• Prava lavanda (Lavandula officinalis, sinonimi: L. vera, L. angustifolia)
  • Širokolisna lavanda (Lavandula spica, sinonim: L. latifolia)
  • Španjoska lavanda (Lavandula stoechas)
  • Lavandini (Lavandula x hybrida)
lavanda eterično ulje

 U rod lavanda spada čak pedesetak različitih vrsta lavandi, njenih križanaca i klonova. Ulja tih različitih vrsta imaju sasvim različito djelovanje, jer imaju i različit kemijski sastav.

Povezana slika

Hvarska lavanda, zapravo uopće nije lavanda, već lavandin, odnosno križanac prave i širokolisne lavande.

U Hrvatskoj općenito rastu i sade se lavandini, jer daju izdašnije količine eteričnog ulja od prave lavande. Lavandini najčešće nemaju fini miris poput prave lavande, a imaju i potpuno drukčije djelovanje.

Prirodno stanište prave lavande je u Provansi, u Francuskoj, a posljednjih godina se uzgaja i u drugim dijelovima. Njeno prirodno stanište obično nije uz more, a ukoliko se tamo i zasadi, dati će ulje nešto drukčijeg kemijskog sastava od ulja dobivenog od biljke s veće nadmorske visine.

Osim što postoji nekoliko vrsta eteričnih ulja lavandi i lavandina, koji svi  imaju različito djelovanje, po obali se često pronadju i “masna” ulja lavande. To nisu eterična ulja već uljni macerati, dakle nisu dobivena destilacijom već potapanjem cvijeta lavande/lavandina u nekom biljnom ulju (najčešće maslinovom). Takva ulja mogu se koristiti za opću njegu kože.

Eterično ulje prave lavande obično ima slatkast i ugodan medno-cvjetni miris. Na bočici mora biti istaknuto latinsko ime Lavandula officinalis ili sinonimi Lavandula angustifolia ili Lavandula vera.Ulje djeluje smirujuće.

Popularnost lavande odavno je već privukla uzgajivače i oplemenjivače biljaka, pa stoga danas rasadnici i vrtni centri nude mnošvo novih kultivara. No tu valja biti oprezan. Neke od njih pogodne su samo za ugoj u mediteranskim uvjetima i ne podnose hladne zime. Mnogi su se vrtlari već razočarali ponijevši kući prekrasnu egipatsku ili pak španjolsku lavandu. Obje su vrste veoma lijepe, no nažalost ne mogu preživjeti uvjete kontinentalne klime. Stoga, ako se ikada odlučite da u svoj vrt donesete pokoju sadnicu lavande, obavezno se dobro raspitajte o vrsti odnosno kulivaru.

Lavandula angustifolia - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-087.jpg

Prava lavanda nije samo jedna.Ista ima klonove, pa osim samonikle, postoje i uzgojeni klonovi, npr. Matherone, Maillette (ili visokogorska), Munstead, itd. Ovi klonovi se razlikuju mirisom, npr. Matherone ima nešto sladji, medniji miris u odnosu na visokogorsku (Maillette), no to su najčešće samo nijanse.

Lavender herb and essential oil

Često se naziva majkom medju eteričnim uljima, jer je izrazito blagog djelovanja, ne iritira kožu i efikasno i brzo opušta bolne mišiće i grčeve. Koristi se i kod bolnih menstruacija, glavobolja i migrena. U svrhu tretiranja grčeva, sugeriramo pomiješati 50 kapi eteričnog ulja prave lavande sa 50 ml nekog biljnog ulja, te mješavinom tretirati bolno područje.

Eterično ulje prave lavande jedino od svih vrsta lavande djeluje izrazito smirujuće, pa tako pomaže kod nervoza, stresa i nesanice. Iskušajte kupku sa lavandom nakon napornog i stresnog dana: dobro pomiješajte 100 ml sojinog vrhnja, 3 žlice bademovog ulja i 70 kapi eteričnog ulja prave lavande.

Povezana slika

Eterično ulje širokolisne lavande (L. spica, L. latifolia) ima bockaviji miris od prave lavande, no zato je upravo širokolisna lavanda kozmetička kraljica medju svim vrstama lavande: kožu snažno regenerira, djeluje zacjeljujuće, regulira lučenje sebuma. Pronaći ćemo je s pravom u mnoštvu receptura za njegu svih tipova kože, te za tretiranje strija i ožiljaka.

Omiljena je posebice u njezi masne i nečiste kože s ožiljcima od akni, gdje izvrsne rezultate pokazuje ukoliko se miješa s maceratom centele (gotu kola). Jednostavan recept za tretman ožiljaka od akni: u 30 ml macerata gotu kole u maslinovom ili lješnjakovom ulju ukapajte 15 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande, i imate savršenu uljnu mješavinu za njegu mješovite, masne i nečiste kože koja će je istodobno regenerirati i djelovati na ožiljke i hiperpigmentacije.

Eterično ulje širokolisne lavande je i najdjelotvornije protiv opekotina, gdje iskazuje bolje djelovanje od prave lavande. Jednako kao i pravu lavandu, ukoliko ste se opekli, nanesite kap širokoline lavande na opečeno mjesto, te postupak ponovite nakon 15-ak minuta. Ukoliko ste brzo reagirali, postoji velika šansa da neće doći do stvaranja mjehura od opekotina. Isto vrijedi i kod npr. opekotina od meduza.

Ovo ulje ima i izrazito protugljivično djelovanje, pa se pronadje u recepturama za tretman kožnih i vaginalnih gljivičnih oboljenja.

Eterično ulje španjolske lavande – oprez!

Povezana slika

Eterično ulje španjolske lavande – je ulje koje treba koristiti s velikim oprezom, jer je neurotoksično, a nestručnom upotrebom vrlo lako može prijeći granicu kada prestaje biti korisno i postaje štetno.

U aromaterapiji se vrlo uspješno koristi u terapiji kožnih oštećenja poput strija, gdje se kombinira sa drugim eteričnim i biljnim uljima (od eteričnih ulja su to najčešće smilje, ružmarin verbenon, sjeme mrkve, a od biljnih ulja plod divlje ruže, neven, pšenčine klice, macerat centele…).

Španjolska lavanda, osim za liječenje strija, koristi se za liječenje upale uha, jer smanjuje stvaranje cerumena potaknutog upalom u srednjem uhu.

Ne uzima se oralno (toksično), ne primjenjuje se na većim površinama tijela (neurotoksično djelovanje, abortivno djelovanje), ne smiju ga koristiti trudnice, dojilje i djeca.

polje lavande

Lavandini

Postoje mnogi klonovi lavandina (Lavandula x hybrida), a najčešće nailazimo na:

– abrial

– super

– Grosso

– hvarski lavandin (budrovka)

Slikovni rezultat za španjolska lavanda na upit

Lavandini imaju nižu cijenu od prave lavande, pa se prava lavanda često patvori njima. No, to ne znači da ulja lavandina nisu dobra ulja – jesu, samo zbog različitog sastava imaju različito djelovanje od ulja lavande.

Lavandin abrial tako ima izrazito antibakterijsko i protugljivično djelovanje, a često ga nalazimo i u recepturama za tretiranje popucalih kapilara.

Lavandin super i lavandin Grosso koriste se u kozmetici za njegu svih tipova kože, a djeluju i umirujuće, no to djelovanje je manje izraženo nego kod prave lavande.

Lavandin s otoka Hvara uglavnom je dobar analgetik, pa se koristi kod bolnih mišića i zglobova. Tu se često kombinira s eteričnim uljima limunskog eukaliptusa, lovora, zimzelena, te biljnim uljima andirobe, kantariona i nevena.

Upozorenje:

Obratite pozornost na kvalitetu eteričnih ulja. Da bi eterična ulja imala terapijsko djelovanje, moraju biti čista, nepatvorena, kemijski i botanički definirana.

Antiseptička i antibakterijska svojstva eteričnog ulja čajevca od davnina se koriste u tradicionalnoj medicini na području Australije. Biljka je specifična za taj kontinent, potječe iz Novog Južnog Walesa. Ljekovito djelovanje otkrili su starosjedioci kontinenta (aboridžini). Oni su čajevac koristili na način da zgniječe listove i pretvore ih u masu kojom bi premazivali rane od ozljeda, ugriza i uboda insekata.

