Aronija crnoplodna(Lat.Aronia melanocarpa)

Crnoplodna aronija spada u rod listopadnih grmova.Porijeklo vuče iz Sjeverne Amerike.U Evropu je stigla u 18 stoljeću.(s biljkom je započeo uzgoj u Švedskoj,Rusiji i Finskoj)U biljci se nalazi visok postotak fenola,vitamina,ugljikohidrata,minerala te organskih kiselina.

U nutritivnom smislu, crnoplodna aronija je visokokvalitetna biljna kultura te je u tom pogledu velika potražnja na tržištu.

U plodu biljke nalaze se polifenoli te flavonoidi,a od minerala sadrži kalij,kalcij,jod,mangan,cink,željezo te bakar.Izuzetno snažan antioksidans.Potrebna dnevna doza ovih plodova je izmedju 20 do 40 grama(u biljci se nalaze vitamini A,C i E te vitamin B9 ).

Aronija prema svom sastavu potiče proces mršavljenja,bogata je vlaknima te je opće poznato da prisustvo istih djeluje protiv opstipacije te želučanih problema(pospješuje probavu i ubrzava cirkulaciju hrane), samim time vrlo je učinkovita u reduciranju rizika od nastanka karcinoma debelog crijeva.

Za reduciranje stresa u mozgu zaslužni su antioksidansi koje sadrži plod biljke čime se smanjuje rizik za pojavu Altsheimerovu bolest te nastanak ostalih kognitivnih bolesti ili poremećaja kada je riječ o starenju.

Uz iznimno važno antioksidativno djelovanje za ljudski organizam,biljka sadrži važnu koncentraciju vitamina C,jer pospješuje aktivnosti leukocita(djeluju u obrambenom smislu imunosustava organizma) stoga je vrlo važno za produkciju kolagena(supstanca posebno važna za obnovu tkiva u organizmu).

Visoka koncentracija kalija u biljci pozitivno djeluje na pravilan rad miokarda te se uz spomenuto povećava protok krvi kroz arterije,odnosno krvne žile čime se smanjuje nastanak srčanih tegoba,tj.mogućeg infarkta.
Sok ove iznimno zdrave biljke po zdravlje ima izravan utjecaj na bakterijske infekcije u crijevima te respiratornom sustavu(preventivno djelovanje protiv gripe i prehlade).

Biljka potiče i stimulira jetru na bolji rad, a detoksikacija jetre je uspješnija te je njeno konzumiranje pravi odgovor na pitanje kako očistiti jetru. Ona pomaže ukoliko je nastupila upala žuči i žučnog mjehura i kod rješavanja žučnih kamenaca. Isto je i prirodni lijek za lipide i povišeni kolesterol. Redovito konzumiranje aronije snižava vrijednosti kolesterola i triglicerida, snižava visoki tlak, regulira glukozu u krvi te generalno utječe na zaštitu kardiovaskularnog sustava kao i na samo zdravlje pojedinca.

Ne treba zaboraviti i njeno blagotvorno djelovanje na želudac i crijeva, budući da smiruje grčeve zaustavlja bolove te umiruje upale i zaustavlja dijareju.

Dovoljno je navesti sve sastojke koje sadrže bobice aronije kako bismo uvidjeli koliko je moćna za naše zdravlje:

Vitamini: A, C, E,B1, B2, B3, B5, B6, B9, te minerali: željezo, kalij, kalcij, mangan, jod, fosfor, cink.