Cimet cejlonski(Lat.Cinnamomum verum)

Ljekovita svojstva eteričnog ulja Cimeta cejlonskog optimalno rješenje za mnoge zdravstvene tegobe.

“Egzotična biljka koja nosi tradiciju od davnina”

Od vremena starog zavjeta datira biljka koja posjeduje ljekovita svojstva te se upotrebljavalo za pomazanje(djelotvorno ulje za srčane tegobe,probleme krvnih žila,bolesti pluća,crijevne flore te kožnih bolesti).

Kada govorimo o učincima eteričnog ulja cimeta cejlonskog,treba istaknuti da je ulje zastupljeno u Ayurvedskoj medicini te se kao takvo upotrebljavalo prije svega opuštanje što se tiče nervnog sustava,odnosno za smirenje,te za relaksaciju muskulature kako bi u stanju odmora,odnosno mirovanja ponovno bilo u optimalnom stanju kada su u pitanju fizički napori(idealno ulje kod problema probave,općenito metabolizma koji je pokretač organizma u cijelini).

Ayurvedska medicina drži naglasak na probleme kada je u pitanju diabetes mellitus(šećerna bolest).


Postupak destilacije eteričnog ulja/kora i list


Iz kore i lista cimetovca proizlazi eterično ulje cimeta postupkom destilacije vodenom parom(cinamaldehid/CINNAMALDEHYDE( i epikatehin spriječavaju povezivanje posebnih proteina nazvanih tau koji je potreban za normalnu strukturu i funkcioniranje neurona u mozgu.Ukoliko dodje do povezivanja ovih proteina stvaraju se neurofibrilarni čvorovi koji su karakteristika Alzheimerove bolesti /ulje kore treba sadržavati minimum 60% cinamaldehida koji kao takav protein po svome sastavu daje cimetu miris i okus).

Ljekovita svojstva


Cejlonski cimet kao ulje djeluje učinkovito na mnoge negativne ili loše zdravstvene tegobe u ljudskom tijelu(izvrsno djelovanje u srčanim tegobama,problemima krvnih žila, plućnih bolesti te bolesti crijeva. Ulje cejlonskog cimeta djeluje na niz stanja u organizmu.Djelotvorno kod problema dijabetesa tipa2, izvrstan regulator razine šećera u krvi te te odličan dezinficijens u njezi zubi).

Svojim ljekovitim sastojcima uništava gljivice,i bakterije.Posjeduje antibakterijska i antifungicidna svojstva za liječenje infekcija.

Svojim ljekovitim svojstvima djeluje antimikrobno i to u slučaju nastanka:


STAFILOKOKA(staphylococcus aureus) gram-pozitivna bakterija loptastog oblika.Dio su normalne bakterijske flore i to samo kod osoba s oslabljenim imunosustavom te mogu izazvati infekcije tako da su česti uzrok bolničkih infekcija).

PSEUDOMONASNE INFEKCIJE / gram-negativna bakterija,patogeni koji često uzrokuju hospitalne infekcije,pogotovo kod osoba s respiratornim problemima te osobama s kronično iscrpljujućim tegobama(pseudomonas aeruginosa),

ESCHERICHIE COLI(escherichia coli / gram – negativna bakterija)mikroorganizam, živi u doljnjem dijelu probavnog sustava te izaziva infekcije,

KANDIDAE(candida albicans/rod gljivica u koje sada više od stotinjak različitih vrsta) živi kao dio fiziološke flore na koži i sluznici ljudskog tijela(komenzal),

HISTOPLAZME(histoplasma capsulatum) ili plasmoza je infektivna bolest uzrokovana gljivicom HISTOPLASMA CAPSULATUM koja se pojavljuje uglavnom u plućima ,ali se ponekad može širiti u sve dijelove tijela).


Aromaterapijska primjena


Kada govorimo o cimetu cejlonskom ili cimetovcu,potrebno je naglasiti da se njegovo ulje koristi u terapeutske svrhe te kao takvo ide u kombinaciji s eteričnim uljima ružmarina,lavande,timijana,grejpa,đumbira i tamjana(izvrsno terapeutsko sretstvo u tretiranju reumatizma,infekcije respiratornog sustava,depresije te općenito boli.Izvrsno sretstvo za olakšanje klasičnog tipa prehlade,opstipacije nosnica te lakših simptoma bronhitisa).

Napomena:

– Tri do četiri kapi ulja cimeta nakapati u vodu koja se nalazi u raspršivaču te se takvo koristi za osvježenje prostora.

– Preporuča se popiti dvije do tri kapi čistog ulja cimeta u kapsuli za zaštitu imunosustava.