Ljekovitim esencijama protiv virusa i bakterija

Simptomi klasične prehlade i gripe redovita su i uobičajena pojava kod ljudske populacije,a ista jesu već dobro poznata(povišena ili visoka tjelesna temperatura,glavobolja,grlobolja,kihanje te kašalj).

Kako bismo zaobišli navedene simptome potrebno je prevenirati,a da bismo isto postigli treba poraditi na jačanju imunosustava(konzumacija tekučine,dovoljno vitamina C, jačati organizam hranom bogatom vitaminima te neizostavnim mirovanjem).

U borbi protiv klasične prehlade(hunjavice) i začepljenog nosa primjenjujemo fitoaromaterapiju(upotreba eteričnih ulja).Postoji točno definirana metoda kako koristiti navedena eterična ulja.Budući da su ista izuzetno ljekovita,apliciraju se:

 • – Penetriranjem ulja u kožu(eterična ulja se obavezno kombiniraju s biljnim uljima,jer su ista bazna(maslinovo,bademovo ili jojobino).
 • Potrebno umasirati ulje na čelo ili stražnju stranu vrata.
 • – Inhalacijom(vodeno-parna) – olakšava disanje i iskašljavanje(dvije do tri kapi eteričnog ulja čejevca ili eukaliptusa nakapati u vruću vodu).
 • Napomena:
 • Nikako ne koristiti postupak inhalacije ukoliko osoba boluje od astme,intenzivne infekcije respiratornog sustava ili kronične plučne bolesti.
 • – Kupka(eterična ulja idu u kombinaciji s emulgatorima(zobeno ili sojino vrhnje),
 • – Oralno(kapsule koje su točno dozirane eteričnim uljima kemotipa),
 • – Difuzerima(raspršivači vode obogačeni eteričnim uljima),
 • – Sprej za grlo ili nos(opće je poznato da su eterična ulja prirodni lijek za ždrijelo i krajnike koji ublažavaju upalu te otežano gutanje).

Eterična ulja koja primjenjujemo za zdravstvene probleme o kojima govorimo:

 • – Metvica – djelotvorna kod dišnih infekcija(koristi se za njegu usne šupljine),
 • Čajevac – potiče imunitet,antibakterijsko i antivirusno djelovanje,
 • Eukaliptus(radiata) – vrlo učinkovit protiv bakterija i virusa,izvrstan ekspektorans(potiče iskašljavanje,djeluje protuinfektivno,potiče koncentraciju),
  • – Raventsara – antivirusnog djelovanja,
  • – Citrus(slatka naranča,limeta) – osvježivač prostora,djeluje na raspoloženje,
 • – Cimetovac – učinkovit protiv gljivica,virusa i bakterija,poboljšava imunitet(može nadražiti kožu),
 • – Ružmarin – reducira stvaranje sluzi u plućima,smiruje kašalj.

Organska eterična ulja djeluju protiv bakterija,virusa,mikroba i gljivica(aromasprej u difuzeru za dezinfekciju prostora).

Eterična ulja imaju snažno antivirusno djelovanje

Respiratorni (dišni) sustav izložen je vanjskim utjecajima,a medju inima jesu i mikrooganizmi koji stvaraju probleme,jer se prenose zrakom,dišni putevi filtriraju zrak putem dlačica koje spriječavaju ulaz mikrobima, neki od istih prodju,ali budu zaustavljeni,odnosno uklonjeni stanicama koje ih izbacuju putem sluzi ili odstranjeni u makrofagima u plućima( vrsta leukocitnih stanica čovjekova tijela – čiste organizam od otpadnih tvari te se bore protiv stranih tvari/antigena).

U čestim slučajevima mikrobi postaju dominantniji te na taj način dolazi do oštećenja tkiva i naposljetku upalnog procesa,ali nisu samo mikroorganizmi oni koji napadaju dišne kanale,već se i virusi nalaze u istom sustavu,a zastupljeni su virusi influence,parainfluence,rinovirusi i adenovirusi(klasična prehlada i gripa najčešče su infektivne bolesti).

Simptomi prehlade jesu glavobolja,grlobolja suhi kašalj,groznica te otežano disanje,dok su simptomi gripe povišena ili visoka tjelesna temperatura(38-40″C),jaka grlobolja,glavobolja,otežano disanje,umor i tjelesna slabost.Kod ovakve vrste zdravstvenih tegoba primjenjuju se eterična ulja koja svojim sastavom te djelovanjem mogu otkloniti navedene probleme.

Eterična ulja jesu djelotvorna protiv virusa

U vanjskome svijetu,odnosno prirodi,biljke su vodile bitku s mikroorganizmima(u biljkama se nalaze žlijezde,a iste i jesu eterična ulja).

Eterična ulja sama po sebi imaju jako antivirusno djelovanje,a za ovakve zdravstvene tegobe o kojima je riječ jesu izvrsni espektoransi(pomažu u iskašljavanju).

U pojedinim vrstama eukaliptusa,lovora,čajevca, nalaze se oksidi(spoj 1,8 – cineoldjeluju ekspektorirajuće/iskašljavanje),ali je i djelovanje antivirusno.