Čajevac (lat.melaleuca alternifolia)

Čajevac –  je službeno priznat na teritoriju države Novog Južnog Walesa kao antispetik tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća. Imigranti koji su naseljavali Australiju otkrili su da je eterično ulje čajevca bilo daleko efikasnije u tretiranju uboda i ugriza insekata te kod infekcija, od svih drugih pripravaka koje su oni do tada poznavali. Tijekom 1923. godine dr. Arthur Penfold publicirao je članak o djelovanju čajevca u časopisu British Medical Journal. On je testirao djelovanje ulja i otkrio da je 11 puta snažnije od karbolne kiseline koja je u to vrijeme bila glavni priznati antiseptik, te da za razliku od te kiseline, ulje čajevca ne oštećuje i ne nagriza kožu. Radi takvih svojstava eterično ulje čajevca postalo je glavni antiseptik u to doba.

Tijekom drugog svjetskog rata australska je vojska zapovijedila da svaki vojnik mora imati uz sebe i bočicu sa eteričnim uljem čajevca. Nakon drugog svjetskog rata slijedi era otkrića i razvoja antibiotika. Eterično ulje čajevca postupno je palo u zaborav, budući da su se antibiotici mogli proizvoditi sintetski i u velikim količinama. To je trajalo sve do osamdesetih godina kada je ponovno počeo vladati interes za prirodnim lijekovima. Tada je država Novi Južni Wales pokrenula istraživanja i kultivaciju biljke čajevca. Istraživanje je dovelo do zasađivanja prve plantaže čajevca 1986. godine. Do danas je zasadjen nebrojeni niz plantaža čajevca koje uspijevaju pokriti cjelokupnu svjetsku potražnju za eteričnim uljem te biljke. Godišnje se u Australiji proizvede oko 400 tona tog dragocjenog eteričnog ulja od čega je većina za izvoz. Uzgoj čajevca pokušale su i druge zemlje, međutim, dobiveno eterično ulje nije svojim sastavom ni kvalitetom bilo ni približno kvalitetno poput onog iz Australije.

IZGLED BILJKE, INDIKACIJE I MJERE OPREZA

Čajevac je zimzelena grmolika biljka, samonikla u Australiji, danas široko kultivirana na plantažama. Ima izdužene nepodijeljene listove koji više podsjećaju na iglice, s vidljivim žlijezdama duž listova koje sadrže eterično ulje. Cvijetovi su mali i bijele su boje. Biljka je endemska u suptropskom obalnom području istočne Australije.

Indikacije: antivirusna, antibakterijska i antifugalna svojstva ulja čajevca odnose se na velik broj virusa, bakterija i gljivica. Randomizirane kliničke studije dokazale su djelotvornost čajevca kod blagog do srednje teškog oblika akni. Dokazi iz narodne medicine takodjer su brojni. Danas postoji niz kozmetičkih proizvoda sa sadržajem ulja čajevca. U fitoaromaterapeutskim tretmanima eterično ulje čajevca koristi se kod svih oblika dišnih infekcija, infektivne upale crijeva, urogenitalnih infekcija, kožnih infekcija, akni, imunodepresije i općeg umora te kao preventiva od oštećenja kože kod terapije zračenjem.

Popratne pojave i mjere opreza: kao i druga eterična ulja, čajevac može izazvati iritaciju kože i sluznica kod nanošenja koncentriranog pripravka. Premda brojni aromaterapeuti navode kako se može primjenjivati nerazrijedjeno, potreban je oprez kod osjetljivijih ljudi kao i onih sklonih alergijama. Uneseno oralnim putem u velikim dozama ulje je toksično.

PRIMJENA ČAJEVCA ZA KUČNE LJUBIMCE

Čajevac se nalazi u niskim koncentracijama u sastavu šampona za pranje kućnih ljubimaca kao i u otopinama za čišćenje ušne školjke. Utvrdjeno je da predstavlja vrlo učinkovit antimikrobni agens u borbi protiv infekcija kod životinja. Djeluje efikasno protiv gljivica i oslobadja od svrbeža i oteknuća kod pasa.

Savjetuje se izbjegavanje korištenja eteričnog ulja čajevca kod mačića i štenaca. Oprez je potreban da ne dodje u kontakt sa očima kao i da se ne unese oralno (lizanje bočice ili čepa može dovesti do iritacije usne šupljine). Iz istog razloga ne nanosi se na kožu nerazrijedjeno (ne šteti koži već ga životinje ližu).Vaš šampon za kupanje kućnih ljubimaca možete obogatiti eteričnim uljem čajevca na način da dodate 20 kapi eteričnog ulja u šampon od 200 ml (dva decilitra), dobro izmiješate i koristite na uobičajen način.

