Kopriva(lat.Urtica)

Od ove biljke mogu se koristiti svi dijelovi – stabljika, lišće, korijen i cvijet. Mogu se pripremati sokovi, tinkture i ulja.

Kopriva je biljka koja raste na hranjivim zemljištima u visinu do jednog metra, što ovisi o podneblju. Poznata je po svojim nazubljenim listovima radi kojih je potrebno biti vrlo pažljiv pri branju. Uz to, na listovima se nalaze duže dlake pune kiseline koja žari i peče kožu.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Bre...

Ljekovit svaki dio biljke

Kopriva se najčešće bere u jesen, a ljekovit je svaki dio biljke od kojih se mogu raditi čaj,sok od koprive ulja i tinktura od koprive. Ova biljka u sebi sadrži mnogo magnezija, kalcija, fosfora, natrija, kalija i željeza. Urtica dioica raste posvuda, a mnogi ne znaju da se u njoj nalaze i vitamini A i C.

Jedno od najpoznatijih načina korištenja ove biljke su čajevi i tinkture od koprive. To je zapravo koncentrirana verzija koprive koja je vrlo jednostavna i praktična za korištenje.

Tinktura od koprive ljekovita je za:

 • smanjivanje migrena
 • reguliranje anemije
 • izlječenje urinarnih infekcija
 • liječenje reumatizma i ateroskleroze
 • ekceme na koži – rješava probleme s problematičnom i masnom kožom
 • rast i smanjivanje opadanja kose – ojačava korijen kose i regulira lučenje sebuma vlasišta
 • ublažavanje alergijski reakcije
 • jačanje krvi
 • rješavanje bolesti probavnog sustava

“U koprivi se nalazi najviše željeza, tako da je pogodna za osobe koje pate od anemije. U njoj ima i flavonoida koji dobro djeluju na rad cijelog organizma”.

Odlična tinktura za kosu i vlasište

Iako se može koristiti za razne probleme u organizmu, najpoznatije korištenje joj je u poboljšanju problema s opadanjem kose, jačanjem kose, peruti i svrbežom. Mnoge životne situacije i bolesti, ali i geni, mogu uzrokovati pretjerano opadanje kose ili stanjivanje. Lijek za sve to je tinktura od koprive. Osim tinkture preporučuje se korištenje čaja od koprive kojim možete ispirati kosu i vlasište, dok tinktura pomaže iznutra davanjem svih nutrijenata potrebnih za jačanje folikula kose. Uz to, kod ljudi kod kojih kosa ne ispada, već ju samo želite ojačati i navesti na brži rast, kopriva takodjer pomaže radi vitamina i minerala koji će pomoći brži rast kose. 

Tinktura i čaj od koprive pomoći će i kod problem s peruti i svrbeži. Perut nastaje zbog prevelikog izlučivanja sebuma te prhutanja kože. Pojavljuje se češće kod muškaraca nego kod žena, a nju uzrokuju mikroskopske gljivice koje razmnožavanjem dovode do upale vlasišta. Pranje kose šamponom od koprive i trljanje tinkture na vlasište može pomoći kod ovog problema. Prirodan način bolji je od korištenja različitih kemijskih preparata koji su često previše intenzivni za osjetljivo vlasište pa se perut može brzo vratiti.

Korištenje ovisi o jačini

Pravilno korištenje tinkture je 3 puta dnevno po 15 kapi. Stavite ju u vruću tekućinu i tako popijte. Na taj način ćete hidratizirati organizam. Pri korištenju budite oprezni, jer je ovo jak prirodni preparat pa su potrebne i pauze pri korištenju kako bi odmorili organizam. Nakon što ste popili oko 50ml, potrebno je uzeti pauzu od oko dva tjedna. Ako odmah nakon toga pijete drugu bočicu, nakon nje je potrebno napraviti puno dužu pauzu – oko 2 mjeseca.

Recept za domaću tinkturu od koprive

Osim što ovaj preparat možete kupiti u mnogim prodavaonicama bio ulja, možete ju izraditi i sami kod kuće. Ovo su potrebni sastojci:

 • svježe nabran ili osušen list koprive
 • 200 mililitara medicinskog alkohola (70%)
 • staklena teglica i poklopac
 • tamna bočica u kojoj ćete ju čuvati

Priprema:

Sve potrebne stvari možete kupiti u svakoj ljekarni. Čaj od koprive u rinfuzi košta oko 20 kuna, a alkohol oko 15 kuna. Ako berete koprivu, nemojte brati onu koja se nalazila uz cestu radi mnogih ispušnih plinova. Umjesto medicinskog alkohola možete koristiti i domaću rakiju, komovica je najbolji primjer za to.

U teglici u kojoj ćete izraditi tinkturu stavite nasjeckane listove i napunite ju gotovo do kraja. Ako koristite čaj, napunite pola posude. Na to prelijte alkoholom i to do vrha. Promiješajte sve u teglici i dobro ju zatvorite. Stavite ju na hladnije i tamno mjesto. Svakih nekoliko dana pretresite posudu kako bi se sadržaj pomiješao. Nakon mjesec dana, vaša tinktura od koprive bit će spremna. Duljina držanja u alkoholu ovisi o tome koliko jaku tinkturu želite, tako da ju možete držati i samo dva tjedna ali i šest tjedana. Otvorite posudu i procijedite sav sadržaj. Pri spremanju tinkture stavite ju u tamnu bočicu koja ima dozirnu kapaljku jer ćete ju tako lakše koristiti.

Slikovni rezultat za kopriva ulje slike na upit

Ovim receptom dobit ćete oko 100-120ml tinkture. 

Skupine koje trebaju biti oprezne:

Kako je ovo uistinu jak preparat, potrebne su pauze pri korištenju, postoje skupine koje trebaju biti posebno oprezne. Trudnice često imaju problema s anemijom pa im tinktura od koprive može biti od pomoći. Dakako ne trebaju pretjerivati kako korištenje ne bi imalo negativne posljedice. Prije korištenja obavezno se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom.

Djeci se takodjer smije davati tinktura od koprive, ali roditelji moraju biti oprezni u doziranju. Smanjite doziranje ili im kuhajte čaj od koprive kako bi pomogli njihovom stanju.