Masažom stopala kao tretman što u pravom smislu riječi i jest,izravno stimuliramo pojedine organe u tijelu te takvim postupkom izravno utječemo na zdravlje istih.Potrebno je svakako staviti naglasak na snažan utjecaj,odnosno pritisak na psihofizičke traume koje ljudski organizam iz dana u dan prima na decidiranim punktovima stopala.

Liječenje Masaža Stop - Kako to učiniti? - Zdravlje - 2021

Refleksologija kao neinvazivna,komplementarna znanost uživa tradiciju gotovo šest tisuća godina.Punktovi na stopalima respondiraju svakom organu i ostalim dijelovima tijela.(tetive,mišići,ligamenti i kosti).Organi koji pripadaju lijevoj strani tijela nalaze se na lijevm stopalu,a organi koji se nalaze na desnoj strani tijela,pripadaju desnom stopalu.

Tretman koji dovodi um i tijelo u zdravo stanje, stimulira:

– glavobolju,

– bol u listovima,

– grčevi u nogama,

– iscrpljenosti organizma,

– vratnu kralježnicu i ramenima,

– depresija,

– bol u ledjima ,

– bol u koljenima,

– anksioznost,

– poremećaj cirkulacije.

– stres.

Detektiranje problema na točkama koje stimuliramo

Stimulirajući odredjenu točku na stopalu izravno djelujemo na pojedini organ te takvim postupkom detektiramo problem, odnosno tegobu s istim.Ukoliko se bol javi kada vršimo pritisak,odnosno stimuliramo navedenu točku,postoji ozbiljna smetnja ili ista ne funkcionira na prirodan način.Disbalans postoji ukoliko stopala nisu pravilnog oblika,

Istaknute vene su proširene vene, što ako vene na nogama postanu previše vidljive?

(spušteno,uzdignuto,ozljede ili žuljevi),odnosno postoji neravnomjernost te se tada navedene točke,odnosno organi ne smiju stimulirati.Pravilnim pritiskom pojedinih točaka na stopalu, odnosno refleksnom masažom stopala djelujemo na organ koji se nalazi pod odredjenom refleksnom točkom.

Stimuliranjem odredjenih točaka djelujemo na zdravlje organa

BOL U RAMENIMA

Uzduž stopala s vanjske strane kako na lijevoj, tako i na desnoj nozi nalazi se kost koju zovemo METATARZALNA kost.Ista je refleksna točka za rameni pojas.Kada pritisak nije pravilno tretiran javlja se bol,ukočenost u vratu,jer se točka vratne kralježnice nastavlja na zglob palca.Potrebno je metatarzalnu kost tretirati naprijed nazad, uzdužno,(postupak pravilnog disanja kod refleksoterapije je izuzetno važan za opuštanje).

Lomljenje metatarzalne kosti stopala - simptomi, lečenje, rehabilitacija nakon preloma metatarzalnih kostiju stopala

GLAVOBOLJ,BOL I UKOČENOST U VRATU

U prednjem dijelu stopala,na vrhu prstiju,u vrhu palca nalazi se punkt,odnosno točka za vratnu kralježnicu.U dijelu medijalnog svoda samog stopala i hallux valgusa(jedna od najčešćih deformacija prednjeg dijela stopala. Poznat i kao čukalj na stopalu.

Liječenje hallux valgusa

Karakteristike čuklja su povećani kut izmedju osovine prvog članka palca i kosti donožja (donožje je dio koštane osnove stopala složen od pet metatarzalnih kosti koje se broje od palca prema malom prstu), kao njihove izravne posljedice ne stimulira se pravilnim postupkom.Ukoliko se pristupi problemu na ispravan način,konkretno,masažom,a nije isključena i mogućnost laganih vježbi,može se novonastala tegoba dovesti u normalno stanje.

