,zatim napredak u elasticitetu zglobova,revitalizaciji unutarnjih organa te endokrinog sustava(s unutarnjim izlučivanjem),ali istodobno i aktivacija limfne drenaže.Pasivnim istezanjem dolazi do bolje prokrvljenosti u zglobovima i mišićima.

Djelovanje usmjereno na:
– porast gipkosti zglobova,
– pospješuje pravilno držanje tijela,
– revitalizira unutarnje organe,
– uspostavlja ravnotežu organizma.

Fascija(vlakna kolagena – kolageni – polipeptidi,skupina blisko povezanih bjelančevina,gradjeni su kao trostruka bjelančevinska uzvojnica.Tanka ovojnica koja prožima cijelo ljudsko tijelo) drži važnu ulogu u svakom pokretu te svakoj tjelesnoj ozljedi koju osoba doživi.Ista je tkivo koje veže u tri dimenzije budući da se proteže od glave do pet,veže muskulaturu putem ligamenata,kosti,živaca i krvnih žila.Drži stres u ravnoteži,tijelo postaje pokretljivo,elastično te fleksibilno.Kad fascija nema dovoljno energije,postaje tvrda i lomljiva.

Kada se osoba osjeća nemoćno (energija ne cirkulira dobro), tijelo se ukoči, pokreti mogu biti bolni i nelagodni.

Zdrave fascije znače fleksibilnost.Ukoliko su iste zdrave,imati ćemo zdravo i snažno tijelo.Iste mogu kontrahirati(istegnuti,naprezati) nezavisno od muskulature koju okružuju te odgovarati na stres.

Imaju Utjecaja na naše pokrete,kako na dobar,tako i na loš način.
Kada je fascija normalna(pravilna),valovita je te opuštena, razvlači se, skuplja te je u pokretu bez ograničenja i bolova.Ako je u tijelu aktivno upalno stanje ili povreda, fascija se skuplja te postaje čvrsta.
Zdravlje svake osobe velikim dijelom se odražava kao stanje na fascijama(dijagnosticiranje poremećaja motiliteta – spontano kretanje bez vanjskog utjecaja ili pomoći,kretanje mikroorganizama ili stanica te za kretanje organa koji u stijenci sadrže glatka mišićna vlakna).

Postoje različite tehnike terapije koje su u mogućnosti pokrenuti otpuštanje te oslobadjanje kontrakcije s razine fascije te je na takav način moguće povratiti pravilan modilitet.Kada se radi o fasciji,poremećaji mogu biti eliminirani te se takvim djelovanjem tijelo vraća u svoje normalno fiziološko stanje.

Spletom tretmana u pogledu terapijskih tehnika postižu se izvrsni rezultati u očuvanju fascije što se tiče vitalnosti te kao takvi posjeduju tehniku za revitalizaciju organizma.

Za opuštanje stisnute(krute) fascije potrebne su vježbe istezanja(pasivni stretching) te vraćanje iste u prirodno stanje.

Primjenjujući tretman u praksi za oslobadjanjem fascije nestaju bolna stanja te takvim djelovanjem pomažemo da se tijelo dovede u pravilno držanje te poveća pokretljivost zglobova.