Esencijalno ulje čajevca dobije se destilacijom vodenom parom listova i vrhova grančica biljke. Ulje treba sadržavati razne mono i seskvi-terpene kao i aromatičke komponente. Monoterpeni čine 80 – 90% sastava eteričnog ulja. Sastav ulja može blago varirati ovisno o načinu uzgoja, klimi i zemljištu na kojem je uzgojeno.Testovi stabilnosti dokazali su da je eterično ulje čajevca vrlo stabilno kada se drži u tamnim bočicama uz povremeno otvaranje i izlaganje svjetlosti. Sastav se nije značajno promijenio unutar godinu dana od početka testiranja.Stabilnost čajevca nešto je slabija u gotovim pripravcima, tako da kreme,losioni,gelovi i uljne mješavine ne smiju stajati tijekom dužeg vremenskog perioda.

Utvrdjeno je da je ulje čajevca najbolje sa sigurnošću primjeniti u slijedećim koncentracijama:

  1. koža: u preparatima do 1,25 %
  2. kosa: u preparatima do 2 %
  3. nokti: u pripravcima do 20 %
  4. oralna higijena: otopine do 0,2 %
  5. intimna higijena i pripravci poslije brijanja do 2 %
  6. u aromaterapiji: može i nerazrijedjeno ulje čajevca uz preporuku fitoaromaterapeuta

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Obitelj: Usnače (Lamiaceae)
Hrvatski naziv: Ružmarin, zimorad, cviprnjak, rabazinja, rosmarin, rožmarin, žmurod, mirisni ružmarin
Podrijetlo:
 Mediteran
Upotreba: Ljekovite svrhe, kulinarstvo, miris
Dijelovi za upotrebu: Listovi i grančica

Ljekovito bilje

Picture

Ružmarin se uzgaja od staroga vijeka kao ljekovita biljka. U srednjem vijeku cijenio se zbog poticanja probave, a u 16. stoljeću dobiven je prvi destilirani parfem.Ružmarin je grm, visine do 150 cm uspravnih smedjih grana. Duguljasti listovi su lagano dlakavi, a cvjetovi su većinom plavi.

List ružmarina bogat je eteričnim uljima. Farmakološki važni sastojci su flavonoidi, triterpeni, derivati kavene kiseline, diterpeni i eterično ulje.

Koristi se kao začin i insekticid

Eterično ulje ružmarina dobije se destilacijom lišća pomoću vodene pare. Od svojstava, izvrstan je antiseptik probavnog trakta, a preferira se i zato što sprečava i uklanja nadutost. Koristi se u obliku masti ili tekućih pripravaka za reumatske bolove u zglobovima i kod upale živaca.
Ružmarin djeluje kao stimulans za krvožilni sustav. Blago povisuje krvni tlak. Stimulira cirkulaciju krvi, čime pospješuje koncentraciju, uklanja pospanost. Ublažava probleme s glavoboljama i migrenama, a pospješuje i rast kose. Pomaže i kod pojave depresije.

Oblici i doziranje

Picture

Upotrebljavaju se gotovi pripravci za vanjsku primjenu (masti, tinktura, dodaci kupki) ili uvojci listova.

Dodatak kupki: 50 g listova preliti litrom vrele vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, ocijediti i uliti u vodu za kupku.

Čaj: 1 čajnu žličicu listova preliti s 1,5 dl vrele vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. Piti više puta na dan po 1 šalicu.

Ograničenja u primjeni

Ne primjenjivati u trudnoći ili tijekom dojenja.

Nuspojave

Moguće su alergijske reakcije.

Uzgoj

Picture

Ružmarin se lagano razmnožava uz pomoć reznica koje se uzimaju u kolovozu. S obzirom na njegovo mediteransko porijeklo, najbolje napreduje u rahlom i suhom tlu uz obilje sunca. Može mu smetati previše vlage, a mraz ga može i uništiti. Ako je na zaštićenom mjestu, može narasti do 2 metra visine.

Listiće je najbolje brati tijekom cijelog ljeta. Cvijeta u lipnju i srpnju u hladnijim područjima, ali u toplijim područjima može i duže.

Eterično ulje kamilice (Matricaria chamomilla L.)

