Jasenak bijeli(Lat.Dictamnus albus L.)

Bijeli jasenak (Lat.Dictamnus albus L.) biljka je koja dolazi iz obitelji rutovki (Rutaceae). Listovi i cvjetovi sadrže veliku količinu eteričnih ulja. Rasprostranjen je u južnoj Europi, srednjoj i zapadnoj Aziji, u sjevernoj Africi. Etimologija Latinsko ime roda Dictamnus potječe od naziva za planinu Dikti na Kreti i thamnos ( tanka stabljika). Ime vrste albus znači bijeli, ukazuje na bijelu boju cvjetova i/ili boju podzemnog rizoma. Naš naziv jasenak ukazuje na sličnost listova s listovima jasena (Fraxinus). Korijen koji je gorak, snižava temperaturu te kontrolira bakterijske i virusne infekcije. Cvijet i korijen djeluju kao diuretik, ekspektorans, antispazmodik, digestiv. Biljka je sama po sebi otrovna. Sadrži eterična ulja koja se koriste za izradu kozmetike.Listovi i cvjetovi sadrže toliko eteričnog ulja da ga pri suhom i toplom vremenu možemo zapaliti.

Ljekovite tvari: eterično ulje, saponin, resin, šećer, vosak, fenelkarbonsku kiselinu, phenolcarbonsku kiselinu.

U zapadnim zemljama upotrebljava se za liječenje anemije,te opću slabost. Korijen biljke koristi se kao sredstvo za jačanje organizma, za bolesti kože (ekcem), liječenje groznica te visokih temperatura tijela,pri otklanjanju nametnika u crijevima (za istjerivanje glista, ameba) tegoba bubrega i mjehura (nefritisa, cistitisa, katara, infekcija sa bakterijama), za liječenje histerije, neuroze, slabih živaca (pripravak od čaja, korijen i listovi biljke).

Čaju se u svrhu jačeg djelovanja može dodati matičnjak i valerijana, umirenje grčeva ( posebno kod grčeva u želucu). List i kora koriste se u liječenju grčeva u želucu, katara, ili sluzi iz želuca i crijeva, žutice, bolesti krvi, kod nesvjestica. U pomanjkanju korijena može se koristitit sjeme biljke,koje se također upotrebljava za liječenje navedenih oboljenja. Kora korijena dobra je za liječenje slabosti organizma i malokrvnosti.

Prašak od suhog korijena pomiješan sa praškom metvice koristit se za liječenje epilepsije.

Čaj: jedna žlica jasenka prelije se sa 2 dl vruće vode. Poklopi se i pusti da odstoji pola sata te se procijedi. Pije se dvije do tri šalice čaja dnevno. Za jače djelovanje, može se korijenu dodati i list.

Tinktura: 200 g korijena umoči se u 70-postotnom alkoholu tridesetak dana te se tinktura procijedi. Uzima se 3-4 puta po pet kapi s malo vode ili čaja.

Kontraindikacije: u dodiru s biljkom neke osobe dobiju alergiju, a kod branja plikove i crvenilo kože praćeno jakim bolovima. Ako se pije čaj u većim količinama, to se mora raditi pod nadzorom liječnika.