Djelovanje eteričnih ulja na različite pojave ili stanja

  • Već gore navedena esencija je ona s kojom započinje i završava svaki aromaterapijski tretman, a kao takva po prirodi posjeduje ljekovite sastojke cvjetova, sjemenki, listova, kore te korijena raznih biljaka.
  • Ista možemo upotrijebiti na više načina. Tretmanom kao što je masaža,ali je vrlo važan postupak “utrljavanja” u samu kožu te na takav način dajemo mogućnost uljima da se apsorbiraju u tkivo,odnosno samo tijelo te samim tim imaju nakon izvjesnog vremena mogućnost djelovanja na uzrok bolesti što je u konačnici svrha,odnosno želja da se to postigne,jer eterična ulja imaju široko djelovanje prije svega zbog svoje ljekovitosti,a s druge strane ona djeluju kao afrodizijak te opuštaju i smiruju.

“Ukoliko se ulja upotrebljavaju za kupku,potrebno je obavezno pridržavati se naputaka na samoj bočici eteričnog ulja, ali nikako više od 10 kapi biljnog ulja”.

Eterična ulja koja djeluju na um i tijelo

EUKALIPTUS –  biljka koja izravno djeluje na respiratorni sustav,protiv prehlade.Odličan antiseptik.Svakako se koristi kao ulje za masažu.Poznati osvježivač zraka.

ĐUMBIR ljekovita biljka koja se osim u prehrani koristi za prehladu.Đumbir kao jaka biljka koristi se u manjim količinama.Djelotvoran je za tegobe probavnog sustava.

KAMILICA  ljekovita biljka poznata po tome da smiruje,opušta te samim tim potiče na san. Upotrebljava se u kupkama, ulje u tretmanima za masažu(takodjer se koristi za njegu kose i kože).Inhalacija kamilicom djeluje na živčani sustav kroz respiratorni kanal,odnosno osjetilo njuha.

LAVANDA  posjeduje izrazito smirujuće,uspavljujuće djelovanje tako da se koristi u vrijeme stresa.Za razliku od ostalih eteričnih ulja smije se nanositi,odnosno utrljati u kožu nerazrijedjeno.Djelotvorno je za tretiranje ožiljaka te opeklina.Svakako se upotrebljava u kupkama te za širu primjenu prilikom njege tijela.

NARANČA poznata kao stimulator cirkulacije, sama po sebi raspolaže s vrlo širokim terapeutskim djelovanjem.Izvrstan je antidepresiv te antiseptik.Učinkovito djeluje protiv glavobolje.

NAPOMENA:

Esencijalna ulja treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu!(eterična ulja se ne smiju koristiti oralno,ne piti niti jesti!)

Eterična ulja se moraju razrijediti s baznim uljima prije nanošenja za razliku od lavande i čajevca koji se smiju aplicirati izravno na kožu,ali,se ide za tim da se smanji brzina ulaska ulja u tkivo,odnosno organizam,jer pojedina ulja sadrže toksična svojstva te mogu isprovocirati neželjene nuspojave.

SASTAVNICE

Ulja u aromaterapiji dijele se u dvije temeljne skupine: eterična i biljna (bazna) ulja.Eterična su hlapiva, a biljna masna.

ETERIČNA ULJA su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala,uglavnom, destilacijom, a nešto manje, tiještenjem.Ona sama po sebi jesu ulja,ali nisu masna,nego hlapive tekućine.Prema strukturi,zbog svoje lipofilnosti vrlo brzo ulaze kroz pore u tkivo.

Pozitivno djelovanje eteričnih ulja

Esencije kao što su eterična ulja nastaju od ljekovitih biljaka.Ona osim terapeutskih,psihofizičkih i emotivnih blagodati, ostavljaju ugodan miris,ali da bi bila djelotvorna,učinkovita moraju biti prirodna i visokokvalitetna.Važno je napomenuti da,ovisno o tome od koje je biljke,imaju različito djelovanje.

ČAJEVACantiseptik koji djeluje protiv prehlade i različitih vrsta viroza.Učinkovit je i u borbi protiv gljivica.

LAVANDAvrlo učinkovita protiv insekata. Budući da ima umirujuće i opuštajuće djelovanje,dobro je nakapati par kapi na jastuk te pomaže kod nesanice.Lavanda kao čudotvorna biljka što i je u pravom smislu te riječi,jer je kraljica eteričnih ulja,dezinficira i zacjeljuje rane.

NAPOMENA:Lavanda u kupkama, izvrsna, jer čini kožu mekom i svilenkastom nakon kupanja.

GREJP,LIMUN,NARANČA

Citrusi sami po sebi opuštaju i podižu raspoloženje.Njihov miris privlači,čini ugodu.Limun i naranča se koriste u kupkama.

RUŽMARIN

Ulje ružmarina vrlo učinkovito protiv stresa,loše cirkulacije,prehlade,glavobolje.Dodati par kapi ulja u kupku,odnosno šampon te je dobro izmasirati vlasište.jer djeluje za rast kose.