Uloga stopala u aromaterapiji

  • Refleksologija je jedna od starijih metoda za samoozdravljenje,kako fizičkog tijela tako i psihičkog stanja.Stimuliranjem refleksnih zona svih dijelova tijela,smještenih u stopalu,postižemo ravnotežu krvnog,endokrinog,limfnog,živčanog i ostalih sustava.
  • Refleksologija je holistička terapija koja utječe na svaki vid našeg postojanja uzimajući u obzir sve što nas okružuje kao i svaki dio našeg tjelesnog sustava koji zajedno djeluju za našu dobrobit.

Tom metodom dijagnosticiramo i stimuliramo odredjene točke na stopalima ili dlanovima.Pritisak izaziva zrcalnu reakciju tijela s iscjeljujućim posljedicama.Refleksologija uzima u obzir svaki vid našeg života i naglašava cjelovitost našeg bića:tijelo,um,emcije,prehrana te životne situacije kojima smo izloženi.Sve je medjusobno povezano.

  • Refleksologija je komplementarna terapija kojom djelujemo na stopala i dlanove omogućavajući tijelu da se samo iscjeli.Refleksologija se može primijeniti da bi se povratila i održala prirodna tjelesna ravnoteža te potaklo iscjeljivanje.
Refleksološka masaža stopala | Bliss Institut

U stopalima se nalazi 7200 živčanih završetaka te se u praksi kada su živci u pitanju pristupa na odredjen način kako bi se problemu pristupilo na način da se ozdravi dio organa u tijelu.Organi u tijelu su povezani meridijanima. Biljna i eterična ulja na odredjene točke na stopalima izravno djeluju na odredjene organe u tijelu,ali i jednako tako imaju emocionalno djelovanje.

  • Refleksologija je znanost koja drži u upotrebi eterična ulja za stopala,jer svojim djelovanjem višestruko pomaže,a treba svakako istaknuti da drži imunosustav stabilnim,smanjuje utjecaj anksioznosti i ublažava stres.
Stopala su mapa zdravlja - Sawasdee Thai Massage & Spa

Djelovanje esencija na organizam putem kože 

Dio tijela koji uopće nema dlake na epidermisu,(vidljivi sloj kože) u kratkom vremenu upija esencijalna ulja iz tog razloga što posjeduje šire pore nego na ostalim dijelovima tijela te na taj način omogućavaju esencijama da vrlo brzo udju u krvotok( biljna i eterična ulja se u tijelu apsorbiraju 15-20 minuta).Stopala su dio tijela koja imaju u sebi pet slojeva kože,a na ostatku tijela i do deset.

Ljudsko tijelo prirodnim putem luči lipide(SEBUM-prirodna masnoća kože) te se takvim prirodnim procesom uz pomoć esencija brže apsorbirau kožu,osnosno ulazi u tijelo,tj krvotok i tada započinje djelovanje.

Kao na stopalima tako i na dlanovima ruku nema dlaka,stoga je proces identičan(ne egzistiraju lojne žlijezde).

Koje olakšanje: Pritiskom na ove točke oslobodite se nelagode i boli!

Bez obzira na koji dio tijela se nanose esencijalna ulja,bila to, dakle,parcijalna masaža ili masaža cijelog tijela,moraju se nanositi u kombinaciji(eterična ulja se nikada ne nanose sama za sebe,idu u mješavini s biljnim /baznim uljima).Kada se tretiraju stopala,mogu se primjeniti bez straha bez obzira na omjer tako da su ista najmanje osjetljiviji dio tijela.

MJEŠAVINA ULJA ZA ENERGIJU:

– eterično ulje cimeta(2 kapi),

– eterično ulje limuna(2 kapi),

– eteričn ulje limete(2 kapi),

– eterično ulje paprene metvice(2 kapi),

– eterično ulje ružmarina/1.8 cineol(2 kapi).

MJEŠAVINA ULJA ZA KONTRAKCIJU MUSKULATURE:

– eterično ulje bobice od kleka(2-3 kapi),

– eterično ulje limunske trave(2-3 kapi),

– eterično ulje paprene metvice(3-4 kapi).