Origano(Lat.Origanum vulgare)

Ulje Origana osobito je cijenjeno te se kao takvo dobije od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije da bi se očuvala sva ljekovita svojstva.Postoji više od 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare. Medjutim, najljekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola.

Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva. U Srednjem vijeku postalo je popularno u Europi gdje se koristilo za liječenje infekcija.

Ljekovita svojstva

Najvrednija ljekovita tvar u ulju origana je karvakrol – sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Britanski znanstvenici u istraživanjima su potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija. Djelotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija.

Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade,  vodenih kozica, zaušnjaka i ospica. Činjenica je da može zaustaviti bolest već kad se simptomi pojave.

Uništava i tvrdokorne bakterije

Dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Izmedju 52 testirane biljke, samo je ulje origana djelovalo na Candidu Albicans, E-coli, Salmonellu i Pseudomonas aeruginosa. Pseudomonas je vrsta bakterije koju je posebno teško liječiti, jer su neki sojevi imuni na antibiotike.

Rast bakterija otpornih na antibiotike zabrinjava medicinske stručnjake. Mnoge bakterije već pokazuju otpornost i na vankomicin, posebice crijevne bakterije poput Enterokoka. Vankomicin se smatra najjačim postojećim antibiotikom, koji se koristi samo u krajnjem slučaju. Za razliku od vankomicina, bakterije ne mogu razviti imunitet na prirodne antibiotike poput ulja origana.

Agresivno napada gljivice

Ulje origana djeluje na mnoge vrste bakterija, virusa i gljivica koji mijenjaju oblike i otežavaju liječenje. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu te atletsko stopalo.

Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primjenjivati lokalno. U slučaju gljivica na vlasištu koje uzrokuju perut preporučuje se dodati par kapi ulja kod šamponiranja.

Potencijalno djelovanje protiv karcinoma

Ulje origana moglo bi postati dio terapije za liječenje karcinoma. Znanstvenici su testirali djelovanje karvakrola na stanice karcinoma prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano “apoptoza” – samouništenje stanica raka. Apoptoza je jedan od načina na koji se tijelo rješava nefunkcionalnih ili malignih stanica, poput onih koje se nalaze u tumorima.

origano kao lijek - ulje origana, ulje divljeg origana, mravinac kapsule

Znanstvenici su se pozabavili djelovanjem origana na maligne stanice. Jedno je istraživanje predstavljeno u travnju 2012. na skupu eksperimentalne biologije u San Diegu. Dr. Supriya Bavadekar, sa sveučilišta Long Island u New Yorku, pohvalio je origano: “Prednost origana je u tome da je to često korištena biljka i da je njegova upotreba sigurna za zdravlje.

Spriječava alergije

Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E.
Ružmarinska kiselina najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa. Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Usporava starenje

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica.

Antioksidansi usporavaju starenje, štite od  karcinoma, sprječavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane uz djelovanje slobodnih radikala.

Prva pomoć kod ugriza

Ulje origana ima moć neutraliziranja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih. To ga čini neprocjenjivom prvom pomoći u takvim situacijama. Ujedno je korisno za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Pomaže kod sportskih ozljeda

Ulje origana dobar je saveznik tjelesno aktivnih osoba, jer olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje ozljeda, uganuća, upala tetiva i slično. Njegova protuupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lijekom za artritis.

Primjena:

Preporučena doza je jedna do četiri kapi tri puta dnevno (ukupno maksimalno 12 kapi dnevno, nikada u jednoj dozi). Ima jak okus pa ga obavezno razrijedite u baznom ulju, soku ili čaju.Za vanjsku primjenu i inhalaciju takodjer ga je potrebno razblažiti. Nemojte nanositi ulje na intimna područjima! Ulje od divljeg origana mogu uzimati djeca uzrasta od šest i više godina.Ulje origana mora biti proizvedeno od divljeg origana, sa što većim postotkom karvakrola (iznad  70%). Vrste s niskim udjelom karvakrola nemaju potrebnu djelotvornost.

Ulja sa sintetičkim karvakrolom mogu biti otrovna! Kupujte samo prirodno ulje origana, od provjerenog proizvođača.

Vrste origana

Od svih vrsta origana, tri vrste su najljekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum.
Origanum Vulgare i Origanum Onites sadrže 30-60% karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80-90% ovog aktivnog sastojka. Zbog visokog sadržaja karvakrola od Origanum Minutiflorum se najčešće i pravi ljekovito ulje.

Sva ljekovita svojstva ulja origana:

•    štiti od virusa, gljivica i bakterija,
•    pomaže kod psorijaze, ekcema i dermatitisa,
•    usporava proces starenja,
•    štiti od nekolikih vrsta karcinoma,
•    pomaže kod prekomjernog znojenja i lošeg zadaha iz usta,
•    uništava parazite,
•    pomaže kod upale mišića, tetiva i zglobova,
•    spriječava infekcije,
•    koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata.