Plućnjak(Lat.Pulmonaria officinalis)

Plućnjak (lat. Pulmonaria officinalis, Pulmonaria herba) je trajna zeljasta biljka iz obitelji boražinovki. Naziv je dobio po istoimenom organu jer se od antičkog doba koristi kod olakšavanja iskašljavanja i liječenja plućnih bolesti.(Lisac,medunika).

Ljekoviti plućnjak – Wikipedija

Lijek

Plućnjak spada u ljekovito bilje. Od ljekovitih svojstava sadrži fitokemikalije, minerale (kalcij, željezo), tanine, eterično ulje i vitamin C. Zato je spektar ljekovitog djelovanja plućnjaka doista širok.

Svoja ljekovita svojstva plućnjak zahvaljuje aktivnim biljnim sastojcima poput:

  • kateholamina,
  • alantoina,
  • saponina,
  • flavonoida,
    kvercetina,
  • kempferola,
  • taninske kiseline.

Plućnjak sadrži pirolizidinske alkaloide, koji mogu djelovati toksično i njegova se upotreba nikako ne preporučuje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Poznato je da je plućnjak bogat silicijem koji jača pluća i respiratorne organe. Djeluje kao ekspektorans (pomaže izbaciti sluz) i pomaže kod nadražujućeg kašlja koji otežava obavljanje svakodnevnih obaveza..

Primjena

 

Plućnjak se kao lijek koristi za:

Plućnjak djeluje ekspetorantski, antitusički i dijaforetski. Plućnjak potiče uklanjanje sluzi iz dišnih puteva, smanjuje refleks kašlja i potiče znojenje. 

Kontraindikacije

Nikako ne smije koristiti kod sljedećih bolesti:

Zbog moguće toksičnosti se upotreba plućnjaka u zdravstvene svrhe nikako ne preporučuje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom