ELEMI(Lat.Canarium luzonicum)

ELEMI -eterično ulje lagane svježe citrusne arome s blagom balzamičnom i travastom notom.

Dobije se parnom destilacijom iz smole drveta Elemi (Canarium Luzonicum) koje je rašireno u tropskim šumama Filipina i susjednih zemalja jugoistočne Azije.

Elemi eterično ulje svoju vrijednost temelji na antiseptičkim,analgetičkim,stimulativnim i okrepljujućim svojstvima.Tradicionalno se koristi u kozmetici zbog utjecaja na pomlađivanje kože i ublažavanje linija i bora povezanih sa starenjem kože kao i  za općenito održavanje kože zdravom.Zanimljivo je da se vjeruje da je zbog svojih svojstava ovo ulje korišteno u drevnom Egiptu prilikom balzamiranja mumija.

Antiseptičko svojstvo – štiti od svih vrsta infekcija različitih uzročnika :bakterija,gljivica ,mikroba i virusa.

Analgetička svojstva bez štetnih nuspojava – djeluje na smirivanje boli prilikom prehlada,vručica ili uganuća.Također pomaže u liječenju glavobolje,migrene,boli u mišičima i zglobovima nakon fizičkih napora.

Stimulativno djeluje na mnoge funkcije u tijelu od cirkulacije do izlučivanja hormona.Kod respiratornih problema koristi se kada želimo potaknuti iskašljavanje sluzi.

Okrepljujuće djeluje na emocionalnom nivou tako što uravnotežuje naše misli i osjećaje, olakšava u stanjima jakog stresa,tuge i psihičke iscrpljenosti.

Botanički naziv: Canarium luzonicum

Način uzgoja: divlji rast

Način dobivanja: destilacija vodenom parom

Dio biljke: oleorezina (smola)

Zemlja porijekla: Filipini; proizvedeno u Francuskoj

  • Sastav (komponente s najvećim udjelom): limonen, alfa-felandren, elemol, sabinen.

Elemi (Lat.Canarium luzonicum) je stablo koje raste uglavnom na Filipinima, ali ga se može pronaći u Južnoj i Srednjoj Americi, Australiji, Brazilu i Indiji.

Zarezivanjem kore, stablo elemija izlučuje smolu od koje se parnom destilacijom dobiva eterično ulje. Najviše smole drvo izlučuje tijekom kišne sezone

Eterično ulje elemija koristi se već tisućama godina u prevenciji i liječenju mnogih tegoba.

Najviše i najčešće se koristi u liječenju rana, ožiljaka, akni i raznih drugih kožnih infekcija.

Zbog iznimnog regenerirajućeg djelovanja, izvrsno je u njezi beživotne,  zrele kože, u prevenciji i smanjivanju bora.

Osim toga, izvrsno djeluje kod respiratornih infekcija, pa se koristi kada želimo potaknuti iskašljavanje viška sluzi, kod problema sa sinusima i pada imuniteta.

Također, eterično ulje elemija je izvrstan analgetik, pa se koristi i kod glavobolja, migrena, bolova u mišićima i zglobovima.

Miris mu je svjež, začinski, pa se je nekada se dosta koristio u izradi sapuna, raznih krema, pomada i parfema.

Ono što je mene najviše fasciniralo kod ovog eteričnog ulja je njegovo djelovanje na psihu.

Na emocionalnom nivou elemi uravnotežuje naše misli i osjećaje, pa je izvrstan u stanjima jakog stresa, tuge i psihičke iscrpljenosti.

Kod nas se nažalost ovo eterično ulje rjeđe koristi, pa se iskreno nadam da će više ući u upotrebu zbog širokog spektra djelovanja, i cjenovne  pristupačnosti.

Za početak pokušajte u aroma lampicu ili difuzer staviti par kapi eteričnog ulja elemija, naročito kada imate neki onako “težak” dan i uživajte u njegovom mirisu i djelovanju.