Ulja na biljnoj bazi u njezi kože

Ljekovitost biljnih ulja

Bazna(biljna)ulja su po svom sastavu ESTERI ( masti, ulja i vosak po svom kemijskom sastavu pripadaju esterima). Najpoznatiji životinjski vosak je pčelinji vosak. Masti i ulja se zbog svojeg sastava nazivaju još i triacilgliceridi( trigliceridi su esteri glicerola i masnih kiselina.Glavni su sastojak životinjskih i biljnih masti i ulja. Osim u prehrani i kao ljekovite tvari, koristimo ih u kozmetičke svrhe).

Bazna(biljna)ulja hrane,ali jednako tako i njeguju kožu,ali su ona fundament,odnosno nositelji eteričnih ulja. Ista ta biljna ulja koja upotrebljavamo u njezi kože,( dakako,i u prehrani) vrlo je važno da su nerafinirana i hladno prešana, a sve to iz razloga da bi očuvala vrijedne sastojke: osnovne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitin, flavonoide i arome.

Sve ove izuzetne vrijednosti koriste se u kozmetici i u svrhu liječenja.Spomenuta visokovrijedna ulja sadrže visoku razinu esencijalnih masnih kiselina.

Esencijalna( prirodna/biljna) ulja su po svojoj strukturi nalik sebumu (prirodna masnoća kože,odnosno uloga kože je da proizvodi isti ). Biljna ulja posjeduju vitamine D i E, masne kiseline i minerale u vrlo malim količinama kao što su kalcij i magnezij. Važno je napomenuti da se vitamini i minerali ne smiju zagrijavati ili držati na visokoj temperaturi,jer se na taj način gube njihove vrijednosti.

Napomena:

Potrebno je obratiti pozornost prije upotrebe baznih ulja da ona budu rafinirana,ali nikako ne smiju u sebi sadržavati sintetske vitamine.Sama koža neće “nastradati“,ali ne može primiti prirodne vrijednosti.(ulja kao što su mineralna ne smiju se upotrebljavati kao esencije,jer ne disponiraju hranjivim vrijednostima.Ona kao takva ne dopuštaju porama da funkcioniraju na prirodan način i samim time stvaraju se prištići i akne).

Iz plodova i sjemena samih biljaka proizlaze prirodna ili esencijalna ulja. Iz biljaka se ekstrahiraju ulja i lipidi.Esencijalna ulja se u aromaterapiji upotrebljavaju kao bazna ulja.Ona su temelj za eterična ulja.Ista ne mogu djelovati sama zbog svog visokog postotka koncentrata,ali se u takvoj kombinaciji postiže potpuni učinak.Biljna ulja smiju ići sama u upotrebu i oralno u svrhu jačanja organizma.

Biljna ulja ne hlape za razliku od eteričnih ulja i po svojoj strukturi su masna i u kontaktu sa zrakom mogu užegnuti i kao takva je potrebno čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

Biljna (bazna) ulja za njegu kože

Esencijalna ulja koja se koriste za njegu kože jednostavno ih je upotrijebiti i ona kao takva imaju izvrsno djelovanjem, ali svakako moraju biti kvalitetna,jer se u izostanku takve klasifikacije neće moći postići cilj,odnosno željeni učinak.

Naturalna kozmetika je za razliku od hibridne,suvremene kozmetike na daleko višoj razini iz razloga tog što ona posjeduje prirodne sastojke,a današnja,modernija kozmetika upotrebljava parafine(koriste se konzervansi – oni kao takvi po svojoj strukturi mogu djelovati iritirajuće,ali i svojim prisustom mogu djelovati i kao alergeni).

Prirodni izvor se nalazi u aromakozmetici.(zdrava i čista koža postiže se njegom kroz prirodan,biljna ulja).

Bazna i eterična ulja temelj su svakog tretmana u aromaterapiji(ljekovitost se nalazi u listovima,cvjetovima,kori,sjemenu i korijenu). 

Za razliku od biljnih ulja,eterična su ulja koncentrati,stoga ih je potrebno dozirati i to u kapima, i nikako ih se ne smije nanositi izravno na kožu, izuzev eteričnih ulja lavande i čajevca, ali i njih u manjim količinama.

Esencije su eterična ulja raznih ljekovitih biljaka.Ona smiruju, opuštaju te djeluju kao afrodizijak.

Eterična ulja posjeduju terapijsko, emotivno na psihičkoj bazi i dakako, energetsko djelovanje,ali da bi ista posjedovala takvu učinkovitost, jednostavno moraju biti prirodna i kvalitetna,ali jednako tako zavisi o tome od koje su biljke.

