Niauli(Lat.Melaleuca viridiflora )

Niaulijevo se ulje dobije parnom destilacijom od svježeg lišća i grančica.Ulje je rijetko i blijedo žuto do tamno žute boje, ovisno o udjelu bakra u tlu. Ima jak i ljutkast miris s primjesom kamfora.Glavni sastojci ovog ulja su alfa felandren, limonen, alfa pinen, beta pinen, gama terpineol, linalool i piperiton.

Vrsta je drveta koja raste u Australiji, Novoj Kaledoniji i susjednim teritorijima.Kao i njegov srodnik Melaleuca leucadendron, to je zimzelena biljka sa spužvastom korom koja se ljušti.Ima kopljaste i vrlo aromatične listove boje pepela i bijele cvjetove na dugoj stabljici. Eterično se ulje niaulija u Europi pojavilo tek u 17. stoljeću, ali je prije toga bilo vrlo cijenjeno kod domaćeg stanovništva.Mještani su ga primjenjivali za snižavanje visoke temperature, iscjeljivanje rana, zaustavljanje dijareje i ublažavanje reume.(Niaulijevo se ulje dobije parnom destilacijom od svježeg lišća i grančica).


Ljekovita svojstva niauli ulja

Niauli stimulira brojne procese u organizmu.Potiče krvotok, lučenje hormona i enzima te aktivira metaboličke procese, uključujući apsorpciju, probavu i eliminaciju suvišnih tvari. Slavno je po analgetskim svojstvima.Vrlo je djelotvorno protiv glavobolje, zubobolje, uhobolje, bolova u mišićima i zglobovima, bolova od istegnuća, iščašenja i reume. Ulje niaulija je učinkovito protiv bolesti dišnih putova kao što su prehlada, curenje iz nosa, začepljeni sinusi i bronhitis. Ovo ulje oslobadja dišne putove tako što rastvara nakupine sluzi u nosnicama, sinusima, grlu, bronhijama i plućima.  U liječenju dišnih putova najčešće se primjenjuje inhalacija.Ispunite veliku posudu s vrućom vodom te u nju dodajte dvije kapi niaulija i po jednu eukaliptusa. Prekrijte glavu ručnikom i udišite paru.Nakon inhalacije promiješajte 10 ml sojinog ulja, pet kapi niaulija, dvije kapi eukaliptusa i jednu kap mirte.(Utrljajte tu smjesu ulja na prsa, područje sinusa, sljepoočnice i šiju).

File:Melaleuca viridiflora 7286.jpg - Wikimedia Commons


Liječenje rana i ožiljaka


Niaulijevo ulje pospješuje proces zacjeljivanja rana i štiti od infekcija.Nanesite ga na ranu u smjesi s odgovarajućom kremom ili razrijedjeno baznim uljem.Ovo ulje aktivira leukocite na ozlijedjenom mjestu, koji ulaze u koštac s mikrobima koji se tamo zateknu. Niauli takodjer uklanja ožiljke od ranica ili akni.

Ulje potiče rast novog tkiva koje nadomješta staro i oštećeno. S vremenom, koža izgleda kao nova. 


Antibiotska svojstva niaulija


Niauli slovi kao jak antibiotik i antiseptik pa ga aromaterapeuti i fitoterapeuti propisuju kod bolesti urinarnog trakta i vaginalnih infekcija.Budući da uništava bakterije, gljivice i druge mikrobe, koristi se za čišćenje rana, ali i prostorija. Dodatna prednost niaulija je njegova sposobnost uništavanja ili rastjerivanja kukaca, s izuzetkom žohara i još nekoliko tvrdokornih vrsta. 

Radi zaštite od zrakom prenosivih virusa i kukaca načinite sobni sprej.Pomiješajte 0,3 litre tople vode s 5 ml niaulija i ulijte u raspršivač.Poprskajte tom smjesom prostorije u kojima boravite. 


Recept s uljem niaulija


Antivirusna kupka za odrasle
(kupka se koristi kao prevencija ili kod već nastalih virusnih oboljenja).

U 100 ml sojinog vrhnja dodajte i dobro promućkajte:

– 11 kapi eteričnog ulja niaulija
– 11 kapi eteričnog ulja ravensare
– 8 kapi eteričnog ulja timijana (kemotip linalol)
– 8 kapi eteričnog ulja ružmarina (kemotip verbenon)

Mješavinu ulijte u kadu s vrućom vodom (oko 38 stupnjeva C). Nakon kupanja, utoplite se u krevetu da se dobro preznojite. Toksini će izaći iz organizma preko znoja.