U vrsti kao što su čajevac i ružino drvo,nalaze se alkoholi kao što su linalol i terpineol te kao takvi djeluju antibakterijski i antivirusno,a fenoli u kojima se nalazi mravinac(origano) i eugenoli iz klinčićevca djeluju vrlo snažno(antibakterijski,antivirusno).Zbog izuzetno snažnog djelovanja ulja ova ulja se ne koriste u postupku inhalacije.

U uljima čempresa,tamjanovca,smreke i jele nalaze se monoterpeni,jer djeluju bronhijalno(opuštaju muskulaturu tkivate na taj način olakšavaju disanje),imaju mukolitički utjecaj,jer razrjedjuju sluz i na taj način umiruju intenzivan kašalj.

Najkvalitetnija eterična ulja koja se primjenjuju za tegobe respiratornog sustava:

RAVENSARA(Lat.Cinnamomum camphora ct cineol) blago ulje obogaćeno cineolom(kemijski spoj).

 • – Antivirusni učinak,ne iritira kožu,zbog svoje blagosti pogodno i za djecu(virusna infekcija), antivirusnim djelovanjem olakšava kašalj (ekspektorirajuće djelovanje).

HO ulje(Lat.Cinnamomum camphora ct linalol) ulje izlazi iz istog stabla kao i Ravensara(kora,grane) kao takvo daje eterično ulje bogato linalolom(antivirusno i antibakterijsko djelovanje,koristi se kod problema respiratornih infekcija(poglavito bronhitisa i gripe).

ČAJEVAC(Lat.Melaleuca alternifolia) blagog djelovanja te vrlo pogodno za kožu(pogodno za kožne probleme kod djece).

 • Ulje Čajevca postiže kvalitetniju učinkovitost u kombinaciji s uljima bogatim cineolom(ravensara,niauli i eukaliptus).Biljka posjeduje pojačano antifungicidno te antibakterijsko djelovanje(djelotvorno za dezinfekciju ruku).

NIAULI/kemotip cineol(Lat.Melaleuca quinquenervia) još jedno ulje u nizu bogato cineolom(antivirusnog djelovanja,prisustvom kemijskih spojeva/nerolidol – lača organizam oslabljen infekcijom,ide u kombinaciji s ravensarom i čajevcem).

EUKALIPTUS GLOBULUS(Lat.Eucalyptus globulus) i EUKALIPTUS RADIATA(Lat.Eucalyptus radiata) dva poznata te iznimno djelotvorna stabla koja se koriste primjenjuju za liječenje dišnog sustava.

 • “Otopina eteričnog ulja eukaliptus globulusa (2%) kada se rasprši u prostoru, uništava 70 – 80% stafilokoka u zraku”
 • Eukaliptus globulus – isključivo se upotrebljava za probleme donjih dišnih puteva(sadrži cineol).
 • Eukaliptus radiata – vrlo blago ulje( nije iritantno),pogodno za upotrebu kod djece(sadrži felandrenom).

KAJEPUT(Lat.Melaleuca cajeputi/leucadendron).

 • – Kao i eukaliptus,ulje kajeputa djelotvorno kod tegoba respiratornog sustava(blago i ugodno za djecu kao i eukaliptus radiata),djelotvorno u difuzerima te postupak inhalacije(sadrži cineol).Pogodno kada nastupe tegobe dišnih infekcija kao i kod niauli cineola.

MIRTA/CINEOL(Lat.Myrtus communis)

 • – Antivirusnog je djelovanja,olakšava iskašljavanje,koristi se za tegobe virusnih infekcija(bogato cineolom).

RUŽMARIN/kemotip cineol(Lat.Rosmarinus officinalis) vrlo snažan ekspektorans(potiče izbacivanje sluzi iz dišnih organa,tvar koja olakšava iskašljavanje bronhalnog sekreta).

 • – Razlikujemo tri vrste ekspektoransa:
 • 1)Mukolitici/kemotip verbenon
 • 2)Sekretolitici
 • 3)Sekretomotorici.

KEMOTIP VERBENONulje ugodnog mirisa,blago za kožu,ublažava intenzivan kašalj,razrjedjuje sluz,dok ulje Ružmarina (kemotip cineol) nije isključivo za probleme dišnog sustava.

Kanadska jela(Lat.Albies balsamea),Bijeli bor(Lat.Pinus sylvestris),Čempres(Lat.Cupressus sempervirens),Sibirska jela(Lat.Abies sibirica) i Tamjanovac(Lat.Boswelia spa),ulja su bogata monoterpenima(nezasićeni hlapljivi ugljikovodici ugodna mirisa).

Za razliku od ulja koja posjeduju CINEOL(jak ekspektorans,olakšava iskašljavanje.Ružmarin kemotip cineol se koristi inhalacijski ili dermalno,u mješavini s drugim eteričnim uljima analognog djelovanja).