BILJNA ULJA ZA NJEGU SUHE I ZRELE KOŽE

Esencijalna ulja su najbolji izbor za njegu kože i kao takva najpouzdanija,odnosno takva da se u njih može imati povjerenja. Njihova je primjena dugotrajna i nakon izvjesnog vremena osjetiti će se promjene na koži,ali u tom smislu da će se osjetiti njihova ljekovitost.  Upotrebom ulja koja su postupkom hladno prešana,nakon tretmana, učinak će biti daleko bolji. Takvim postupkom ona ne ostaju bez ljekovitih svojstava koja su za njegu kože i više nego blagotvorna.Prirodna ulja su izuzetno dobra za razne tipove kože, pogotovo dobra ukoliko osoba ima suhu i zrelu kožu.

MASLINOVO ulje – za ulje kao što je maslinovo kaže se da je kraljica eteričnih ulja te je ono kao takvo iznimno djelotvorno kada je riječ o njezi kože.Čini kožu svilenkastom i glatkom,ali zbog svoje ljekovitosti ne izaziva alergije i iritaciju za kožu koja ima ovakavu vrst problema.

BADEMOVO ulje – smiruje iziritiranu suhu kožu. Posjeduje efekt “zagladjenosti” tako da suha koža postaje vrlo brzo mekana i zategnuta. Suha koža je kao takva sklona svrbeži i oteklinama.Ulje kao što je bademovo izvrsna je zaštita od UV zračenja,ali itekako ubrzava starenje kože.

ULJE KOŠTICE MARELICE – ovo ulje podsjeća na bademovo po svojoj viskoznosti te je izvrsno za njegu suhe, dehidrirane i zrele kože. Stvara regeneraciju stanica i vrlo brzo se upija pa je tako da je idealno za širu primjene.Izuzetno je bogato vitaminima,hrani te omekšava kožu.Ono se upotrebljava u spravljanju krema i losiona,jer je po svojoj strukturi iznimno lagano.

PLOD DIVLJE RUŽE – kada je riječ o suhoj i zreloj koži.ulje ploda divlje ruže blagotvorno je za takav tip kože. Kiseline koje sadrže lipide i visoku razinu vitamina A,stvaraju ovo ulje izvrsnim za regeneraciju kože.Ulje kao što je plod divlje ruže podržava zrela koža iz razloga toga što “pegla” bore,odstranjuje fleke pigmentacije i iznimno je hranjivo.

Već gore navedena esencija je ona s kojom započinje i završava svaki aromaterapijski tretman, a kao takva po prirodi posjeduje ljekovite sastojke cvjetova, sjemenki, listova, kore te korijena raznih biljaka.

Ista možemo upotrijebiti na više načina. Tretmanom kao što je masaža,ali je vrlo važan postupak “utrljavanja” u samu kožu te na takav način dajemo mogućnost uljima da se apsorbiraju u tkivo,odnosno samo tijelo te samim tim imaju nakon izvjesnog vremena mogućnost djelovanja na uzrok bolesti što je u konačnici svrha,odnosno želja da se to postigne,jer eterična ulja imaju široko djelovanje prije svega zbog svoje ljekovitosti,a s druge strane ona djeluju kao afrodizijak te opuštaju i smiruju.

“Ukoliko se ulja upotrebljavaju za kupku,potrebno je obavezno pridržavati se naputaka na samoj bočici eteričnog ulja, ali nikako više od 10 kapi biljnog ulja”.

Eterična ulja koja djeluju na um i tijelo

EUKALIPTUS –  biljka koja izravno djeluje na respiratorni sustav,protiv prehlade.Odličan antiseptik.Svakako se koristi kao ulje za masažu.Poznati osvježivač zraka.

ĐUMBIR ljekovita biljka koja se osim u prehrani koristi za prehladu.Đumbir kao jaka biljka koristi se u manjim količinama.Djelotvoran je za tegobe probavnog sustava.

KAMILICA – ljekovita biljka poznata po tome da smiruje,opušta te samim tim potiče na san. Upotrebljava se u kupkama, ulje u tretmanima za masažu(takodjer se koristi za njegu kose i kože).Inhalacija kamilicom djeluje na živčani sustav kroz respiratorni kanal,odnosno osjetilo njuha.

LAVANDA  posjeduje izrazito smirujuće,uspavljujuće djelovanje tako da se koristi u vrijeme stresa.Za razliku od ostalih eteričnih ulja smije se nanositi,odnosno utrljati u kožu nerazrijedjeno.Djelotvorno je za tretiranje ožiljaka te opeklina.Svakako se upotrebljava u kupkama te za širu primjenu prilikom njege tijela.

NARANČA poznata kao stimulator cirkulacije, sama po sebi raspolaže s vrlo širokim terapeutskim djelovanjem.Izvrstan je antidepresiv te antiseptik.Učinkovito djeluje protiv glavobolje.

NAPOMENA:

Esencijalna ulja treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu!(eterična ulja se ne smiju koristiti oralno,ne piti niti jesti!)

Eterična ulja se moraju razrijediti s baznim uljima prije nanošenja za razliku od lavande i čajevca koji se smiju aplicirati izravno na kožu,ali,se ide za tim da se smanji brzina ulaska ulja u tkivo,odnosno organizam,

jer pojedina ulja sadrže toksična svojstva te mogu isprovocirati neželjene nuspojave.