Tretman “duboko” tkivo

Tkivo kao temelj vezivnim tkivima i muskulaturi u cjelini nalazi se u tretmanu dubinske masaže,a s ciljem reduciranja napetosti u dubljim slojevima mišića te ostalim tkivima u organizmu,pogotovo u doljnjem dijelu kralježnice i to u lumbalnom(doljnji dio ledja) dijelu.Takva vrsta masaže,odnosno terapije pripisuje se medicinskoj masaži u kojoj se primjenjuju sporiji pokreti,ali djelotvorniji iz toga razloga što su isti učinkovitiji,temeljitiji(aplicirajući ovaj način terapije postići ćemo popuštanje kronične tenzije mišića).

Djelovanje masaže tkiva
  • Kada je riječ o tretmanu dubinske masaže tkiva,fokus stoji na minaciji visokog postotka tenzije u toj srži,a odnosi se na muskulaturu ili mišićnu masu.Znamo iz kojih razloga nastupaju ove tegobe.Problem leži u položaju tijela i naravno,dolazi do kontrakcije ili grčenja mišića,prekida cirkulacije(slaba pokretljivost lokomotornog sustava),u tom dijelu nema protoka limfe ili krvi(moguće su i ozljede samog tkiva).
  • Prilikom samog tretmana i nakon serije istih dolazi do opuštanja muskulature(postiže se elastičnost tetiva i ligamenata te samim time pokretljivost mišića), te se implementacijom reducira dodir izmedju dermisa i tkiva koje se nalazi u tom potkožju.

Kada govorimo o težini samog tretmana,odnosno masaže,ona je u principu,naporna,tj.teška,teže se podnosi.Terapeut treba biti senzibilan,osjećajan te treba biti tolerantan kada je u pitanju pritisak(ukoliko se pojavi bol u mišićima,odnosno tijelu dan nakon tretman znak je da masaža djeluje,odnosno da se tijelo oslobadja štetnih tvari iz organizma).

VAŽNA NAPOMENA:

“Nakon svakog tretman potrebno je popiti tekućine kako bi se izbacili svi otrovi(toksini)iz tijela koji su se akumulirali u stanicama.

Mjesto na tijelu koje je bilo izloženo tretmanu,a nakon istog se osjeća bol,potrebno je staviti hladan oblog”.

INDIKACIJE

Generalno,medicinska ili sportska masaža primjenjuju se isključivo za opuštanje ili relaksaciju.Za razliku od navedenih, dubinska masaža tkiva ima za cilj otkloniti sljedeće zdravstvene tegobe:

– bol koja je stacionirana u organizmu,odnosno u tkivu duži vremenski period,

– lokomotorni sustav koji je ukočen,

– rehabilitacija koja iziskuje razdoblje nakon sportskih ili nekih drugih ozljeda,

– konstantna bol u predjelu prsnog koša,rukama te dlanovima,

– neprirodan položaj tijela,

– reuma,

– fibromialgija(duboki bolovi mišića,zakočenost).

  • Opće poznato, dubinska masaža je izuzetno učinkovit tretman kada je bol u pitanju,jer revitalizira tijelo u cijelini te djeluje poticajno na zdravlje.(masaža je podredjena potpunom oporavku mišića nakon sportskih i ostalih povreda,ali i brzoj regeneraciji tkiva,uvelike se reducira bol u lumbalnom dijelu kralježnice.

Osobe koje pate od dugotrajne(kronične)boli u doljnjem dijelu ledja(lumbalni) potrebno je da se podvrgnu tretmanu dubinske masaže,jer ista djeluje zdravstveno.Dubinska masaža tkiva liječi(tretman akupresure u kombinaciji s dubinskom masažom),ali ona isto tako vrši prevenciju boli.Naglasak je na lumbalnom dijelu ledja iz toga razloga što je isti žarište boli.

