Babassu(lat.Attale speciosa Mart.)

Drvo života”
Babassu ulje dobije se od sjemenki babassu palme koja raste u Amazonskoj prašumi Južne Amerike. I ovo ulje se, baš poput kokosovog, izvlači iz jezgri plodova drveta. U Brazilu ono se naziva Drvom života zbog mnogih ljekovitih svojstava ulja te se redovito koristi u njezi cijelog tijela. Još jedna sličnost s kokosovim uljem jest u činjenici da ga se može koristiti i za kuhanje.

Babassu ulje, dakle, bogato je kratko lančanim masnim kiselinama i vitaminom E koji jačaju imunitet te imaju antibakterijska i antimikrobna svojstva, što je itekako praktično ako muku mučite s upalama na koži i kožnim problemima poput dermatitisa, akni i psorijaze.

Babassu ulje spada u brzoupijajuća ulja, zato se sve češće koristi u kozmetičkoj industriji. Njegovo talište, odnosno temperatura na kojoj se počinje topiti jednaka je onoj ljudske kože pa je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, a topi se u dodiru s kožom.

VRLO JE LAGANO, NEMASNO, ŠTO GA ČINI IZVRSNIM DODATKOM VAŠOJ RUTINI NJEGE CIJELOG TIJELA, BILO DA GA KORISTITE KAO PAKUNG ZA KOSU ILI NJIME NAMAŽETE TIJELO NAKON TUŠIRANJA.
Upravo zbog toga što je nemasno, ne začepljuje pore i posljedično ne bi trebalo izazvati pojavu akni i prištića. Ipak, svaka koža je drukčija.

Malo se zna o potencijalnim nuspojavama babassu ulja, uključujući i ima li negativne učinke na trudnice i dojilje.

Da biste bili sigurni, prije upotrebe ulja babassu trebali biste se posavjetovati s pružateljem zdravstvene zaštite, ako ste trudni ili dojite.

Uz to, neka istraživanja pokazuju da voćno brašno od babassu može usporiti sposobnost zgrušavanja krvi u vašem tijelu. Dakle,, ako uzimate sredstvo za razrjedjivanje krvi, trebali biste izbjegavati babassu ulje, jer može imati sličan učinak.

Jedenje voća babassu i drugih dijelova biljke takodjer može narušiti vašu funkciju štitnjače, što može biti osobito štetno za osobe s hipotireozom. Ako imate ovo stanje, možda biste trebali izbjeći babassu ulje.

Teško je znati koliko babassu ulja ulazi u vaš krvotok nakon što ga nanesete na kožu. Stoga, ako imate bilo kakvih nedoumica o korištenju, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom.

Babassu ulje može inhibirati zgrušavanje krvi i rad štitnjače. Ukoliko imate sredstva za razrjedjivanje krvi ili imate hipotireozu, trebali biste izbjegavati upotrebu babassu ulja. Da bi bile sigurne, žene koje su trudne trebale bi se suzdržati od njenog korištenja.