Lat.nazivMatricaria chamomilla L.redAsteralesobiteljAsteraceaerodMatricaria

ZEMLJA PORIJEKLA: Hrvatska

NAČIN UZGOJA: konvencionalni (plantažni)

NAČIN DOBIVANJA: destilacija vodenom parom cvijeta

GLAVNE AKTIVNE SASTAVNICE: β-farnezen, bisabolol oksid, bisabolol oksid A, bicikloseskvi felandren, α-bisabolol oksid A, biciklogermakren, α-bisabolol, kamazulen.

Eterično ulje  Kamilice njemačke – djeluje protuupalno, antialergijski, analgetično, karminativno, kolageno, sedirajuće, digestivno, spazmolitično, antistresno i umirujuće.

Slikovni rezultat za kamilica njemačka biljka

Djelovanje:

  • Koristi se za ublažavanje tegoba povezanih s nakupljanjem viška vode u tijelu: upaljeni zglobovi i tetive, reumatoidni artritis, išijas, sindrom karpalnog tunela.
  • Ublažava bolove u želucu, grčeve, nadutost, mučninu.
  • Koristi se za tretiranje obilnih menstruacija, te ublažavanje simptoma PMS-a i menopauze.
  • Donosi olakšanje kod uhobolje.
  • Regulira lučenje sebuma i ublažava upalna stanja kože: akne, prištiće.
  • Koristi se za njegu suhe i osjetljive kože. Takodjer je čest sastojak pripravaka za ublažavanje psorijaze i ekcema.
  • Umiruje osip, ubode i nadraženost, doprinosi lakšem zacjeljivanju ranica.
  • Koristi se u pripravcima za njegu grudi dojilja.
  • Otklanja štetni utjecaj psihičke i fizičke iscrpljenosti i nemira.

Upotreba:

  • Izravna inhalacija (putem inhalatora ili direktno udisanje eteričnog ulja).
  • U aroma svjetiljci ili difuzeru.
  • Lokalno utrljavanje: Pomiješajte do 20 kapi eteričnog ulja sa 50 ml baznog ulja (Neven). Nježnim pokretima umasirajte u područje abdomena, zglobova, ranice, ubode insekata, grudi.
  • Masaža. Pomiješajte do 15 kapi eteričnog ulja sa 50 ml baznog ulja (npr. Neven). Nježnim pokretima umasirajte u kožu lica ili tijela.
  • Kupka: Dodajte do 5 kapi eteričnog ulja na žlicu meda ili sojinog vrhnja i pomiješajte s toplom vodom u kadi.
  • Kompresa: Nekoliko kapi eteričnog ulja dodajte u toplu vodu. Uronite čistu gazu ili ručnik, ocijedite, prislonite na bolno ili nadraženo područje.
  • Protiv nesanice:Nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja na maramicu ili vaticu i postavite uz uzglavlje prije spavanja.

Ne koristite eterično ulje na koži ukoliko ste alergični na neku od njegovih sastavnica.

Slikovni rezultat za kamilica njemačka biljka

Prije upotrebe eteričnog ulja na koži ispitajte reakciju kože: kapnite kap eteričnog ulja na pregib lakta i pričekajte. Ukoliko se javi crvenilo, peckanje ili osip, eterično ulje ne koristite na koži.

Eterično ulje paprene metvice (Mentha x piperita)

Lat.naziv: Mentha x piperita, red: Lamiales, obitelj: Lamiaceae, rod: Mentha

ZEMLJA PORIJEKLA: Indija

NAČIN UZGOJA: konvencionalni (plantažni)

NAČIN DOBIVANJA: destilacija vodenom parom nadzemnog dijela

GLAVNE AKTIVNE SASTAVNICE: mentol, menton, mentil-acetat, 1,8-cineol, i-menton, limonen

Paprena metvica | vasezdravlje.com

Eterično ulje  Metvica paprena djeluje karminativno, spazmolitično, osvježavajuće, tonizirajuće, stimulirajuće, protuupalno, antimikrobno, vazokonstriktorno. Ima vrlo širok spektar primjene i djelovanja.

Djelovanje:

  • Ublažava bolove kod migrene i tenzijske glavobolje.
  • Doprinosi prohodnosti i zdravlju dišnog sustava.
  • Zahvaljujući protuupalnom djelovanju često se koristi za ublažavanje bolova u mišićima, kod upala živaca i tetiva.
  • Otklanja osjećaj nadutosti, mučninu i bolove u želucu, stimulira probavni sustav, olakšava simptome sindroma iritabilnog crijeva.
  • Ublažava osjećaj mučnine, simptome morske bolesti.
  • Eliminira mikrobe iz usne šupljine, sprječava neugodni zadah i doprinosi zdravlju zubi i desni.
  • Poboljšava sposobnost koncentracije i pozornost, djeluje osvježavajuće.