POSTUPAK ZA ODREDJENO STANJE:
Rotacijom palca noge relizira (oslobadja) se zategnutost u vratu,ali naglasak je pri tome na usmjerenost palca i lijeve i desne noge.Ovakvim tretmanom osloboditi će se ukočenost u vratu.S medicinskog aspekta gledano,potrebno je tretirati cijelo područje zglobnog te podzglobnog dijela,odnosno dijela palca tako da se samim time oslobadja zategnutost muskulature i pršljenova vrata.

NAPETOST I STRES U MIŠIĆIMA

MSD medicinski priručnik za pacijente: Sindromi torakalnog otvora

Akumulirani stres se pohranjuje u solarnom plexusu.Solarni pleksus je vrsta malog skladišta u kojem je pohranjen sav nagomilani stres. Točka solarnog pleksusa nalazi se u sredini gornje trećine stopala na mjestu gdje se spajaju refleksna točka dijafragme i trbuha. Kada je pritisnuta točka solarnog pleksusa, taj stres se otpušta i tijelo se obnavlja. Popravlja se raspoloženje, smanjuje depresija. Točku solarnog pleksusa je preporučljivo stimulirati laganim rotirajućim pokretima.(Čakra koja je najviše izložena okolnim utjecajima je solarni pleksus. Ova čakra koja koja se nalazi u predjelu trbuha, nekih tri-četiri prsta iznad pupka, zadužena je za primanje energije i informacija iz okoline i njihovu obradu / Solarni pleksus je kod većine nas onečišćen, zato što smo u ovom svijetu stalno okruženi pritiscima i negativnostima iz okoline ).

Brachial plexus | Kompetentno o zdravlju na iLive

RESPIRATORNE SMETNJE/BOL U PLUĆIMA

Polazna točka za stimulaciju respiratornog sustava nalazi se u središnjem dijelu stopala,i uzdžno do refleksnog punkta pojasa ramena(jastučići tik do prstiju u doljnjem dijelu).Kad samo stopalo nije prirodnog oblika ili forme(ravno ili nisko stopalo),u tom slučaju respiratorni sustav se ne stimulira na adekvatan način te se u takvom tretmanu javljaju smetnje(smetnje dišnih puteva i infekcija pluća).Pravilan tretman ovog dijela stopala,odnosno točke stimulacije vrši se jačim pritiskom,drugim riječima,uzdužna stimulacija potiska do ramenog pojasa vertikalno do solarnog plexusa i sve do centralnog dijela stopala.

Što je rak pluća? – Hrvatska kuća disanja

BOLNA LEDJA

Kada je riječ o položaju refleksnih zona kralježnice,daje nam odgovor da punktovi neće biti dobro tretirani,a to se javlja kada je stopalo nisko ili ravno.Točka kralježnice se prostire uzduž središnjeg dijela stopala,dakle od palca do pete.Tretman ove točke se može vršiti i pritiskom cijelog dlana(ne samo prstima/dobrobit je u tome da treba tretirati lateralnu stranu zgloba s doljnje strane palca iz razloga što je u tom dijelu smješteno sedam vratnih kralježaka u na to se spajaju i leđni kralješci).

Spuštena (ravna) stopala - 3D scene - Mozaik digitalno obrazovanje i učenje

TEGOBE U PROBAVNOM TRAKTU

Tretman za probavni trakt,općenito metabolizam treba biti pravilno obradjen.Probavni sustav treba funkcionirati na pravilan način,dakle biti u funkciji zdravog organizma.Kada probava djeluje u disfunkciji,automatski se usporava metabolizam,djeluje tromo te se takvim radom stvara višak tjelesne mase,točnije,akumulacija lipida u tkivu.Masaža za ovakve tegobe izvodi se na način da se šaka ruke povlači od prstiju nogu prema peti te se takvom stimulacijom dobrano ubrzavaju metabolizam i uspostavlja normalan rad probave.

