Kurkuma

(Lat.Curcuma longa)

Antikancerogena, protuupalna i antivirusna svojstva

  • Budući da ima vrlo intenzivan učinak, istraživanja su pokazala da u nekim slučajevima ima veći utjecaj od terapije lijekovima, savjetuje se dnevno konzumirati samo do jedne žličice.
  • Preventivno djeluje na zgrušavanje krvi, odnosno usporava ovaj proces.
  • Istraživanja su pokazala i pozitivan učinak kurkume na liječenje depresije.  – Provedena su istraživanja na ljudima koja pate od različitih vrsta depresije, a u tim se slučajevima kurkuma pokazala kao izuzetno uspješna, a nijedan pacijent nije pokazao nuspojave.
  • Poznato je protuupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih utjecaja ove začinske biljke. Ponovno je za taj utjecaj zaslužan kurkumin, a konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

KOLESTEROL-REAGIRATI NA VRIJEME I PREVENIRATI NAJOPASNIJE

 Upravo zbog protuupalnog djelovanja, provedena je studija i na 45 pacijenata koji pate od reumatoidnog artritisa, a pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe, od kojih je jedna bila “liječena” kurkumom. Upravo su ti pacijenti pokazali i najveći postatak oporavka, a ponovno se nisu pojavile nikakve nuspojave konzumiranja kurkumina.

Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, ona dosada objavljena pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak  karcinoma te usporiti njegov rast, a čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave stanice. Djelovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protuupalno djelovanje i smanjivanje otečenosti.

Osteoartritis jedno je od stanja kod kojih kurkuma dokazano pomaže, a potrebno ga je konzumirati na dnevnoj bazi samostalno ili uz druge biljne začine.

Uz ova djelovanja, kurkuma djeluje učinkovito i na niz drugih, poput glavobolje, svrbeža, bolesti vezanih uz probavni sustav, bolova u zglobovima, nadutosti, a postoje i oni kod kojih se učinkovitost kurkuma nagadja – pogotovo, jer je pojava ovih bolesti manje učestala u zemljama Dalekog istoka u kojima je kurkuma česti dodatak prehrani.