Kim crni(Lat.Nigella sativa)

Ljekovita svojstva crnog kima(crni kumin,čorokot ili rimski korijander) poznata su još iz doba starog Egipta koja su priznata tek u novije doba kada je i započela popularnost biljke koja je od posebne važnosti za ljudski organizam.

Sjemenke crnog kima posjeduju iznimno kvalitetan kemijski sastav.Iste sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, folnu kiselinu, kalcij, željezo i beta karoten.Zahvaljujući svome sastavu ljudski organizam dovodi u gotovo idealno stanje,jer ima sposobnost balansiranja imunosustava(moguće konzumirati kao sjemenke i ulje,oralno).

Biljka djelotvorna protiv svih bolesti

Pozitivno djelovanje crnog kima:

– multipla skleroza, 

– reumatoidni artritis, 

– psorijaza, 

– astma(ostale alergije), 

– umor,

– povišena razina kolesterola u krvi, 

– dijabetes, 

– hemeroidi, 

– kapilare(proširene vene), 

– hipertenzija(povišeni krvni tlak), 

– bakterijske, gljivične, parazitske infekcije, 

– gljivične infekcije, 

– akne, 

– glavobolja,

– zubobolja,

– bronhitis, 

– pneumonija(upala pluća), 

– bolesti sinusa(upalno stanje), 

– zglobovi – mišići(bolovi), 

– želudac – crijeva(bolovi), 

– gljivice(crijeva), 

– nadutost, 

– jetra (oštećenja), 

– bubrezi(kamenac), 

– herpes, 

– vodene kozice, 

– mononukleoza(infekcija), 

– depresija,

– nesanica,

– loša cirkulacija,

– niža razina imunosustava,

– karcinom.

Crni kim svojim ljekovitim svojstvima reducira štetni učinak radijacije tijekom terapije(upotrebljava se u kozmetičkom smislu za jačanje kose na način da zaustavlja opadanje kose te stvaranju peruti.Pozitivno djeluje kod osjetljive kože koja je sklona upalama/crvenilu).

Doziranje crnog kima na odredjene tegobe

Dugotrajnijom upotrebom crnog kima u borbi protiv alergija postižu se izvrsni rezultati te se djelovanjem reduciraju intenziteti simptoma alergije(kvalitetni rezultati ulja crnog kima u liječenju osoba s alergijskim rinitisom-(simptomi alergijskog rinitisa nalikuju prehladi -prvenstveno učestalo kihanje,začepljen nos,cijedjenje sekreta iz nosa u ždrijelo,crvenilo nosa i očiju,nadražajni kašalj i grebanje u grlu),astma i neurodermitis.

Liječenju ove vrste tegoba pristupa se na način kao i kod imunitete koji je dobrano oslabio(terapija:tri puta dnevno – 35/40 kapi, jedna žličica).

Najoptimalnije započeti s tretmanom par mjeseci(2-3) prije pojave simptoma same alergije.Tretman potrebno primjenjivati do potpunog povlačenja simptoma(postupak započeti ranije iz razloga da se tijelo pripremi za visoku koncentraciju peludi u zraku).

Visoka razina kolesterola

Kolesterol(rizični čimbenik za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti) koji izlazi iz okvira zadanih vrijednosti(<5,0 mmol/l),odnosno potrebna razina predstavlja problem,a za to su zaslužni ili odgovorni nekvalitetni,tj nezdrave životne,odnosno prehrambene navike.

Kako bi se prekomjerne vrijednosti kolesterola dovele u normalu potrebno je primjeniti ljekovite sastojke biljaka koje one sadrže u sebi,a da bi se postigla ravnoteža spomenutih vrijednosti potrebno je u terapiju za ovakvu vrst vrlo ozbiljnog zdravstvenog problema uvrstiti,tj,primjeniti jednu žličicu ulja crnog kima,a ista treba imati trajanje od šest mjeseci(ulje se se u narodnoj medicini koristilo i u liječenju dijabetesa).

Crni kim u svom sastavu disponira s Timokinonom(fitokemijski spoj koji se nalazi u biljci Nigella sativa te u odabranim kultiviranim biljkama Monarda fistulosa koje se uzgajaju u Sj.Americi,a koje se mogu destilirati na pari da bi se dobilo esencijalno ulje.Djeluje protuupalno i antioksidativno te po svojim vrijednostima spriječava rast tumorskih stanica. kada se radi o pankreasu/gušterača).

Ulje crnog kima ublažava: 

– oštećenje kože, 

– edem, 

– ožiljke.

Kada je riječ o karcinomu,najoptimalnije je upotrijebiti ulje tri puta dnevno po 18-20 kapi(prvi pozitivni rezultati se pojavljuju izmedju dva do tri mjeseca,ali kontinuirane konzumacije).

Djelovanje ulja crnog kima pozitivno se odražava i na gljivice te na infekcije koje se javljaju na koži i noktima.Koristi se oralno i dermalno.Ulje pozitivno djeluje na suhu i ljuštavu kožu.Terapija se provodi u kombinaciji s eteričnim uljima čajevca i palmarose.

Primjena ulja

Ulje crnog kima je ljutkastog okusa te se konzumira nakon obroka.Ulje ima ljuto-aromatični okus,a kao takvoga vrlo dobro prikrivaju prirodni slatki sirupi, poput sirupa agave ili meda. Uobičajena doza za odrasle osobe je dvije žličice dva puta dnevno. 

Dakako,u dermalnoj primjeni koristimo ulje crnog kima na koži budući da se najčešće primjenjuje u obliku biljnog ulja sjemenki,ali i kao kapsule.

Kako je ulje iznimno ljekovito ima veliki utjecaj na brojne zdravstvene tegobe.(Kada govorimo o sjemenkama crnog kima treba spomenuti da se iste koriste i kao začin u istočnim zemljama(Indija,Turska,Egipat,Pakistan..).

Ljekovitost sjemenki je jednako tako izražena(antibiotik,antivirotik/oralni antivirotici smanjuju težinu i trajanje promjena,učestalost postherpetične neuralgije i udio ozbiljnih komplikacija u imunokompromitiranih bolesnika).

Sjemenke imaju sposobnost djelovati protiv kako bakterijskih tako i virusnih infekcija,a to se odnosi na klasičnu prehladu te neke popratne pojave.Po svome sastavu sadrže iznimno veliki broj kemijskih supstanci(uglavnom se konzumiraju u zrnu).

Mast crnog kima

Mast crnog kima sastoji se od hladno prešanih ulja crnog kima i noćurka.Ulja su bogata višestruko zasićenim masnim kiselinama. Mast djeluje protuupalno i regenerirajuće te potiče izmjenu tvari u stanicama kože(smanjuje intenzitet upale kože te istu regenerira). 

Ulje crnog kima je produkt sjemenki postupkom hladnog prešanja te se čuva na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Niže temperature mogu uzrokovati stvaranje taloga u ulju te tamnjenje. Ulje čuvati na temperaturi 5-25 C.