MIŠIĆNO TKIVO
– Tretmanom mekog mišićnog tkiva postižemo relaksaciju lakih i dubokih pokreta pritom postižući otpuštanjen zategnutosti u samoj muskulaturi(ligamenti,tetive).
OZLJEDE
Kada je riječ o ozljedama mišića,prvenstveno se odnosi na sportske te ostale ozljede koje se dogode mehaničkim putem,tada se stvori rana(fibrinogen iz plazme).Na takvim mjestima dolazi do zatezanja epidermisa,dermisa i subkutisa te do stezanja tkiva u potkožju te se u takvom stanju otežava funkcionalnost muskulature kada je potrebno vršiti odredjeni napor,odredjenu fizičku radnju.Nakon što se zaliječi povrijedjeno mjesto,potrebno je tretirati isto dubinskim zahvatima smekšati te se samim time dovodi cirkulaciju u normalu i na taj način reducirati tenzije u tkivu koje je bilo izloženo traumi.
NAPETOST MUSKULATURE
– U stanju kontrakcije mišića,reducira se i pokret u zglobnom dijelu,ali takvo stanje dovodi do skraćivanja prirodne dužine muskulature.Drugim riječima,kretanje mišićne mase skrati se te isto ne može više dovesti u prirodno stanje(dovodi do stanja upale zgloba kojeg vežu ligamenti i tetive).Nepovratno se tim putem limitira kretnja,koordinacija pokreta,ali i ono stanje kada kralježnica poprimi drukčiji oblik,odnosno formu kada nije potpuno okomita(tretman vraća potrebnu cirkulaciju,uspostavlja se krvotok te se takvim postupkom lokomotorni sustav vraća u život).
TRETMAN KOJI ČISTI ORGANIZAM OD ŠTETNIH TVARI
– S medicinskog stanovišta gledano,kontrakcija muskulature reducira protok krvi i kisika u tkivo,odnosno mišiće.Ako logički prosudimo,mišići se nalaze u disfunkciji i kao takvi otvaraju put štetnim tvarima(toksini) ulaz u organizam gdje se muskulatura nije u stanju braniti(dubinskom masažom tkiva oslobadjamo opterećenost muskulature,relaksiramo ih te im vraćamo snagu i takvim postupkom nestaje bol i napetost).

Miofacijalna relaksacija

Myo” je ime za mišić, dok je termin ”fascija” najlakše opisati kao elastični omotač vezivnog tkiva koji se grana duž cijelog tijela. Fascija drži i pokriva sve mišiće, tkiva, organe, kosti, ligamente i živce. Ona je poput odijela kojim je prekriveno kompletno tijelo i u kome su sva vlakna medjusobno povezana te utječu jedna na druge i pozitivno i negativno. Mišići i fascija čine jedno, ”djeluju” zajedno i samo u njihovom skladu tijelo funkcionira na pravilan i zdrav način. Uslijed bilo kakvih trauma u ili na tijelu, fascija postaje neelastična, asocirajući na nit koja se izvukla iz pulovera te potom ta restrikcija/ograničenje zateže mišiće uzrokujući bol, stres i ograničenost pokreta.

Miofascijalna relaksacija je tehnika manualne terapije koja se primjenjuje djelovanjem ruku na točke kronične boli na svim dijelovima tijela (npr. artritis, bol u ledjima ili vratu…). Ova tehnika takodjer utječe na ljude koji pate od vrtoglavica i malaksalosti, glavobolja, bolova u zdjelici, sportskih ozljeda, već spomenutih kroničnih bolnih stanja, kroničnog umora, bolnih ožiljaka i dr., ali i kod anksioznih i depresivnih stanja. Ove vrste boli često su pogrešno dijagnosticirane ili pogrešno liječene, što za rezultat ostavlja bol s kojom su ljudi natjerani živjeti, naviknuti na upotrebu analgetika (lijekova protiv boli) umjesto da budu izliječeni.

Miofascijalna relaksacija je namijenjena opuštanju nakupljene fascije i njenom vraćanju u normalno stanje. Tretmani gotovo uvijek traju jedan sat i provode se nekoliko puta, sve dok bol ne prestane. Tretmani su vrlo opuštajući, do točke na kojoj većina klijenata utone u san. Drugi odlaze opušteni i potpuno oslobodjeni boli.

Medjutim, postoje i oni kod kojih se neko vrijeme javlja pojačan intenzitet boli, kao injekcija koja može uzrokovati vrućicu i mučninu prije nego što potpuno uništi uzročnike bolesti. Povećan intenzitet boli rijetko traje duže od jednog dana, a nakon toga bol nestaje.

Postoje i oni koji prijavljuju promjenu emocionalnog stanja (uglavnom u pozitivnom smislu) budući da se smanjuje stres uzrokovan boli. Obično je potrebno nekoliko tretmana da bi bol potpuno nestala, a ukoliko se tretmani preskaču, bol se može vratiti. Zbog toga se terapeut fokusira na povratnu informaciju koju će dobiti od pacijenta ili putem fizičke reakcije na terapiju ili kroz verbalnu komunikaciju.

Kvalitetan terapeut će se prema pacijentu postaviti kao vodič, nikada ne sugerirajući ili zapovijedajući pacijentu što da čini.