Refleksologija/stopala kao mapa zdravlja

Drevnoj holističkoj metodi iscjeljivanja, refleksologiji, naša su stopala tumač promjena koje se dogadjaju u organizmu te ujedno i sredstvo za uspostavljanje izgubljene ravnoteže. Pritisci na odredjene točke mogu odagnati mnoge tegobe, smiriti um i obnoviti energiju.

Naša stopala ne služe samo za to da bi nosila naša tijela. Prema drevnoj holističkoj disciplini, refleksologiji, u njima se ujedno ogleda cijeli naš unutarnji svijet. Ona stručnim rukama otkrivaju naše emocije, energiju, uspone i padove koji se odražavaju na unutarnje organe i sustave, na naše cjelokupno zdravlje.

Refleksologija, prema drevnim zapisima, potječe iz drevne Kine, a sličan su sustav iscjeljivanja koristili i sjevernoamerički Indijanci. Puno sličnosti ima s akupunkturom i akupresurom, i u mnogome se od njih razlikuje. Ova prirodna metoda, naime, naše tegobe tretira isključivo preko nekoliko dijelova tijela – dlanova i katkad lica, no većinu svoje pažnje poklanja upravo stopalima.

REFLEKSOTERAPIJA KAO PREVENIRAJUĆA METODA

  • uravnotežuje tijelo vraćajući ga u homeostazu  (zdravlje)
  • jača imunološki i sustav za izlučivanje štetnih čimbenika koji oštećuju tkivo
  • pomaže održavanju unutarnjega i vanjskog mišićnoga tonusa, potičući cirkulaciju
  • pomaže smanjenju napetosti i učinku stresa na um i tijelo
  • potiče svjesnost o povezanosti uma, tijela i duha
  • omogućuje detektiranje energetskog disbalansa u početnom stadiju
  • omogućuje tretiranje područja energetskog zastoja prije nego što se manifestira fizičkim simptomima
  • pomaže kod fizičkih i emocionalnih promjena prije i za vrijeme menopauze.

FUNKCIJA REFLEKSOTERAPIJE

Kako se na stopalima i dlanovima nalazi mapa cijelog tijela, stimulacijom refleksnih zona svih dijelova tijela smještenih na stopalu na kojem se nalazi

7 000 živčanih završetaka, izazivamo reakciju u pojedinim odgovarajućim dijelovima tijela. Time postižemo ravnotežu krvnoga, endokrinog, limfnoga,živčanog i drugih sustava. Pritiskom na odredjenu zonu dajemo impuls koji tada putuje i podražuje sve ono što se nalazi na toj liniji. Organi koji dobro funkcioniraju podržavaju slobodan tijek energije te na tim zonama ne osjećamo nelagodu (u energetskom smislu, ne mora uvijek značiti fizičkom), za razliku od oštećenih područja kod kojih možemo osjetiti nelagodu i ponekad laganu ubodnu bol. Medjutim, ta je bol trenutna i iscjeljujuća.

Refleskoterapija potiče cirkulaciju koja je potrebna i za opskrbu tijela hranjivim tvarima i za otplavljivanje štetnih tvari i ostalih otrova. Različite napetosti uzrokuju konstrikciju krvnih žila zbog čega se usporava cirkulacija.

Da refleksoterapija doista ima utjecaj na organizam, iskuse gotovo svi koji je isprobaju. Nakon tretmana uvijek uslijedi nekakva reakcija – ona može biti u obliku povišene energije, osjećaja lakoće ili pak umora, nelagode i slično.

Kakva god reakcija bila, pozitivna ili negativna, ona je dobra i pokazuje da se nešto u organizmu pokrenulo. Neugodne reakcije mogu nastati zbog izbacivanja toksina, stoga ne znači da tretman nije bio djelotvoran. Naime, kao i u svim holističkim metodama, i u refleksologiji iscjeljenje može početi privremenim kratkotrajnim pogoršanjem stanja. No, to je uvijek prolazno.

Baš kao pri svakom iscjeljivanju, i u refleksoterapiji je važno imati povjerenje u snagu i mudrost vlastita tijela. Iako znanost ne može objasniti zakonitosti njezina djelovanja, tijelo će je često potvrditi sa DA. Potrebno mu je samo to dopustiti.

Pritisak na neke točke na stopalima katkada može biti pomalo nelagodan, a po tipu nelagode educirani terapeut može pretpostaviti je li problem akutan ili kroničan. Lokalizirana nelagoda poput, primjerice, bockanja, upućuje na neki akutni problem, a tupi osjećaj pritiska na širem području govori da tegoba ima svoj kronični tijek. Stopala na ovaj način govore svojim jedinstvenim jezikom o onome što se zbiva ispod naše površine.

Terapeut tijekom tretmana neće previše govoriti o zonama koje tretira, ni o značenju osjeta koje klijent ima. Nije potrebno racionalizirati, kako kaže, i um treba ostaviti po strani kako bi tijelo bez smetnje upregnulo svoje snage da se vrati u ravnotežu.