Neprestani stresovi,predugo sjedenje uz premalo kretanja,nepravilna prehrana,prekomjerna tjelesna težina-sve su to velika opterećenja za naš organizam i uzrokuju lošu prokrvavljenost ,osobito stražnjice,nogu i trbuha.Zbog nakupljanja otpadnih metabolita dolazi do promjena u vezivnom tkivu,povečanja masnih stanica,oticanja nogu ,celulita,proširenih vena. Pomoću ručne limfne drenaže ova stanja se mogu ublažiti.Na pravilan fiziološki način izdreniraju se noge,trbuh ili stražnjica, što znatno poboljšava prokrvljenost tkiva,eliminiraju se štetne tvari i smanjuje se količina međustanične tekučine koja je odgovorna za zastoj limfe.Limfna drenaža je neizostavni dio u terapiji svih stupnjeva celulita i isto tako je važna u oporavku tijela nakon nekih estetskih zahvata(liposukcija,operacije nosa…).

Ručna limfna drenaža je način masiranja kojim se podstiče kretanje limfe i međustanične tekućine, u slučajevima zastoja ili pojavom tzv limfoma na pojedinim dijelovima tijela prouzročenih slabom cirkulacijom limfotoka, a najčešći uzroci slabe cirkulacije su dugotrajno mirovanje, primjerice sjedenje pri nekom radu, slabo kretanje i nedostatak tjelesnog vježbanja ili uslijed postoperativnog mirovanja ili nevoljkosti za vježbanjem zbog čestih kroničnih ili akutnih bolova u pojedinim dijelovima tijela.

U tim ekstremnim slučajevima limfa se zadržava u mišićima i ispod kože te ju je potrebno podstaknuti na kretanje. Limfna tekućina neprestano se stvara u međustaničnom prostoru i prenosi krupne molekule bjelančevina, masne kiseline, mrtve eritrocirte, oštećene stanice imunološkog sustava i druge nečistoće do mjesta u organizmu gdje se rastvaraju.

Ručnom limfnom drenažom podstičemo dakle, kretanje limfe k limfnim čvorištima te konačno k terminusu, gdje se suvišak pretače nazad u krvotok.

Limfa se giba jedino i isključivo radom naših mišića te je u svrhu zdravlja i pravilnog limfnog gibanja, potrebno redovito se kretati, vježbati, barem osnovne lagane vježbe razgibavanja, a uslijed bolesti ili jednostavno zato jer se u ponekih osoba limfa zaista sporije giba, potrebna je redovita limfna drenaža.

Kod starijih osoba, osoba sklonih celulitisu, osoba u postoperativnim oporavcima, limfna drenaža je zaista potrebna za očuvanje zdravlja.

Također, kod osoba sklonim psihološkim poremećajima, kao terapijski postupak preporučuje se ručna limfna drenaža jer njezinim blagim pokretima, neagresivnim masiranjem osoba se lako umiri i brže oporavlja od stresa i problema koje doživljava na emocionalmom polju.

Ručna limfna drenaža ima mnoge benefite u tjelesnoj kozmetici jer poboljšava probleme s edemima na rukama ili nogama, pri tretmanima mršavljenja, postoperativnim terapijama, kod pojave akni uzrokovane nečistoćama u organizmu, kod nateklina ispod očiju, alergija, kroničnih ekcema, u liječenu opeklina, pri oteklinama ili pojavama mekog edemoznog spužvastoga tkiva, stresa, nervoze i napetosti te pomaže pri općem oporavku organizma.

Povijesno, ručna limfna drenaža je nastala tek krajem 19 i početkom 20 stoljeća kao medicinski postupak, samim otkrićima i saznanjima o limfotocima na ljudskom tijelu. Otada se redovito primjenjuje. Terapeute se u svim školama podučava kako izvesti ručnu limfnu drenažu te se poduka ručne limfne drenaže smatra obaveznim znanjem.