ZAKLJUČAK:

Konkretno,provodjenje terapije,ciljano za decidirane organe,stimulacijom se potiče brži protok krvi kroz vene,odnosno žile i samim tim prirodan protok krvi kroz sami organ koji stimuliramo putem stopala,ali isto vrijedi i za ostale organe,odnosno cijeli organizam.(svaki organ u tijelu ima svoju refleksnu točku na stopalu).

BILJNA ULJA KOJA ŠTITE I NJEGUJU KOŽU


Fundament za njegu kože jesu biljna ulja koja ne može na adekvatan način zamjeniti ili biti ispred spomenutih, niti pripravci kao što su razno-razne kreme i losioni.Esencije kao što su biljna ulja prirodna su pojava budući da proizlaze iz ljekovitih biljaka te ona kao takva čine kožu zdravom,čistom i nadasve hidratiziranom,ali se takvim postupkom prije svega otklanjaju problemi dermatološke naravi tako da je svakako potreban izvjesni period da se takvo navedeno stanje dovede u normalu.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 7fa2bd32e229823c2d4268d0b62553e6_view_article_new.jpg


Značenje biljnih ulja


U prvom redu, potrebno je shvatiti da bazna i eterična ulja nisu sinonimi(eterična ulja jesu ljekovite vrijednosti koje proizlaze iz biljaka,ali se stvaraju postupkom destilacije i svakako treba napomenuti da su ista vrlo koncentrirana i budući da su takva po svojoj strukturi nikako se ne smiju koristiti autonomno,odnosno nanositi se sama,bez kombinacije,jer stvaraju problem iritacije kože).

Kada je riječ o biljnim uljima,ista su lipidi(masnoće) po svome sastavu,jer se stvaraju iz iz ploda biljke,sjemenki i svih onih dijelova u kojima se prirodno nalaze lipidi,a produciraju se postupkom hladnog prešanja.Treba dakako napomenuti da za razliku od eteričnoh ulja ista mogu samostalno nanositi na kožu.Prirodna su ulja izuzetno ljekovita i temelj su u aromaterapiji za sva eterična ulja.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je dieu-tri-nam-da-bang-tinh-dau-3.jpg


Esencijalna(biljna ulja) koriste se za masnu kožu i mješoviti tip kože


Biljna ulja kao takva čine kožu elastičnom,uklanjaju ožiljke od prištića i mitesera te dovode sebum u balans.Takve pojave dogadjaju se prvenstveno zbog masne i nečiste kože.Masna koža ,jasno zatvara pore,stvara se višak sebuma,koža ne diše i samim time dovodi do dermalnog,potkožnog akumuliranja lojnog sadržaja,odnosno gnoja.

ULJA KOJA SE KORISTE ZA MASNI TIP KOŽE:

LJEŠNJAKOVO ULJE – samo po sebi hidratizira masnu kožu,suši kožu na taj način te izlučuje višak lipida.Poznato je po tome medju ostalim za tretiranje akni.Ono je po svome sastavu vrlo nježno tako da je izuzetno pogodno za osjetljivu kožu.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 67c343e05d647c364d53.jpeg

JOJOBINO ULJE – ulje je samo po sebi kruto,gušće i ne može se reći da je ulje već vosak.Ne upotrebljava se samostalno nego u kombinaciji s biljnim uljima.Vlaži kožu te joj daje elastičnost.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je jojobaoilimage.png

SUNCOKRETOVO ULJE – opće je poznato da su pore na masnoj koži šire za razliku od normalne ili suhe koža tako da je ovo ulje idealno za ovakvu vrst problema.Pore se zatvaraju i viškom sebuma.Upravo ulje kao što je suncokretovo dovesti će razinu sebuma u balans.Koža primjenom ovakvog ulja postaje glatka i nježna.

Kako se dobiva suncokretovo ulje? - Zvijezda

ARGANOVO ULJE – osim što je izvrsno za njegu masne kože,ulje je poznato i po njezi kose koje čini istu sjajnom.Ulje je obogaćeno vitaminom E i karotenima.Vrlo brzo se upija te će dati koži potpuni sjaj.Svakako se koristi i za njegu dječje kože.

Argan oil: The Moroccan 'liquid gold' for hair and skin | Arab News


AVOKADO – idealno ulje za svaki tip kože

Ulje avokada - ulje ljepote i sjaja

SADRŽI:

 1. vitamini A, D i E
 2. kalij
 3. beta-karoten
 4. nezasićene masne kiseline
 5. povećava proizvodnju kolagena(čini kožu mladolikom)
 6. samim time što duboko prodire u kožu idealno je za njegu zrele kože
 7. riješava problem psorijaze(protiv ljuštenja kože)
 8. djelotvorno protiv isušivanja kože uslijed visokih temperatura.
IDEALNA ULJA ZA ZRELU I SUHU KOŽU


BADEMOVO – idealno ulje za suhu kožu koja je iziritirana.Nakon primjene koža dobije izgled zagladjenosti te ona postaje zategnuta.Suha koža sama po sebi stvara svrbež stoga je ovo ulje pogodno za riješavanje ovakvih pojava.Štiti kožu od UV-zračenja koje svojim djelovanjem ubrzava starenje kože.

konjska snaga Odvojeno Oprema za dječje igralište kora se razrjeđuje badem - kidsgroveathletic.com

MASLINOVO – dobro je poznato da ovo ulje ostavlja kožu glatkom i svilenkastom.Samo po sebi zbog svoga sastava,odnosno prirodnih vrijednosti ne dopušta izazivanje alergija te iritaciju.Iznimno je blagotvorno za njegu kože.

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje - Zvijezda

PLOD DIVLJE RUŽE – ulje ploda divlje ruže najdjelotvornije je za zrelu kožu te isto tako za tip kože koji se brzo suši.Treba naglasiti što je presudno za takvu vrst kože da je vitamin A idealan za regeneraciju kože.Ulje ove ljekovite biljke djeluje na način da “pegla” bore kada se radi o zreloj koži.Vrlo je učinkovito za otklanjanje “fleka” te je izuzetno hranjivo.

Ulje ploda divlje ruže - Fairy Nona

SJEMENKE PAMUKA – ulje ove biljke učinkovito je za hidrataciju suhe kože,poglavito one koja je sklona crvenilu.Ulje sjemenki pamuka bogato je omega 6-masnim kiselinama i vrlo je važno istaknuti da vrijednosti tih masnih kiselina čini kožu izuzetno mekanom te svojim djelovanjem omogućava zadržavanje vlažnost kože.

Pambıq yağı haqqında - RealBUY.az

TRETMANI ZA NJEGU KOŽE LJEKOVITIM BILJEM

Potrebno je utrljati ulje u kožu te pričekati 10-ak minuta da isto upije.Tretman,odnosno radnju primjeniti ujutro i navečer te ponavljati isti više puta do promjena te činiti isto i nakon toga.Najdjelotvornija i najbolja ulja su prirodna,odnosno ljekovita ulja.

POSTUPAK PRIMJENE ULJA

Prešana ulja su biljna ulja.Budući da su prirodna,ona su hranjiva.Ne sadrže toksine,dok sintetička ulja posjeduju štetne tvari po svome sastavu.

NAPOMENA:

Bademovo i Maslinovo ulje izvrsni su za čišćenje svih tipova kože.Primjenom istih za lice omogućavaju kvalitetnu njegu i istodobno zaštitu.Što se tiče samog čišćenja kože,treba istaknuti da s jednom primjenom masnoće koja se nalazi u ovim biljnim uljima odstranjujemo drugu vrst masnoće koja se akumulirala nečistim tvarima i sebumom,ali ljekovite i čiste.

