Ljekovita svojstva esencijalnih ulja koja pozitivno djeluju protiv mikroba i virusa

U leukocitnim stanicama nalaze se makrofagi koji jesu dio čovjekova tijela,a temeljni zadatak im je čišćenje od otpadnih tvari te istodobno borba protiv antigena(stanice imunosustava koje u tkivima uništavaju strane tvari / u nosnicama se nalaze dlačice koje spriječavaju ulaz virusima i mikrobima,ali je nemoguće zaustaviti sve patogene / oni patogeni koji se zadrže u tijelu,stvaraju simptome infekcije,kihanje te povišena tjelesna temperatura).

U velikom postotku se nalaze u plućima,koštanoj srži i limfnim čvorovima.Kako bi se organizam obranio od ovih patogena,a da bi se zaštitio respiratorni sustav učinkovita su eterična ulja.


Utjecaj eteričnih ulja

Generalno,eterična su ulja sretstvo za prevenciju i dakako, borbu protiv virusa,bakterija,te općenito svih patogena(mikroorganizmi).Ista su dio obrambenog sustava biljaka.

Aplicirajući eterična ulja može se osnažiti imunosustav,a u slučaju iznenadne infekcije moguće je eliminirati novonastale simptome.

Eterična ulja koja izravno djeluju na respiratorni sustav
Budući da su prehlada i gripa virusna oboljenja,najdjelotvornija eterična ulja su antivirusna.

Eterična ulja imaju sposobnost svojim djelovanjem umiriti kašalj,reduciraju upalu grla te samim time vrše eliminaciju sluzi.

Sastav i uloga eteričnih ulja:

oksidacija (eukaliptus, ravensara i čajevac koji djeluju antivirusno te potiču iskašljavanje).

alkohol (čajevac i ružino drvo djeluju antibakterijski i protuvirusno).

– monoterpeni /imaju dvije izoprenske jedinice, a nalaze se u esencijalnim uljima/ – (čempres, crna smreka, jela i bijeli bor olakšavaju disanje).

– fenoli/ skupina spojeva koji se sastoje od hidroksilne skupine,iako nalik alkoholima, imaju jedinstvena svojstva te se ne svrstavaju u alkohole, (zbog toga što hidroksilna skupina nije vezana na zasićeni atom ugljika, već izravno na aromatski ugljikovodik, (origano djeluje izravno protiv virusa i bakterija). 

DJELOTVORNOST LJEKOVITIH BILJAKA:
Timijan(Lat.Thymus vulgaris)

Iznimno važna i jaka antibakterijska i antivirusna svojstva (antimikrobna svojstva i ekspektorans potiče izbacivanje sluzi iz dišnih organa te tvar koja olakšava iskašljavanje bronhalnog sekreta,a sve uslijed nastanka prehlade i upale grla).

Biljka timijan korigira tvrdi kašalj,ali uvelike pomaže u izbacivanju otpadnih tvari iz organizma te je u tom pogledu izvrstan za stanje prehlade.

PRIMJENA: ulje utrljati u predjelu prsa te područje grla.Oralnim putem potrebno je unositi u organizam 1-2 kapi ulja.

INHALACIJA:Potrebno nakapati 5-7 kapi u posudu s vrućom vodom te istu udisati.

VAŽNA NAPOMENA:

Nije namjenjeno za osobe s visokim krvnim tlakom”.


RAVENSARA(Lat.Cinnamomum camphora)

Ulje Ravensare je po svome svojstvu djelotvorno protiv prehlade i gripe.Djeluje antivirusno(pomoć prilikom iskašljavanja).

Primjena ulja:

Ulje se može udisati iz bočice(nakapati 4-5 kapi ulja u lampicu ili uliti ulje u raspršivač te raspršiti po zraku u onim prostorijama u kojima se boravi).

INHALACIJA:potrebno nakapati par kapi ulja u posudu s vrućom vodom,pokriti glavu s ručnikom te u takvom položaju ostati 10-ak minuta.

        
ĐUMBIR(Lat.Zingiber officinale)

Gingerol(sastojak đumbira) – vrlo gusto ulje,djeluje analgetski, protuupalno i antioksidativno te mu je učinak antibakterijski. Sadrži vitamin C, B, magnezij, željezo, kalcij, kalij, natrij i fosfor.

Budući da posjeduje antiupalna svojstva, sadrži enzim zingiban, koji pomaže u probavi proteina. Čisti organizam od štetnih tvari koji se akumuliraju u organizmu.

Biljka je po svome visokom stupnju koncentracije učinkovita za respiratorni sustav budući da olakšava disanje.Izvlači akumuliranu sluz koja se zadržava u grlu te plućima(umasirati manju količinu ulja u predjelu prsa).
 

NIAOULI(Lat.Melaleuca quinquenervia)

Ulje posjeduje izrazito antivirusno, antibakterijsko te protugljivično djelovanje(ekspektorans).
Upotrebljava se kod svih vrsta infektivnih bolesti: dišne infekcije, upale srednjeg uha te herpes.
Medju najvažnijim antialergenima u svijetu eteričnih ulja.

NAPOMENA:

Sva eterična ulja je potrebno razrijediti(biljno ulje kao baza) prije nanošenja na kožu. Individualne reakcije su moguće na bilo koji sastojak. U mogućim slučajevima alergijskih reakcija, prekinuti koristiti sva eterična ulja analognog kemijskog sastava.

Niauli kao biljka po svome sastavu djeluje analgetski,jer dobrano pomaže prilikom dišnih tegoba(upala sinusa,prehlada).Vrlo učinkovit za čišćenje dišnog kanala uslijed akumulirane sluzi.

INHALACIJA:

Potrebno uliti u posudu vruće vode,zatim nakapati 2-3 kapi ulja(dodati 2 kapi ulja eukaliptusa) te inhalirati 10-ak minuta.   
 

EUKALIPTUS(Lat.Eucalyptus globulus)


Biljka prvenstveno djeluje antimikrobno,izvrstan ekspektorans(pospješuje izbacivanje sluzi).

U današnje doba egzistira blizu 700 vrsta eukaliptusa po procjenama botaničara. Jedna od najpoznatijih vrsta je Eukaliptus globulus.

Postoje brojne druge poznate vrste:

Eukalyptus radiata, eukalyptus gunni, eukalyptus cinerea te niz drugih. Za ljekovite pripravke najčešće se koristi Eucalyptus globulus.

Ima snažna antimikrobna, antimikotička i antibakterijska svojstva,Uklanja mikroorganizme iz zraka te tijela (kod gripe i prehlade, pomoć kod upale sinusa i alergija).

NUSPOJAVE:

Ulje eukaliptusa ne koristiti nerazrijedjeno. Može djelovati toksično u velikim količinama.

Budući da je ulje vrlo visoke koncentracije,odnosno snažnog djelovanja,nekim osobama može izazvati alergijsku reakciju.

INHALACIJA:

Eukaliptus se može kombinirati s uljem paprene metvice.Navedena ulja su izvrsna kod prehlada te općenito za gripu(u posudu s vrućom vodom dodati 10-12 kapi ulja paprene metvice i 10-ak kapi ulja eukaliptusa.Inhalirati 8-10 minuta).
 

ČAJEVAC(Lat.Melaleuca alternifolia)

Biljka posjeduje snažno antibakterijsko,antivirusno te antigljivično djelovanje i kao takvo odlična je pomoć kod prehlada.Otvara dišne kanale te samim time izbacuje akumuliranu sluz(ulje je zbog svoje učinkovitosti moguće udisati iz bočice i dakako vrlo djelotvorno raspršiti ga po prostoriji u kojoj se boravi).

Indikacije: antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva ulja čajevca odnose se na velik broj virusa, bakterija i gljivica. U tretmanima, eterično ulje čajevca koristi se kod svih oblika dišnih infekcija, kožnih infekcija, akni te fizičke iscrpljenosti.

Mjere opreza: kao i ostala eterična ulja, čajevac može izazvati iritaciju kože i sluznice prilikom nanošenja koncentriranog pripravka. Budući da se ulje može aplicirati nerazrijedjeno, potreban je oprez kod osjetljivije populacije kao i onih sklonih alergijama. Ulje je toksično ukoliko se unosi oralnim putem u velikim dozama.


LIMUN(Lat.Citrus limon)


Biljka kao što je Limun posjeduje jako antivirusno djelovanje te je prirodni dezinficijens.Limun po svome vrlo snažnom i prodornom djelovanju korigira simptome gripe.Treba napomenuti da ubrzava rad imunosustava,ali jednako tako djeluje kao ekspektorans.

Ulje limuna dodati u bočicu s vodom te ga difuzerom raspršiti po zraku.

NAPOMENA:

Ulje po svojoj snazi i svojstvu reagira na sunčevu svjetlost te iz tih razloga potrebno izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama.
 