Neizravna inhalacija pomoću difuzera

Kako bismo spriječili prijenos virusnih infekcija,najefikasniji način je raspršiti eterično ulje u prostor.Najefikasnije su aroma lampice koje se koriste u ovu svrhu o kojima je riječ.U istima se eterično ulje zagrijava,takvim postupkom nestaje koncentracija istih tako da i nisu najdjelotvornije za uporabu ulja u prostoru.Teško je postići najoptimalniju,potpunu koncetraciju ulja ispuštanje istih u prostoriju.

Eterično ulje(nekoliko kapi / 1-2 ml ulja) se natoči u poseban spremnik,nebulizator(difuzer) se isključi,prostor se ispuni mirisom po želji.Nebulizatori u pravilu potroše veću količinu eteričnog ulja(uključi se na 5 do 10 min;više puta dnevno).

NAPOMENA:

Za preventivne svrhe najoptimalnije upotrijebiti ulje Ravensare u kombinaciji s uljem Čajevca te je poželjno dodati pojedina citrusna ulja,jer su ista ugodnog mirisa,ali posjeduju i antivirusno djelovanje(grejp i limun koristi se kroz dan,a mandarina noću).

Ukoliko se koriste eterična ulja koja se primjenjuju za difuzere,nije preporučljivo boraviti u prostoriji s djecom ispod tri mjeseca starosti, jer nije zdravo za njihov nerazvijeni i osjetljivi respiratorni sustav(prostor provjetriti prije boravka s djecom).

Preporučljiva ulja koja mogu i jesu pogodna te ugodna za dob djece koju smo istaknuli idu bor,tamjanovac i kanadska jela(sibirska),a nakon toga smiju se primjeniti eukaliptus(radiata),ravensara i mirta(kemotip cineol).

Ulje Ravensare upotrijebiti ćemo za smirivanje kašlja,ali kod djece u vrlo osjetljivoj dobi,odnosno ranoj,zatim Eukaliptus(radiata),Bijeli bor te Kanadsku jelu,Ružmarin(kemotip verbenon) je ljekoviti te djelotvoran u smislu razvodnjavanja sluzi.

Ulje Mandarine učinkovito je za tegobe dišnih puteva kod djece rane dobi te izvrsno za smirivanje u večernjim satima.Izbjegavati ulja poput Origana(mravinac),Cimetovac(kora) i Timijan u difuzerima zbog iritirajućeg djelovanja na respiratorni sustav.

Hidrolati ili cvjetne vodice – za razliku od eteričnih ulja isti se mogu koristiti odmah,nije potrebno razrjedjivati,dodavanje nekih drugih sastojaka nije potreba,nije nužno.Budući da su vrlo blagi, nema bojazni da će se u nekoj radnji pogriješiti,odnosno da će se postaviti pogrešna doza(u ultrazvučne difuzere koristi se obična voda i eterična ulja).

Cvjetne vodice kako se hidrolati nazivaju,nusprodukti su postupka destilacije biljnog materijala prilikom proizvodnje eteričnih ulja.Za samu proizvodnju hidrolata optimalno bi bilo upotrijebiti organski biljni materijal(certificirani) bez upotrebe kemikalija(sastojak jedne botaničke vrste).

 • -Eterična ulja koja se smiju upotrijebiti jesu Lavanda,Kamilica rimska,Timijan(linalol),Čajevac i Ružmarin(verbenon).U difuzere (ultrazvučne) smiju ići samo potpuno čisti hidrolati bez dodataka (u klasičnim difuzerima se ne smiju koristiti hidrolati, u ista idu čista eterična ulja).

One osobe koje imaju astmu moraju izbjegavati postupak inhalacije,a eterična ulja upotrebljavati lokalnim utrljavanjem(dermalno).

– Ultrazvučnim difuzerima dodaju se eterična ulja(u difuzer se dodaje vode izmedju 30-40 ml,dodati 25-30 kapi eteričnog ulja,uključiti difuzer te zatim udisati maglicu – mješavina vode i eteričnih ulja(10-15 min.)Preostalu vodu uliti u difuzer,ostaviti istoga da radi u prostoru u kojoj se boravi.

– Za lokalno utrljavanje(prsa,ledja i stopala) dodaju se brzoupijajuća biljna ulja(lješnjak,makadamija i kokosovo ulje) koja idu u kombinaciji s eteričnim uljima(50-60 kapi).

 • – Tri puta tjedno potrebno tretirati ledja u tanjem sloju(gornji dio) prsa i jednako tako i stopala(umasirati u stopala nerazrjedjena eterična ulja).
 • – Kod tegoba respiratornog sustava,utrljati ulje u predjelu čela,slepoočica, vrata( bočno) te stražnji di(ulje ne nanositi ispod očiju,oko obraza te ispod brade,u predjelu vrata).
 • – Astmatičari su vrlo osjetljiva skupina gdje je potrebno izbjegavati inhaliranje.Za ovu skupinu o kojoj je riječ u mješavinu biljnih ulja koja smo naveli,dodati monoterpene(čempres,jela,bijeli bor i crna smreka) koji oslobadjaju bronhe i olakšava disanje.