Upotreba:

  • Direktna inhalacija (putem inhalatora ili direktno udisanje eteričnog ulja).
  • U aroma svjetiljci ili difuzeru.
  • Lokalno utrljavanje. Pomiješajte do 25 kapi eteričnog ulja sa 50 ml baznog ulja ( Makadamija). Nježnim pokretima umasirajte u područje abdomena, bolnih zglobova ili mišića, sljepoočice.
  • Kompresa. Nekoliko kapi eteričnog ulja dodajte u toplu vodu. Uronite čistu gazu ili ručnik, ocijedite, prislonite na bolno ili nadraženo područje (abdomen, prsni koš, grlo, zglobovi).
  • Tekućina za ispiranje usta. Dodajte do 5 kapi eteričnog ulja u 50 ml vode. Koristite za ispiranje usta.
  • Čišćenje kućanstva. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja sredstvu za čišćenje.
  • Miris u automobilu. Nakapajte do 10 kapi na auto difuzer ili vaticu. Koristite u automobilu.
  • Ambijentalni sprej. 50 kapi eteričnog ulja dodajte u 50 ml vode (u bočicu sa raspršivačem). Protresite prije svake upotrebe.

Ne koristite eterično ulje na koži ukoliko ste alergični na neku od njegovih sastavnica.

caj-od-mente

Prije upotrebe eteričnog ulja na koži ispitajte reakciju kože: kapnite kap eteričnog ulja na pregib lakta i pričekajte. Ukoliko se javi crvenilo, peckanje ili osip, eterično ulje ne koristite na koži.

Eukaliptus(lat.eucalyptus globulus)

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije čula za eterično ulje “eukaliptusa”, jer brojne trgovine prodaju, ili misle da prodaju, eterično ulje eukaliptusa. Postoji gotovo 700 vrsta eukaliptusa i iznimno je neodgovorno govoriti o eteričnom ulju eukaliptusa bez da preciziramo iz koje vrste se dobije.

Razne vrste eukaliptusa daju eterična ulja iznimno različitog kemijskog sastava i, logično, različitog djelovanja. Tako eukaliptus dives (Eucalyptus dives) daje eterično ulje bogato piperitonom, a koristi se za njegu masne kože; eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) je bogat felandrenom i koristi se kao relativno blago ulje za dišne infekcije kod djece; limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) sadrži puno aldehida citrala i koristi se kao protuupalno ulje kod artritisa te kod celulita. Cijelu priču dodatno itrigiraju i kemotipovi eukaliptusa.Tako vrsta eukaliptus polibrakteja(Eucalyptus polybractea) ima dva kemotipa: kemotip cineol koji se koristi kod infekcija donjih dišnih puteva i kemotip kripton koji se koristi u vagitorijima za terapiju infekcija humanim papiloma virusom (HPV-om).

Postoji čak četiri podvrste ovog eukaliptusa te nekoliko hibrida, no većina ih daje eterična ulja sličnog kemijskog sastava.Pod imenom eteričnog ulja eukaliptus globulus skriva se više tipova eteričnih ulja.

Na tržištu pod nazivom “eterično ulje eukaliptusa” možemo pronaći:

– Sirovo eterično ulje vrste Eucalyptus globulus te ulja, koja ponekad dolaze pod latinskim nazivom eucalypti aetheroleum, a koja mogu biti:

– pročišćeno eterično ulje vrste Eucalyptus globulus s preko 70 % cineola
– pročišćeno eterično ulje vrste Eucalyptus globulus s preko 80 % cineola
– pročišćena eterična ulja vrsta Eucalyptus smithii i Eucalyptus polybractea (te drugih vrsta) s visokim sadržajem cineolaOsim ovih, službeno priznatih ulja, na tržište dolaze ogromne količine patvorenog (“krivotvorenog”) ulja, koje sadrži sintetska kemijska otapala. Ne moram naglašavati da je to najpodliji način prevare.

