ODNOS KLASIČNE MEDICINSKE I SPORTSKE MASAŽE

Razlika izmedju klasične medicinske i sportske masaže je neznatna:

Fiziološko djelovanje im je gotovo isto, ali se sportska masaža zbog svoje energičnosti koristi za jake i hipertrofične mišiće sportaša.

Tehnike su osmišljene tako da se masažom zagrijavaju i omekšavaju tkiva, te poravnavaju mišićna vlakna, čime se ubrzava izbacivanje mliječne kiseline iz mišića.

Sportska masaža:
fokusirana je, ne samo na mišiće, već i na tetive i ligamente, koji su pri odredjenom sportu izloženi znatnim naprezanjima. Primjenjuje se prije treninga (kada se zahvatima masaže nastoji brzo i intenzivno pripremiti tijelo za sportske napore), tijekom (preventiva i ublažavanje spazama), ali najčešće nakon treninga i tjelesnih naprezanja (kada je mišićima potrebno osigurati opuštanje i istezanje). U vrhunskom sportu, gdje je što brža i učinkovitija regeneracija glavni predmet svih trenažnih procesa, masaža je neizostavni dio terapije svakog sportaša.
Sportska masaža nakon aktivnosti
ili sportskog treninga pridonosi uklanjanju štetnih tvari iz organizma, te svojim učinkom (relaksacija mišića i smanjenje količina mliječne kiseline u tijelu) doprinosi bržem oporavku organizma nakon sportskih aktivnosti. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti mišićima koji su bili najaktivniji tijekom sportske aktivnosti. Sportskom masažom mogu se sanirati manje ozljede mišićnog tkiva koje nastaju tijekom svakodnevnih treninga, ali i prevenirati moguće ozljede: terapeut tijekom tretmana često najbolje osjeti da li su odredjeni mišić/ligament/tetiva u upaljeni, te će se – kako ne bi došlo do još većeg oštećenja – na vrijeme odrediti potrebna terapija. Budući da se masažom pospješuje dotok krvi u mišićno tkivo, potiče se i izmjena tvari (eliminacija štetnih tvari iz tijela), te brža apsorpcija hranjivih tvari potrebnih za što brži oporavak mišića nakon treninga.

Sportskom masažom tretiraju se:
-posebne mišićne skupine koje su aktivne u pojedinom sportu,npr; u biciklizmu, masažom prije treninga pospješuje se zagrijavanje mišića nogu, koji će biti glavni pokretači tijekom vožnje. Sportovi s loptom – osim što zahtijevaju veliku izdržljivost – uključuju i brojne lateralne kretnje i nagle promjene smjera kretanja, čime se dodatno opterećuju mišići koji imaju funkciju stabilizatora tijela. U mnogim drugim sportovima, uslijed stalnih tjelesnih naprezanja i svakodnevnih treninga, mišićno tkivo ostaje u kontrakciji i dulje vrijeme nakon treninga pri čemu sportska masaža znatno može pomoći ne samo u opuštanju, već i u regeneraciji mišićnog tkiva i što boljoj spremnosti za nove sportske izazove. Redovitim tretmanima sportske masaže, znatno se smanjuje rizik od sportskih ozljeda (istegnuća, rupture, grčevi, istegnuće ligamenata), mišići postaju gipkiji i manje podložni ozljedama, povećava se opseg kretnji, ubrzava proces regeneracije tkiva, poboljšava protok krvi i sve to čini sportaše , ali i rekreativce spremnijima za nove sportske izazove.