MIOFACIJALNA RELAKSACIJA

Myo” je ime za mišić, dok je termin ”fascija” najlakše opisati kao elastični omotač vezivnog tkiva koji se grana duž cijelog tijela. Fascija drži i pokriva sve mišiće, tkiva, organe, kosti, ligamente i živce. Ona je poput odijela kojim je prekriveno kompletno tijelo i u kome su sva vlakna medjusobno povezana te utječu jedna na druge i pozitivno i negativno. Mišići i fascija čine jedno, ”djeluju” zajedno i samo u njihovom skladu tijelo funkcionira na pravilan i zdrav način. Uslijed bilo kakvih trauma u ili na tijelu, fascija postaje neelastična, asocirajući na nit koja se izvukla iz pulovera te potom ta restrikcija/ograničenje zateže mišiće uzrokujući bol, stres i ograničenost pokreta.

Miofascijalna relaksacija je tehnika manualne terapije koja se primjenjuje djelovanjem ruku na točke kronične boli na svim dijelovima tijela (npr. artritis, bol u ledjima ili vratu…). Ova tehnika takodjer utječe na ljude koji pate od vrtoglavica i malaksalosti, glavobolja, bolova u zdjelici, sportskih ozljeda, već spomenutih kroničnih bolnih stanja, kroničnog umora, bolnih ožiljaka i dr., ali i kod anksioznih i depresivnih stanja. Ove vrste boli često su pogrešno dijagnosticirane ili pogrešno liječene, što za rezultat ostavlja bol s kojom su ljudi natjerani živjeti, naviknuti na upotrebu analgetika (lijekova protiv boli) umjesto da budu izliječeni.

Miofascijalna relaksacija je namijenjena opuštanju nakupljene fascije i njenom vraćanju u normalno stanje. Tretmani gotovo uvijek traju jedan sat i provode se nekoliko puta, sve dok bol ne prestane. Tretmani su vrlo opuštajući, do točke na kojoj većina klijenata utone u san. Drugi odlaze opušteni i potpuno oslobodjeni boli.

Medjutim, postoje i oni kod kojih se neko vrijeme javlja pojačan intenzitet boli, kao injekcija koja može uzrokovati vrućicu i mučninu prije nego što potpuno uništi uzročnike bolesti. Povećan intenzitet boli rijetko traje duže od jednog dana, a nakon toga bol nestaje.

Postoje i oni koji prijavljuju promjenu emocionalnog stanja (uglavnom u pozitivnom smislu) budući da se smanjuje stres uzrokovan boli. Obično je potrebno nekoliko tretmana da bi bol potpuno nestala, a ukoliko se tretmani preskaču, bol se može vratiti. Zbog toga se terapeut fokusira na povratnu informaciju koju će dobiti od pacijenta ili putem fizičke reakcije na terapiju ili kroz verbalnu komunikaciju.

Dobar terapeut će se prema pacijentu postaviti kao vodič, nikada ne sugerirajući ili zapovijedajući pacijentu što da čini.