Aplicirajući ista,odstranjujemo tvrde i suhe naslage,oslobadjamo pore i na taj način ne dopuštajući stvaranje prištića i akni,istodobno se regulira razina sebuma.

DJELOTVORNOST ULJA ZA ČIŠĆENJE LICA

– uklanja lipide koji se akumuliraju na koži lica,

– odstranjuju bakterije.

– čisti pore.

– hrane kožu,

– zacjeljuju kožu,

– hidratiziraju,

– čiste kožu od nečistoća.


Ulja koja djeluju antitoksično


Samom primjenom biljnih ulja za čiščenje lica,koža će u početku biti iziritirana zbog utrljavanja istih,jer dolazi do promjene budući da je koža na licu osjetljiva,a samim time znak da ulja djeluju,jer prodiru u tkivo kroz pore i automatski izvlače nečiste naslage te otrove.Nakon izvjesnog vremena koža će biti čista i glatka.Postupak je potrebno ponavljati do vidljive promjene te nakon toga primjeniti praksu po potrebi.
 

Ulja za čišćenje lica


Za čišćenje lica potrebna jesu odabrana,odnosno prirodna, esencijalna ulja te higijenska vata za brisanje lica.

Odabrana ulja:

– maslinovo,

– suncokretovo,

– ricinusovo,

– bademovo( idealno ulje za sve tipove kože,posebno za osjetljivu koja je sklona iritacijama),

– lješnjakovo,

– kokosovo,

– jojobino.
 

Čišćenje pojedinih tipova kože


MASNA KOŽA


Biljna,odnosno ljekovita ulja jesu antioksidansi tako da svojim sastavom hrane te uz to njeguju i čiste kožu.

RICINUS – ulje ove ljekovite biljke fantastičan izbor za problematičnu i masnu kožu,jer je zateže i povlači za sobom otpadne tvari.

Ricinusovo ulje: Smiruje akne, obnavlja suhu kožu...

Ulje Ricinusa potrebno je prije nanošenja na kožu obavezno kombinirati s biljnim uljem kao što je maslinovo budući da je ono najpogodnije kao temelj ostalim uljima.(70% – 80% baznog ulja)

Ricinusovo ulje za kvalitetu koja nam je potrebna, treba biti organsko,ali svakako i hladno prešano(ukoliko se ne koristi ricinusovo,jednako kvalitetno i učinkovito je lješnjakovo te jojobino,mada ovo drugo nije ulje, već vosak).

Kombinacija ulja za masni tip kože:Lješnjakovo i Ricinusovo(1/3) i Maslinovo ulje(2/3).Ulja najbolje pomiješati u tamnoj bočici.

PILING LICA

Tretman za piling lica zahtjeva kombinaciju baznog, maslinovog ili bademovog ulja i morske soli koji su izvrsni za njegu masne kože i općenito čistoću (za veći postotak hidratacije potrebno koristiti kokosovo ulje),ali kako je već navedeno ranije,biljna ulja istiskuju prekomjerne lipide iz tkiva kože. 
 

NORMALNA KOŽA


Esencijalna ulja jesu ona koja izvrsno djeluju kada je riječ o koži koja spada u normalan tip kože.Ulja kao što su biljna učinkovita kada mješoviti tip kože treba izbalansirati,drugim riječima,kada je potrebno razinu sebuma postaviti u normalu,odnosno postaviti istu na zadovoljavajuću razinu.

RECEPT ZA PROMISKUITETNI TIP KOŽE:

– ricinusovo ili lješnjakovo ulje u omjeru 1/4

– bademovo ili maslinovo u omjeru 3/4

Nakon primjene ove kombinacije ulja,bilo bi korisno upotrijebiti,odnosno umasirati u vrlo maloj količini kokosovog ulja(ili carite maslac) koji su,kako je ranije spomenuto,izvrsni za hidrataciju.