Eucalyptus globulus - Eterično ulje

 Filtrirano ulje eukaliptusa i eucalypti aetheroleum

Eterično ulje eukaliptusa postalo je popularno u 19. stoljeću i odonda se počelo masovno koristiti u medicini. Tada se smatralo da je za djelovanje tog ulja presudan samo jedan spoj (od mnogih koje ulje sadrži) – 1,8-cineol, poznat i pod starim, ali netočnim nazivom eukaliptolcineol). Stoga su ljudi nastojali povećati sadržaj cineola u tom eteričnom ulju tako da su nakon destilacije listova eukaliptusa globulusa, dobiveno eterično ulje ponovno destilirali (redestilirali) i/ili prali u lužini. Takvo pročišćeno ulje se do danas zadržalo kao službeno ljekovito ulje u medicini i opisuje se kao “eterično ulje eukaliptusa” odnosno na latinskom jeziku kao eucalypti aetheroleum. Pod tim nazivom ga nalazimo i u farmakopejama, knjigama koje opisuju službene lijekove u pojedinim državama.

No, malo ljudi zna da se pod eucalypti aetheroleumskrivaju i pročišćena ulja drugih vrsta eukaliptusa, poput vrsta Eucalyptus smithiiEucalyptus polybractea. Prvom destilacijom listova navedenih vrsta dobivaju se “sirova ulja” koja se zatim pročišćavaju ponovnom destilacijom i pranjem u lužini. Uglavnom se takva “filtrirana ulja”, na žalost, danas prodaju na tržištu.

Koncept kako je samo jedan spoj odgovoran za djelovanje eteričnog ulja danas je zastario. Moderna aromaterapija zazire od takvog pristupa, stoga u sljedećem poglavlju slijedi objašnjenje zašto su pročišćena ulja lošija od sirovih i zbog čega je potonja bolje koristiti.

Pročišćena eterična ulja se mogu prepoznati po vrlo snažnom, bockavom i osvježavajućem mirisu, mirisu kojeg mnogi ljudi danas smatraju karakterističnim “mirisom eukaliptusa” zbog široke uporabe pročišćenog ulja u brojnim proizvodima i pomoćnim ljekovitim pripravcima.

Razlog zbog kojeg su ljudi odlučili pročišćavati ulje eukaliptusa leži i u činjenici da se takvo ulje koristi i u patvorenju drugih ulja. Primjerice, eterično ulje ružmarina se vrlo često patvori dodavanjem pročišćenog eteričnog ulja eukaliptusa.

 Sirovo eterično ulje eukaliptusa

Danas znamo da djelovanje eteričnih ulja ne ovisi o jednom spoju, već se radi o sinergiji, zajedničkom djelovanju više spojeva koji se nalaze u jednom ulju. Zajedno ti spojevi ostvaruju bolji učinak od svakog spoja zasebno! Primjerice, eterično ulje eukaliptusa globulusa koristi se kod dišnih infekcija , ali i za liječenje kožnih gljivičnih infekcija. No, sirovo eterično ulje eukaliptusa djeluje daleko bolje od pročišćenog eteričnog ulja, jer osim spoja cineola sadrži i spojeve trans-pinokarveol i globulol koji zajedno s cineolom ostvaruju jak učinak protiv patogenih gljivica i bakterija, puno jači od pročišćenog cineola. Uz to, sirovo eterično ulje je manje iritativno za kožu i sluznicu dišnog sustava od pročišćenog eteričnog ulja eukaliptusa.

Inače, zbog nižeg sadržaja cineola, miris sirovog ulja eukaliptusa globulusa (francuski huile crue deucalyptus, njemački eucalyptus brut) manje je bockav i nije prodoran kao miris pročišćenog ulja.

Slikovni rezultat za Eukaliptus

Provjeriti kemijski certifikat kada kupujemo eterično ulje (ozbiljan prodavač ili distributer ga mora imati!). Pogledati sadržaj a-pinena koji izvrsno ukazuje na kvalitetu eteričnog ulja. Osim putem ovih spojeva, eterična ulja eukaliptusa globulusa možemo prepoznati i po sadržaju 1,8-cineola. Sirovo eterično ulje eukaliptusa globulusa mora sadržavati više od 60% tog spoja, dok ga pročišćena eterična ulja obično sadrže preko 70%.

Postoje li i druga eterična ulja eukaliptusa globulusa?

