Vezivno – refleksna masaža

  • Različiti,kako vanjski tako i unutarnji faktori pozitivno djeluju na promjenu vezivnog tkiva u organizmu, pod vezivnim tkivom podrazumijevamo potkožno(dermis) vezivno tkivo, hrskavicu, tetive, ligamente, krvne žile te živce. Pokreti u vezivno-tkivnoj masaži su čvršći i intenzivniji te prodiru dublje u tkivo i u tom pravcu djelujemo na izmjenjeno vezivno tkivo, potičemo cirkulaciju te tonus kože.Uslijed snažnog refleksnog djelovanja, ovakva vrst masaže djeluje i na mišiće te na unutarnje organe.

Posebnim pokretima izravno djelujemo na vezivno tkivo,povezujući stanice, tkivo i organe, formira im oblik te mehaničku potporu. U službi je zaštite organizma i prehranu organa. Ukoliko postoji promjena na organima,povećava se napetost muskulature,vezivno tkivo se zadeblja u točno odredjenoj refleksnoj zoni kojoj taj organ pripada.Tkivom na refleksne zone takvom tehnikom djelujemo na taj način refleksnim putem gdje djelujemo na čitavo tijelo(tehnika koja smanjuje,odnosno eliminira celulit).

Tretmani masaže vezivnog tkiva djeluju terapijski u smislu eliminacije napetosti i otklanjanja boli u muskulaturi ledja,vrata i ramena.U pogledu rezultata, kada se djeluje na estetici,masaža vezivnog tkiva pretvaranje kolagena u istome,stoga se ovakvim tretmanom gleda kao na najoptimalniju metodu eliminacije celulita i zatezanja kože.Celulit kao potkožna akumulacija lipida,u ovom slučaju degenerativna promjena ulazi u tkivo,jer rezultat istog je nastanak upalnog procesa.

U anticelulitnim tretmanima sama masaža je bolna iz prisutnosti lipida koji vrše pritisak na stanice živaca koje jesu dio vezivnog tkiva.

Kožu,odnosno vezivno tkivo tretiramo putem refleksa,regenerira se i revitalizira koža lica budući da je muskulatura sa svojim živčanim završecima povezana s površinom kože uz to će se pozitivno djelovati na postanak kolagena(metoda u kojoj nije potrebno koristiti kreme ili ulja).

Svaki tip masaže djeluje opuštajuće,relaksirajuće te imaju pozitivan učinak na tegobu kao što je glavobolja,zatezanje u dijelu vrata, i ukočenost, pri tome se djeluje na one zone na kojima postoje kožna zadebljanja te nepravilne promjene na koži(masaža koja vraća mobilnost dermisa i epidermisa).

Tehnika koja implicira čitavo potporno tkivo zajedno s kostima,hrskavicom,ligamentima i tetivama te se vežu na tkivo u kojem su smješteni živci i krvne žile,učinak je u smjeru dermatoma(područje kože koje je uglavnom kontrolirano jednim živce kralježnice).Sastoji se od osam vratnih -cervikalnih živaca/C1 je izuzetak bez dermatoma,12 prsnih-torakalnih živaca,pet slabinskih-lumbalnih živaca,pet sakralnih(nazivaju se i sakralna kralježnica,sastoji se od pet kostiju sakralnih kralježaka.Iste se stapaju te tvore sakrum,koštanu strukturu u formi štita smještena na dnu lumbalnih kralješaka,pet cilindričnih kostiju koje čine kralježnicu donje obale te povezane sa zdjelicom(S1/S5) i jedan kokcigealni-trtica(nema dermatom).Svaki od njih su senzitivni(osjećaj boli).

Temeljna postava metode o kojoj govorimo jest izravno djelovanje na decidirane zone refleksa na koži,putem koje otkrivamo nepravilnosti u smislu napetosti i tjelesnih promjena,ovom metodom djelujemo na završetke živaca koji prenose impulse na osnovne grane prema leđnoj moždini.

Splet živaca djeluje stimulativno na točno odredjene organe koji tada izlaze s razine leđne moždine,te iz istog izlaze ogranci koji provociraju decidirane zone na dermisu gdje isti djeluju na muskulaturu i krvne žile koji u konačnici dovode do potpune stabilizacije.

Vezivno-refleksna masaža izravno djeluje na učvršćivanje i podizanje vezivnog tkiva te se refleksnim putem stimulira mišić koji se opušta, poboljšava se cirkulacija i elasticitet, te smanjuje bol.