SUHA KOŽA


Blagotvornost se nalazi u ljekovitim biljkama,odnosno biljnim uljima.Da bi koža imala potrebnu hranjivost i da bi bila redovito njegovana moguće je postići upravo spomenutom mješavinom visokokvalitetnim biljnim uljima kada se radi o ovakvom tipu kože o kakvom je upravo riječ.Ista imaju sposobnost zadržavanja zdrave,prirodne vlage.(ulje avokada izvrsna za ovakav tip kože).

RECEPT ZA SUHI TIP KOŽE:

– bademovo ili maslinovo ulje u omjeru 1/4

– ricinusovo ulje(jedna žličica)


 

Najoptimalnije postaviti vlastiti omjer ulja


Najbolja je mješavina biljnih ulja je ona koju osoba sama sebi pomiješa ,ali za idealan omjer potrebno je izvjesno vrijeme,jer gotovo ništa ne dolazi na brzinu.Uz vrlo dobar omjer potrebna je kvalitetna mješavina,odnosno odabir ulja.Ulja koja se koriste za njegu te hranjivost točno namijenjena za takav tip kože.(koža lica se čisti uvečer higijenskom vatom prije spavanja,ujutro se samo ispere vodom).


ODABIR ULJA ZA SUHU I ZRELU KOŽU

Plod biljke u sebi sadrži lipide(masnoće),a biljna ulja jesu masnoće,ali prirodne.Ista se za njegu kože smiju koristiti autonomno.Izuzetno su kvalitetna i učinkovita.(takva ulja proizlaze iz ploda hladnim prešanjem).

Redovitom i kontinuiranom upotrebom ljekovitih ulja,koža nakon dužeg perioda mijenja svoju strukturu te postaje uhranjenija,odnosno postiže postotak vlažnosti kakva bi trebala i biti( redovitim korištenjem rezultati postaju vidljivi).

MARELICA(koštice) – ulje koštica marelice moguće je usporediti s bademovim uljem,jer istodobno njeguje i hidratizira, kako suhu tako i zrelu kožu,regenerira tkivo kože te se vrlo brzo upija(dobro je poznato da je ulje iznimno bogato vitaminima te se često koristi u pripremi krema i losina).

Ulje koštica marelice - FutuNatura.hr

MASLINA – ulje maslinovo ima sposobnost zadržati kožu glatkom,nježnom te učinkovito djeluje protiv alergija(ulje ostavlja,zadržava sjaj kože duže vrijeme).

Maslinovo ulje za lice i tijelo – recepti | Kreni zdravo!

BADEM – ulje badema korigira,odnosno čini iziritiranu suhu kožu mekom te se primjenom dobije zagladjenost,odnosno zategnutost.Suha koža je sama po sebi vrlo osjetljiva,ranjiva i podložna oteklinama.(bademovo ulje uspješno djeluje protiv UV zračenja koje čini kožu starijom nakon kraćeg vremenskog perioda).

Bademovo ulje - Ljepota i Zdravlje - Ulja i kreme - Stari Grad - OLX.ba

PLOD DIVLJE RUŽE – ulje ove ljekovite biljke iznimno je cijenjeno te djelotvorno kada se primjenjuje za delikatan tip kože kao što je suha i jednako tako zrela koža.Vitamin A koji se nalazi u plodu ove biljke,izvrstan je za kožu koja je u fazi obnavljanja.(treba napomenuti da je ulje posebno djelotvorno,jer ima sposobnost zagladjivanja kože,ali je istodobno i hranjivo).

SHEA(karite) MASLAC – za suhu kožu posebno je hranjiv maslac KARITE.

140 idées de Fruit illudtration | fruits aquarelle, dessin legumes, fond d'écran coloré

(suha koža se intenzivno suši u hladnim mjesecima,odnosno u zimsko doba,postaje tvrda te samim time i puca,ljušti se, stoga je KARITE maslac idealan za vraćanje,odnosno reguliranje vlažnosti).