vezivno tkivo(fascija)

Tehnika koja se može aplicirati autonomno ili u kombinaciji s ostalim tehnikama i to uz pomoć specijalnih pokreta refleksnim putem stimulirajući organe za eliminaciju kao što su bubrezi,cirkulacija ekstremiteta(doljnjih),debelo crijevo i mokraćni mjehur te se relaksira muskulatura u lumbalnom dijelu i sakralne kralježnice,vrata i dijafragme.

Mišićni čvorovi se stvaraju na osjetljivim punktovima tijela,tvrdi su,stežu se te se skupljaju i u vrijeme kada je muskulatura u stanju mirovanja.Mišići jesu osjetljiva vlakna kada u dodiru izazivaju bol u ostalim dijelovima tijela.Najzastupljenije točke na tijelu jesu ledja,u ramenima te vratu.

U samom dodiru mišićnih čvorova može se osjetiti napetost, tvrdoća i zategnutost.Čvorovi mogu prouzročiti jaku bol u mišićima te se može stvoriti upalno stanje i oteklina.

Postojanje mišićnih čvorova jesu statičnost ili stanje mirovanja kada osoba nije aktivna ili nije u pokretu,ozljeda muskulature u fizičkom smislu,nekvalitetna prehrana,anksiozno stanje i stres kao najvažniji faktor te stanje depresije koji ima izravan utjecaj na san.

Kada se na odredjenim dijelovima tijela pojave čvorovi potrebno je da se tijelo odmori od svake vrste aktivnosti pogotovo onih koji stvaraju iste i koji dovode do boli i nelagode,uz sve navedeno potrebno je koristiti vrijeme za opuštanje i produžiti san(vježbe istezanja za oslobadjanje mišića od napetosti).

Za čvorove u ramenima i vratu preporučljivo izvoditi lagane vježbe istezanja za otpuštanje bolova u muskulaturi,ali istodobno rasteže iste te samim time povećavaju opskrbu krvlju te čišćenju od toksina.

Serijom tretmana masiraju se mišićni čvorovi dok se ne “razbiju” te se takvim postupkom povećava cirkulacija koja pospješuje protok krvi kroz limfu gdje muskulatura dobije na svojoj funkcionalnosti te samim time relaksira istu,uz to smanjuje bolno područje i zategnutost.

Kako bi se ignorirali mišićni čvorovi,odnosno da nebi dovelo do njihovog stvaranja potrebno je izvoditi svakodnevne vježbe, ne samo tjelovježbe već i vježbe pravilnog držanja tijela koje uključuje i pravilno,ali opušteno sjedenje bez tvrdog ili sjedenja u grču.Uz to je potrebno i dovoljno odmaranja.

Prije samog vježbanja tijelo se treba zagrijati kako nebi došlo do nepotrebnih ozljeda koje dovode jednako tako do čvorova u muskulaturi.

Izbjegavati dugotrajna sjedenja,činiti jednostavne vježbe istezanja (dva puta dnevno, ujutro i poslijepodne) kako muskulatura nebi s vremenom postala zategnuta ili napeta.Važno je naglasiti kako je uz potrebne tjelovježbe voditi računa i o zdravoj prehrani uključujući kalij,kalcij i magnezij,konzumirati svježu hranu te piti dovoljnu količinu tekućine.

Vezivno tkivo(fascija) list ili traka vezivnog tkiva,prvenstveno kolagena(polipeptid – skupina blisko povezanih bjelančevina,spadaju u glikoproteine,gradjeni su kao trostruka bjelančevinska uzvojnica,a isti je jednakoznačnica vezivnog tkiva,jer vezivno tkivo čine vezivne stanice i medjustanična tvar koja ih okružuje),ispod kože koji se pričvršćuje i stabilizira,zatvara i odvaja muskulaturu te ostale unutarnje organe.Fascija se klasificira po slojevima kao površinska,duboka i po funkciji i anatomskom položaju,Iste su nalik ligamentima i tetivama,jer im je kolagen glavna komponenta.Ligamenti se hvataju na kosti s jedne i druge strane dok se tetive spajaju na mišiće,a sama fascija okružuje muskulaturu te ostalu strukturu.

Ramena i glava moraju biti okomiti s kralježnicom kako nebi došlo do stezanja muskulature,steža se muskulatura u prsima,ramena padaju prema naprijed,stežu se vratni mišići i samim tim dolazi do napetosti koja stvara glavobolju.

Fascija je ovojnica,kompleks membrane vezivnog tkiva koje čine trodimenzionalnu mrežu i ljudskom tijelu,omotava cijelo tijelo,mišiće,kosti,zglobove,živce i sustav organa.Ista sadrži veliki broj receptora koji utječu na neuromišićnu fiziologiju.Reagira na fizičke podražaje kao što su ozljede,ali i emocije i stres tako da sve informacije koje registrira,bilježi u tkivu na način da ih akumulira.