Treba znati da se proizvode i vrlo male količine ovog ulja destilacijom posve svježih mljevenih listova. Ovo je iznimno rijetko ulje koje ne nudi gotovo niti jedan distributer i stoga se ni ne koristi u aromaterapiji. Njega se prepoznaje po visokoj razini spoja aromadendrena (oko 20%).

Kako koristiti eterično ulje eukaliptusa globulusa?

Kod dišnih infekcija koristi se inhalacijom ili nanošenjem na kožu (utrljavanjem gornjeg dijela ledja i prsa), naravno, razrijedjenog u nekom biljnom ulju.

Eterično ulje eukaliptusa globulusa izvrsno djeluje kod dišnih tegoba i rektalnom primjenom, no za to se mora pripremiti u posebnim pripravcima (supozitorijima).

Kod gljivičnih infekcija kože rijetko se koristi samo, već u kombinaciji s drugim eteričnim uljima poput čajevca i palmarose. Pripravak poput ulja ili pudera, a ovisno o težini tegobe, može vam pripremiti kvalitetno školovani fitoaromaterapeut.

Eterično ulje geranija (Pelargonium graveolens L.)

Latinski naziv:Pelargonium graveolens L.redGeranialesobiteljGeraniaceaerodPelargonium

ZEMLJA PORIJEKLA: Egipat

NAČIN UZGOJA: konvencionalni (plantažni)

NAČIN DOBIVANJA: destilacija vodenom parom lista

GLAVNE AKTIVNE SASTAVNICE: citronelol, geraniol, eudesmol

Slikovni rezultat za geranij pelargonium graveolens

Eterično ulje  Geranij djeluje hemostatično, adstringentno, antimikrobno, protuupalno, spazmolitično, analgetično, uravnotežujuće, diuretično, dezodorirajuće, limfotonično, zacjeljujuće. Ima izrazito širok spektar djelovanja i primjena, a poznato je i kao ulje-adaptogen.

Djelovanje:

  • Potiče cirkulaciju i detoksikaciju. Koristi se kod tretiranja proširenih vena, ispucalih kapilara, hemoroida.
  • Potiče nastanak mikroglijalnih stanica, koje igraju važnu ulogu u borbi protiv neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti.
  • Koristi se za održavanje njege usne šupljine.
  • Pomaže pri bržem zarastanju ožiljaka, ranica i kirurških rezova.
  • Ublažava tegobe povezane s menstrualnim ciklusom, simptome PMS-a i menopauze.
  • Uravnotežuje proizvodnju sebuma. Koristi se za njegu svih tipova kože, a naročito mješovite kože.
  • Ubrzava obnavljanje kože, zaglađuje bore, ublažava ožiljke.
  • Djeluje kao insekticid i repelent – odbija komarce.

Upotreba:

  • Direktna inhalacija (putem inhalatora ili direktno udisanje eteričnog ulja).
  • U aroma svjetiljci ili difuzeru.
  • Lokalno utrljavanje. Pomiješajte do 30 kapi eteričnog ulja sa 50 ml baznog ulja (Crni kim). Nježnim pokretima umasirajte u područje zglobova, oštećenih vena ili kapilara.
  • Masaža. Pomiješajte do 25 kapi eteričnog ulja sa 50 ml baznog ulja (Makadamija ili Marelica jezgra). Nježnim kružnim pokretima umasirajte u kožu ili vlasište.
  • Kupka. Dodajte do 8 kapi eteričnog ulja na žlicu meda ili sojinog vrhnja i pomiješajte s toplom vodom u kadi.
  • Kupka za stopala. Dodajte do 5 kapi eteričnog ulja u kadicu s toplom vodom i uronite stopala.
  • Kompresa. Nekoliko kapi eteričnog ulja dodajte u toplu vodu. Uronite čistu gazu ili ručnik, ocijedite, prislonite na bolno ili nadraženo područje (ranice, zglobovi).
  • Ambijentalni sprej. 50 kapi eteričnog ulja dodajte u 50 ml vode (u bočicu sa raspršivačem). Protresite prije svake upotrebe.

Ne koristite eterično ulje na koži ukoliko ste alergični na neku od njegovih sastavnica.

Prije upotrebe eteričnog ulja na koži ispitajte reakciju kože: kapnite kap eteričnog ulja na pregib lakta i pričekajte. Ukoliko se javi crvenilo, peckanje ili osip, eterično ulje ne koristite na koži.