Akupresurne točke na tijelu i stopalu za tretman mršavljenja

Za dobrobit zdravlja,odnosno pravilnog funkcioniranja organizma,na stopalu se nalazi točka izmedju palca i prsta do istog koja se tretira,tj;vrši pritisak u smislu ozdravljenja te općenito,boljeg psihofizičkog osjećaja.

Tretiranjem navedene točke moguće je uvelike pomoći u izlječenju glavobolje te općenito niza zdravstvenih tegoba,pokrenuti će bolji protok energije(u kineskoj drevnoj medicini “chi” postoje tretmani za liječenje glavobolje,epilepsije,mučnine,nesanice te problema kao što je anksioznost / tjeskoba).

Točka meridijana jetre nalazi se izmedju palca i prsta do njega.Uz navedene simptome,tretiranjem navedenog mjesta otklanjaju se tegobe kao što je (osjećaj preskakanja srca) te se prisustvom navedene tegobe pojavljuje bol u doljnjem dijelu ledja (lumbalni segment).

Na svakom prstu stopala nalazi se jedan organ,odnosno označava odredjeni organ,njegove simptome te psihološko stanje.Masirajući pojedini prst može se dovesti tijelo u ravnotežu te se takvim tretmanom otklanjaju novonastale bolesti.

Za optimalne rezultate u prvom redu potrebno je tretirati one točke koje odgovaraju onim organima kada se eliminiraju toksične tvari iz organizma(bubrezi,jetra,žuč i pluća).

  • Za relaksaciju tijela potrebno je za početak masirati solarni pleksus.Navedena točka djeluje u pravcu centra nervnog sustava te je ista najpogodnija kada se osoba nalazi u stanju stresa,tj; napetosti(ispod nokta palca nalazi se točka za san,odnosno centar.U tom smjeru organizam će se u potpunosti regenerirati te se na taj način postići ravnoteža).
  • Kada se djeluje u pravcu postizanja kontrolirane tjelesne težine,a rezultati nisu vidljivi,razlozi se nalaze u blokadi energije u meridijanima.Kad su isti blokirani,tada dolazi do disbalansa hormona u organizmu te s time započinju probavne tegobe koje stvaraju povećanu tjelesnu masu,odnosno debljanje(za kvalitetno mršavljenje najoptimalniji način je akupresura,jer ona izravno djeluje na protok energije).

Refleksna točka za abdomen nalazi se ispod pupka.Vrši se postupak akupresure kružnim pokretima te se primjenom takvog tretmana potiče rad za bolju probavu,pritom se djeluje na jačanju organizma te isti postaje učinkovit u cilju gubitka tjelesne težine.

  • Stimuliranjem,odnosno masiranjem točke ispod rebara na lijevoj i desnoj strani uravnotežava se poremećaj apetita,odnosno gubitak,reducira niz probavnih tegoba.


– Stimuliranjem točke koja se nalazi točno ispred uha koja spaja gornju i doljnju čeljust vršimo kontrolu apetita kod koje se reducira osjećaj želje za prekomjernom konzumacijom hrane.

  • Primjenom akupresure na točku koju opisujemo sublimiramo svijest o prehrambenim navikama.Smanjenjem unosa kalorija možemo u velikoj mjeri smanjiti visok postotak hormona koji regulira osjećaj gladi(leptin)..


Tretiranjem točke ispod koljena s vanjske strane osjećamo gibanje mišića što stimulira pravilan rad imunosustava,odnosno uspješno funkcioniranje probave te takvom metodom potiče bolju probavu.

Točka na laktu,nalazi se točno na pregibu s unutarnje strane ruke(izmedju podlaktice i nadlaktice).

– Tretiranjem navedene točke stimuliramo rad debelog crijeva na način da vršimo kružni pritisak u kratkom periodu od svega dvije minute(potiče rad crijeva te takvim djelovanjem eliminira toksine iz organizma).

  • Tretiranjem točke povrh gležnja na nozi s unutarnje strane stimuliramo pravilan rad slezene gdje ista vrši pozitivno djelovanje na probavni sustav.


Pozitivni rezultati u smislu oporavka organizma postižu se u kombinaciji pritiska s masažom akupresurnih točaka te mjesta oko tih istih točaka(potrebno je masirati mjesto oko akupresurne točke.Kada postoje dvostruke akupresurne točke potrebno je tretirati i suprotnu stranu tijela u trajanju od 3-4 minute,ponoviti postupak odmah nakon prvog,na svim dijelovima koje smo opisali(lakat,uho i gležanj – masirati točke laganim kružnim pokretima).


Akupresuru je moguće kombinirati s postupkom relaksacije kao što je primjena meditacije.

Prema tradicionalnoj kineskoj vještini (akupresura)na našem tijelu nalaze se brojne točke čije masiranje pomaže našem tijelu bolje funkcioniranje samih organa te se djeluje u tom pravcu da se osoba bolje osjeća.

Točaka koja se nalazi izmedju nožnog palca i prsta do istog koju opisujemo zove se Tai Chong koju je potrebno svakodnevno umasiravati u nježnim pokretima oko dvije minute, 3-4 puta dnevno.

  • Tretiranjem točke Tai Chong potaknuti ćemo strujanje životne energije koja je učinkovita za odredjene zdravstvene tegobe:

-vrtoglavica(glavobolja),

-vid(omaglica),

-mučnina(povraćanje),

-opstipacija(zatvor),

-nesanica(razdražljivost,tjeskoba).

Važna napomena:

Svaki prst na stopalu predstavlja odredjeno područje,odnosno dio tijela(organ),mentalno i fizičko stanje.