LIMETA(Lat.Citrus aurantifolia)


Biljka po svome svojstvu posjeduje antibakterijsko,antivirusno te antiseptičko djelovanje te istim uvelike pomaže kod upale grla.Jednako tako sadrži antibiotičke supstance te vitaminC koji jača imunitet.

VAŽNA NAPOMENA:

10-12 sati nakon nanošenja ulja limete ignorirati izravno sunčeve zrake.
 
 

ORIGANO(Lat.Origanum vulgare) 


Biljka je opće poznata kao prirodni antibiotik(ulje origana može uništiti veliki broj mikroorganizama).

Isključivo se koristi za prevenciju te liječenje u ranom ili početnom stadiju prehlade.Primjenjujući ulje u prvoj fazi za suzbijanje gripe kojoj je prethodila prehlada,simptomi se mogu reducirati u velikoj mjeri te takvim pristupom i postupkom izbjeći početno upalno stanje.

Eterična ulja koja uspješno djeluju protiv bakterija,gljivica i virusa

Pojedina su eterična ulja po svome sastavu te djelovanju učinkovitija u spriječavanju razmnožavanja bakterija.U borbi protiv gljivica i virusa uspješno djeluje odredjen broj eteričnih ulja(mikroorganizmi su sve rezistentniji prema antibioticima).

Djelovanje eteričnih ulja na mikroorganizme

Eterična su ulja izvrsno sretstvo u borbi protiv raznoraznih vrsta patogenih mikroorganizama. Infekcije u organizmu mogu izazvati faktori: bakterije, gljivice, paraziti i virusi.Primjena eteričnih ulja ide u tom pravcu da se bori protiv bakterija i virusa,a infekcije su uzrokovane istima.

Niz eteričnih ulja posjeduju antibakterijska te antigljivična svojstva tako da vrlo uspješno djeluju antivirusno.Kad je riječ o kemijskom sastavu, egzistiraju značajne razlike glede vrste i intenziteta takvog djelovanja. Neka od njih su uspješnija u zaustavljanju rasta i razmnožavanja bakterija, dok su druga djelotvornija u borbi protiv gljivica, a nešto manji broj je uspješan i kod virusnih infekcija.

Eterična ulja koja uspješno djeluju u borbi protiv bakterija

Najučinkovitije sretstvo protiv bakterija su eterična ulja koja su potvrdjena kroz brojna djelovanja te analizama istih na nekolicinu bakterija(putem aromatograma moguće ustanoviti minimalnu koncentraciju baktericida te se takvom analizom kroz postupak uništavaju bakterije).

Eterična ulja djeluju na način da zaustavljaju produkt koji stvaraju bakterije,a to su otpadne tvari ili toksini te su kao takvi uzročnici za stvaranje infekcija te iste pokreću upalne procese u organizmu,a esencijalna ulja(e.u.)kao vrlo snažno sretstvo trajno uništavaju bakterije.

Učinkovitost eteričnih ulja protiv virusa

Virusi su najsitnije infektivne čestice koje ne mogu živjeti autonomno već ponašaju kao paraziti unutar domaće adekvatne stanice s kojom postaju snažno povezani. Ishod virusne infekcije, odnosno rezultat nad kojom je izvršen napad stanice i čitavog organizma ovise o svojstvima virusa i stanice nad kojom je izvršen atak.

Eterična ulja koja posjeduju antivirusni potencijal korisna su nam i zbog puno niže razine toksičnosti u odnosu na klasične lijekove koji se uzimaju za ublažavanje simptoma virusnih infekcija.

Sretstva za djelovanje eteričnih ulja na viruse nisu sasvim pouzdano utvrdjena. Postoji pretpostavka da u nekim slučajevima ista mogu u kontaktu s virusima utjecati na neke njihove biološke funkcije, pri čemu se virusi mijenjaju i postaju prepoznatljiviji i dostupniji našem imunosustavu koji ih jednostavnije eliminira.Djelotvornost se postiže kombiniranjem s većim brojem eteričnih ulja.

Eterična ulja koja posjeduju snažno antivirusno djelovanje:

Čajevac (Melaleuca alternifolia),

Ravensara/ravintsara (Cinnamomum camphora ct cineol).

Ostala eterična ulja koja daju svoj obol antivirusnom djelovanju:

  • klinčićevac(Eugenia caryophyllata),
  • cimetovac, /kora – list/ (Cinnamomum zeylanicum),
  • paprena metvica (Mentha x piperita),
  • limun (Citrus limonum),
  • ružmarin kt 1,8-cineola (Rosmarinus officinalis),
  • petitgraina (list) gorke naranče (Citrus aurantium ssp. amara).