Gradjena je u nekoliko slojeva i izmedju svakog sloja nalazi se tekućina koja omogućava da slojevi medjusobno klize.Kda je u idealnom stanju,glatka je,mekana i snažna i tako stvara otpor pri istezanju te štiti tkivo.

Drugim riječima,ljudsko tijelo s jedne strane reagira pozitivno kada je aktivno,odnosno u punoj snazi,a s druge strane negativno tj;kada je tromo i pasivno,jer isto nije bilo u trenažnom procesu.

Osjećaj boli u doljnjem dijelu petne kosti često može prouzročiti plantarni fascitis(petni trn – posljedica degenerativnih procesa u peti).

Bol se često pojavljuje nakon intenzivnih fizičkih aktivnosti,ali i nakon dužeg nošenja “izgažene”,neadekvatne obuće i nakon dužeg stajanja.

Plantarni fascitis nastaje kod oštećenja i upale ligamenta plantarne fascije.Riječ je o širokom ligamentu koji se pruža s doljnje strane stopala od petne kosti do prstiju,a ima funkciju održavanja koštanih svodova stopala.Ligament se upali nakon intenzivnog vježbanja.Stvara se degeneracija kolagenih vlakana fascije na polazištu na petnoj kosti.

Torakalna i slabinska strana kralježnice vrlo je osjetljiva i komplicirana točka.Na onim mjestima gdje je fascija limitirana,poglavito u dijelu potkoljenica i u bedrenoj muskulaturi,može istu povući.Izvrstan primjer je mišićni snop(fleksor kuka) koji podiže omogućava podizenje koljena,a kako bi uspjela mora imati veliku snagu.

Krute ili “teške” zglobove može prouzročiti zatezanje muskulature.Napetost ili kontrakcija mišića lista reducira sposobnost presavijanja,gibanja prstiju nazad prema potkoljenici gdje se smjer hoda mijenja.

Masažni tretmani u prvom redu su djelotvorni,jer reduciraju stres i anksioznost kao zdravstvenu tegobu,ali i izuzetno važna da se relaksiramo,jer dovodi um u ravnotežu,smiruje i stabilizira.Ista opušta zgrčene,odnosno napete mišiće,automatski je proticanje krvi poboljšano gdje je prisutna eliminacija toksičnih tvari iz organizma,ali se otpušta endorfin(vrsta enzima i neuroprijenosnika koji se stvaraju u hipotalamusu(mala moždana struktura koja je smještena ispod treće moždane komore/hipofiza/,a zadužen je za kontrolu i funkciju endokrinog sustava) – iz tijela kako bi se bol prirodno korigirala.

  Kako bi limfni sustav bio protočan potrebni su nježni i lagani pokreti masažom,a isti jesu učinkoviti u zaštiti tijela od štetnih tvari te ostalih vanjskih negativnih utjecaja kao što su uvijek prisutni virusi i bakterije.

Za pozitivno djelovanje živčanog sustava koristi se lagana masaža kako bi se aktivirao parasimpatikus koji je zadužen za relaksaciju tijela.

Masažne tehnike takodjer uravnotežuju hormone kao što su serotonin(važan i glavni neurotransmiter središnjeg živčanog sustava.Isti je hormon zadovoljstva.Zastupljen je svugdje u tijelu,a najprisutniji je u gastrointestinalnom sustavu neuroenokrinim čelijama.Napuštanjem serotonina iz čelija nastupa osjećaj mučnine kao obrambena reakcija).

Uz pomoć masažnih tretmana moguće je korigirati ili smanjiti umor kako mentalni tako i fizički,tijelo će postati opuštenije i mirnije,a osim toga i san će biti kvalitetniji.Kod snažnijih i nešto bržih masaža tijelo postaje jače i otpornije,a to se prije svega odnosi na sportski,odnosno klasičan tip masaže.

Stres kao negativna pojava koju nastaje,jer ljudski faktor doprinese istome,kao i anksioznost,mogu i jesu elementarni uzročnici hipertenzije ili visokog krvnog tlaka gdje se reducira produkt kortizola(hidrokortizol je steroidni hormon kojeg izlučuje kora nadbubrežne žlijezde,a sudjeluje u regulaciji metabolizma,ugljikohidrata,lipida i proteina,a ima ulogu pri stresu i upalnim stanjima).Putem masažnih postupaka smanjuju se ožiljci na koži kao i pojava strija te potiče tijelo na otpuštanje hormona kao što je serotonin(“hormon sreće” koji regulira naše raspoloženje,ali i apetit).

Tretmani pomažu boljem protoku krvi i kisika koji propuštaju hranjive sastojke u muskulaturu koja je, da tako kažemo, manje zastupljena ili iskorištena(poboljšava tonus slabih i atrofiranih mišića).

Odabirom i upotrebom kvalitetnih eteričnih i biljnih ulja dovodimo tijelo u ravnotežu kroz tretmane povećanjem protoka krvi i cirkulaciju limfe.Budući da je koža najveći organ,izložena je mnogim vanjskim utjecajima,ali štetnim, stoga je potrebno istu održavati kako bi konstantno bila zdrava.