Sljez bijeli(lat.Althaea officinalis)

Čaj od sljeza je već stoljećima u našim životima, a zbog svojih prirodnih ljekovitih svojstva postao je veoma popularan unazad nekoliko godina. Sljezov čaj nudi odredjene zdravstvene beneficije, a priprema se od “korijena” sljeza.

Ljekovita svojstva bijelog sljeza

Biljka sljeza potječe iz Afrike, iako danas raste i u dijelovima Europe, a drevni Rimljani i Egipćani su u prošlosti koristili biljku sljeza kako bi nadomjestili nedostatak povrća u organizmu.

Bijeli sljez (lat. Althaea officinalis) je zeljasta biljka koja je rasprostranjena na području Europe i zapadne Azije. Ima sivkasti ljekoviti korijen, dlakave nazubljene listove te cvjetove s pet bijelih ili ružičastih latica.

Korijen bijelog sljeza sadrži:

  • 35 – 40% škroba,
  • 12% saharoze,
  • 10% minerala,
  • 35 – 38% sluzi.

U prošlosti je korijen bijelog sljeza bio vrlo cijenjen, a danas ga najčešće možemo pronaći u obliku čaja. Poznat je po tome da:

  • pozitivno djeluje na kašalj i bronhitis,
  • upotrebljava se kao lijek kod bronhalne astme te plućnih bolesti,
  • zaustavlja upale crijeva i želuca. (bijeli sljez ima disperziranu primjenu,osim djelovanja u organizmu nalazi ga se i u ljekovitim mastima kao sastavni dio.Primjenjuje se kao lijek za proširene vene te čireve, a njegovo blago,umirujuće djelovanje vrlo je dobro za suhu kožu).
  • Cvijetovi te listovi, takodjer su upotrebljivi. 

Ljekovita svojstva crnog sljeza

Crni sljez (lat. Malva sylvestris L.) raste na području Europe i srednje Azije, a lako ga je prepoznati po razgranatim zelenim listovima, ružičastim cvjetovima te debelom korijenu. 

Cvjetovi sadrže različite flavonoide te minerale, a listovi sadrže:

-željezo,

-vitamin C,

-beta karoten.

Crni sljez se upotrebljava kada nastupi pad imuniteta respiratornog sustava. Djeluje antibakterijski i antivirusno te razrjedjuje sluz i olakšava kašljanje, a blago,umirujuće djelovanje upaljenu sluznicu grla.

Ljekoviti učinci konzumacije čaja

Uobičajena je priprema čaja od korijena bijelog sljeza.Kad se spravlja čaj od korijena crnog sljeza konzumira se za liječenje infekcija respiratornog sustava kao i lijek protiv kašlja.

Korijen bijelog sljeza koristi se u svrhu liječenja:

-zarastanja rana,

-poboljšanja probavnog sustava,

poboljšanja zdravlja kardiovaskularnog sustava,

-antibakterijskog i protuupalnog djelovanja, 

-iritacije kože.

Ekstrakti cvijeta i korijena bijelog sljeza djeluju:

-antioksidativno,

-protuupalno,

-antibakterijsko.

Napomena:

Prije same konzumacije biljnog pripravka u ljekovite svrhe, obavezno se konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom