Bazga(lat.Sambucus nigra)

Ljekovita svojstva bazge

Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži bazga odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja.Zbog toga bazga se koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.

Bazga No 5 - iliti sok od bazge - Da mi je nešto slatko

Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade, jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.Ako osjećate da ćete dobiti gripu, pojedite 4 žlice bobica bazge. Za liječenje gripe i prehlade možete koristiti i ekstrakt bazge koji možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama.Korisna je kod astme i upale dišnih puteva,  jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.Bazga ima i detoksikacijsko djelovanje, jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi.Ova biljka može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.

Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest.Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Zbog svojeg adstringentnog djelovanja čest je sastojak krema za akne.

Čaj od bazge – dobrobiti, način korištenja i nuspojave | Vanelli.hr

Bazga je ljekovita biljka širokog spektra djelovanja koja može pomoći kod:

 • astme i alergije
 • akni i pjega na koži
 • gripe i prehlade
 • čišćenja organizma
 • vodene bolesti
 • oslabljenog imuniteta
 • degenerativnih bolesti
 • čireva i konjunktivitisa
 • mršavljenja
 • dijabetesa
 • probavnih tegoba

Primjena i berba

Svi dijelovi bazge su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice.Mladi izboji i listovi beru se u travnju i svibnju. Djeluju kao diuretik, koriste se za čišćenje krvi i liječenje dijabetesa.Cvjetovi se beru koncem svibnja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo posuše na suncu. Najčešće se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti dišnog sustava.Kora s grana i stabla bazge se bere od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja.U rujnu se ubiru dozrele bobice bazge. Korisne su kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba…Od cvjetova bazge najčešće se priprema sirup, čaj, iscrpina, pa i liker.Od zrelih bobica se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Od izboja i mladih listova može se pripremati mast ili prah, a od kore čaj.Zapravo, što god odlučite pripremiti nećete pogriješiti, jer je sve blagotvorno i ljekovito.

Mjere opreza
Zeleni dijelovi bazge sadrže toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, gušenje, teško disanje i bol u trbuhu. Sirova bazga se prije upotrebe mora dobro popariti kipućom vodom ili prokuhati.

Slikovni rezultat za bazga slike na upit

Kada se bazga pravilno koristi nema nuspojava.