Pelin slatki(Lat.Artemisia annua L.)

Slatki(Pravi) pelin poznata biljka po svojoj gorčini(“gorak kao pelin).Biljka po svojoj ljekovitosti upotrebljava se isključivo za liječenje reumatizma te svakako crijevnih parazita koji uzrokuje giardijazu(zarazna bolest tankog crijeva koju uzrokuje jednostanični parazit giardia lambia).

Prema svojoj tradiciji koristi se i u borbi protiv želučanih tegoba te se istodobno upotrebljava kod oporavka prehlade i gripe(povremeno se konzumira kao narkotik,ali često i kao stimulans na mentalnoj bazi).

Važnost Slatkog pelina

Svakako se po svojim vrijednostima koristi kao sastojak alkoholnih pića(likera) te apsinta(liker koji se proizvodi od gorskog pelina,anisa i komorača s volumnim udjelom alkohola od 74% te je u takve svrhe bio korišten kao lijek u borbi protiv dizenterije i malarije).

Dakako, treba napomenuti što je od iznimne važnosti, da slatki pelin posjeduje antikancerogena svojstva(upotrebljava se kod liječenja anemije i anoreksije).

Upotrebljivost biljke u zdravstvene svrhe

Cvijeće i listovi se suše te po svojim ljekovitim karakteristikama sadrže aktivne tvari(biljni tanin – poznat kao prirodni organski tanin ili tanoid,odnosno vrsta biomolekule za razliku od modernih umjetnih tanina.Listovi se koriste u antiseptičkim proizvodima).

Ulje slatkog pelina disponira s 30-ak komponenti od kojih je najvažnija beta-tujon( keton i monoterpen koji se pretežno javlja u dva dijastereomerna oblika).

Antiparazitno djelovanje(lijek za intestinalne infekcije crijeva):

– kašalj,

– problemi s disanjem,

– bolovi u abdomenu,

– mučnina,

– proljev,

– krv u stolici,

– gubitak tjelesne težine.

Napomena:

Slatki pelin, crni orah i klinčići koriste se u kombinaciji u borbi protiv parazita kako bi se eliminirala parazitska infekcija.

Antikancerogena svojstva

Ekstrakt slatkog pelina (artemisinin- glavna aktivna komponenta slatkog pelina.Ima antibakterijsko,antigljivično i antivirusno djelovanje) bi mogao u kombinaciji s željezom djelovati efektivnije u borbi protiv stanica karcinoma(svakoj živoj stanici tako i stanici karcinoma potrebno je željezo kako bi se mogla dijeliti budući da željezo aktivira artemisinin koji ima sposobnost zaustaviti djelovanje stanica karcinoma).  

Antimikrobna i antifungalna svojstva

Vrlo je važno naglasiti kada su u pitanju mikrobi i gljivice da slatki pelin uvelike pomaže u borbi protiv crijevnih bakterija medju kojima su poznate E.coli i Salmonella te isto tako i protiv gljivica(Candida albicans – komenzalna gljiva koja se nalazi u ustima i probavnom traktu.U odredjenim slučajevima može doći do umnožavanja tog mikroorganizma te do razvoja patološkog stanja pod nazivom kandidizija).

Važna napomena:

SLATKI PELIN POMAŽE U LIJEČENJU CHRONOVE BOLESTI NA NAČIN DA MOŽE ELIMINIRATI ŽELJU ZA STEROIDIMA KOD PACIJENATA KOJI SE LIJEČE OD ISTE BOLESTI.

Čudotvoran čaj od slatkog pelina

  • Pola ili jednu čajnu žličicu suhog lišća pelina stavite u šalicu. Lišće potopite u jednoj šalici vruće vode(upotrijebiti samo jednu! žličicu lišća budući da je okus pelina izuzetno jak i gorak – ukoliko se želi neutralizirati gorak okus u većoj mjeri,može se pomiješati s biljnim čajevima po želji).

Mješavinu čaja i vode pustiti da odstoji svega nekoliko minuta.Po želji zasladiti te bez obzira na količinu glukoze gorak okus se uvijek osjeti(napitak najbolje konzumirati nakon obroka,jer će se brže i optimalnije apsorbirati budući da već postoji podloga u želudcu).

Nuspojave(alergije)

Svakako je potrebno pripaziti na doziranje slatkog pelina.Nije preporučljivo ga često koristiti,jer može biti toksičan pogotovo kada se nalazi u sirovom obliku.Biljka može u prekomjernoj dozi prouzročiti slijedeće poteškoće:

-povraćanje,

-nemir,

-mučninu,

-nesanicu,

-vrtoglavicu.

NAPOMENA:

Izbjegavati biljku ukoliko ste alergični na neke druge vrste biljaka iz obitelji glavočike(zvjezdanovke,compositae ili asteraceae) su vrstama najbogatija obitelj flore(ambrozija).

Svakako ignorirati biljku ukoliko imate porfiriju(skupina od osam različitih bolesti koje se znatno razlikuju.U širem smislu,grupe nasljednih ili stečenih bolesti koje karakterizira poremećaj enzima koji sudjeluju u biosintezi molekule hema).

Ukoliko postoji poremećaj koji se manifestira napadima(epilepsija)potrebno svakako se obratiti svome liječniku opće prakse(mogućnost reduciranja djelotvornosti antikonvulziva-antiepileptici,pripadaju raznolikoj skupini lijekova korištenih u spriječavanju epileptičkih napada).