Utjecaj esencijalnih ljekovitih biljaka na kožu u trećem stadiju života

Generalno promatrajući,celulit kao pojava ima veliki utjecaj na stabilnost osobe,odnosno samopouzdanje nježnijeg spola.Kako bi se postigao taj visoki stupanj pouzdanosti u sebe ,moguće je djelovati primjenom eteričnih ulja kojima se smanjuju nepoželjne masne naslage s tim da sedare poboljšava tonus te postiže elastičnost kože,ali je posebno važno napomenuti da se rezultati postižu kontinuiranim tretmanima gdje je u potpunosti moguće eliminirati celulit.

Grejp,niauli,čempres,limun,ružmarin,cedar i limunsku travu,budući da jesu izvorna eterična ulja, potrebno je uvrstiti u svakodnevni tretman koji postaje ustaljena praksa,a ujedno i masaža ostalih dijelova tijela(tretmanima prethodi piling i kupka).

S medicinske točke promatranja,celulit je taloženje potkožnog masnog tkiva te je izgledom poput narančine kore.One točke zahvaćene masnim talogom.pod kožom dolazi do akumuliranja toksičnih tvari uslijed čega slabi vezivno tkivo gdje se isto veže za kožu,a kao krajnji rezultat toga pojavljuju se nabori na gornjem dijelu kože.

Najeksponiranija područja jesu trbuh,nadlaktice,bedra,kukovi te gluteus maksimus(stražnjica).

Celulit kao negativna tjelesna pojava stvara se kroz godine,ali do iste dolazi u vrlo ranim godinama života.Najveći uzročnici stvaranja masnih nakupina jesu u prvom redu pogrešne prehrambene navike,odnosno unosa kvalitetne hrane u organizam(zastupljena potrebna količina povrća i voća).

Veliku ulogu igra genetika,zatim nedostatak fizičkih aktivnosti,te vrlo važan faktor na koji je nemoguće utjecati jesu hormonalne promjene(svakodnevne,neizostavne tretmane kombinirati s tjelovježbama).

Budući da eterična ulja posjeduju terapeutska svojstva kako se upotrebljavaju u adekvatnim pripravcima,sama po sebihidratiziraju i čine kožu mekšom,pospješuje se cirkulacija i regeneracija koje dovode do eliminacije nabora kože.

Eterična ulja hidratiziraju kožu te ista postaje mekša i takvim utjecajem pospješuje cirkulaciju,jer ulja koja posjeduju ovakva terapeutska svojstva,a korištena u adekvatnim pripravcima, u mogućnosti jesu djelovati na način koji smo opisali.

Istaknuti ćemo eterična ulja koja djeluju u tom pravcu:

Cedar atlaski – snažno potiče rad limfe tako da se često koristi za tretman celulita. Pomaže i kod umornih i otečenih nogu te zadržavanja vode.

Grejp – blagi diuretik i limfotonik te je u tom smislu koristan za tretiranje celulita i detoksikaciju organizma, a ujedno podiže raspoloženje te djeluje motivirajuće. Eterično ulje grejpa povećava osjetljivost kože na sunce,stoga treba izbjegavati izlaganje tretirane kože 24 sata nakon nanošenja pripravaka ovim uljem.

Limun – podiže opće raspoloženje te smanjuje osjećaj anksioznosti, potiče razgradnju masnih naslaga; blagi je diuretik, relaksira i zagladjuje kožu. Važno je napomenuti da će eterično ulje limuna povećati osjetljivost kože na sunce, iz tog razloga izbjegavajte izlaganje masiranih područja minimalno 24 sata nakon nanošenja.

Limunska trava – potiče razgradnju lipida(masne naslage).

Eukaliptus limunski – pospješuje razgradnju masnih naslaga tako da je idealno ulje za tretiranje celulita.

Čempres – izvrstan je limfotonik te takvim djelovanjem olakšava detoksikaciju tijela, pospješuje djelovanje na vensku cirkulaciju.

Ružmarin/cineol – potaknut će cirkulaciju te brže eliminiranje toksina iz tijela.

Smilje – odlično ulje za njegu kože, potiče regeneraciju iste te stimulira proizvodnju kolagena, pogodno za kožu s paučinastim kapilarama.

Način upotrebe eteričnih ulja

Tretman masaže – najučinkovitiji načina za reduciranje pojave celulita jest redovita masaža. Može biti manualna,ali je i tijekom iste moguće koristiti ručne masažere. Masažom se poboljšava cirkulacija, smanjuje zadržavanje tekućine, potiče obnova te zaglađivanje kože.

Piling tijela – piling cijelog tijela jednom tjedno.Nakon depiliranja koža će brže apsorbirati ljekovite sastojke te će poprimiti novi sjaj.

Kupka(sauna) – Ubrzavaju metabolizam i cirkulaciju, pospješuju znojenje te izbacivanje toksina(otpadnih tvari) iz tijela te pomažu da se lakše i brže oslobodimo celulita.Optimalno vrijeme za kupku je nakon tjelesnih aktivnosti. Toplina će opustiti mišiće te ublažiti umor koji možete osjećati nakon fizičke aktivnosti.

Poticanje djelovanja eteričnih ulja

– 2 dcl vode u kombinaciji s pola iscjedjenog limuna ili napitak na bazi ječma ili pšenice koji čiste organizam od toksina što samim tim pospješuje rad metabolizma,unosi dovoljno minerala,vitamina te hidratizira organizam.

– Zanemariti konzervirane proizvode,svesti na minimum hranu životinjskog porijekla i svakako hranu koja se termički obradjuje (prženu).

Potpuno čišćenje organizma uvelike će ubrzati eliminaciju celulita.Medju ostalim biti će od velike pomoći čajevi(metvica paprena,stolisnik,sjemenke komoraća,kim,bazga,zeleni čaj,kopriva i maslačak).

– Kako bi terapija bila djelotvorna,potrebno je konzumirati 2-3 šalice dnevno u razdoblju od 2-4 tjedna(kombinirati iste s 3-4 ljekovite biljke).

Sve dok je postupak detoksikacije u tijeku,potrebno je biti u pokretu 30-60 minuta ili održavati tjelovježbe 20-30 minuta.

Naglasak stavljamo svakako i na detoksikaciju u emocionalnom smislu,pogotovo ukoliko se osoba nalazi pod stresom,obuzima istu osjećaj tuge,boli,ljutnje,depresivnog stanja te nisu usredotočeni,stoga postoje eterična ulja koja mogu biti od izuzetne pomoći.Svakako upotrijebiti ulje beramota,cedra,tamjana,geranija,grejpa,naranče i paprene metvice(koristiti iste u kupkama,za masažu tijela i u difuzerima).

Kombinacija eteričnih i biljnih ulja za piling tijela(detoks):

– biljno ulje suncokreta(2-3 žlice),

– biljno ulje kokosa(5-6 žlica),

– sirup agave(2-3 žlice),

– šećer smedji(4-5 žlica),

– eterično ulje limuna(6-8 kapi),

– eterično ulje cedra(6-8 kapi),

– eterično ulje geranija(4-5 kapi).

Način pripreme i primjene:

Potrebno sve navedene sastojke umiješati te lagano umasirati u trajanju od 10-15 min.

Kupka za tijelo(stopala /detoks):

  • Eterično ulje čempresa(3-4 kapi),
  • E.ulje ružmarina /cineol(2-3 kapi),
  • E.ulje grejpa(5-6 kapi),
  • E.ulje cedra atlaskog(5-6 kapi),
  • Sojino vrhnje(90-100 ml).

POTREBNO SASTOJKE UMIJEŠATI TE DODATI U TOPLU VODU(KUPKA)

Detoksikaciju je moguće provoditi i putem stopala te se automatski potiče cirkulacija (poželjna kupka svaki dan).

Kompletno ili složeno anticelulitno ulje:

-biljno ulje lješnjaka(100 ml),

-eterično ulje smilja(8-10 kapi),

-e.ulje cedra atlaskog(35-40 kapi),

-e.ulje limuna(15-20 kapi),

-e.ulje čempresa(10-15 kapi),

-e.ulje ružmarina cineol(10-15 kapi).

Način pripreme:
U biljno ulje lješnjaka(100 ml) ukapati odabrana eterična ulja,sastojke zatvoriti u bočicu i protresti.

NAPOMENA:

“Punktove(celulit) koji su izraženiji tretirati 2-3 puta dnevno”